Ξεκαθάρισε χθες το σκηνικό όσον αφορά την παράταση των ανακουφιστικών μέτρων κατά της ακρίβειας, που ισχύουν από πέρσι, με την Κυβέρνηση να αποφασίζει συνέχιση της επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και της μείωσης των φόρων στα καύσιμα για άλλους δύο μήνες τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, η παράταση για τα υγρά καύσιμα θα γίνει με… σκόντο, καθώς με την απόφαση, που λήφθηκε χθες, η μείωση στους φόρους κατανάλωσης θα περιοριστεί κατά το ήμισυ.

Την παράταση των μέτρων, που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, γνωστοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών, δίδοντας και στοιχεία για την απώλεια εσόδων που θα προκύψουν, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη θα ρίξει ρυθμό και με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν. Όσον αφορά την επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, το υπουργείο ανακοίνωσε πως αυτή θα συνεχιστεί για δύο μήνες, για τις τιμολογήσεις της περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2023, που θα αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρισμού Μάρτιο–Απρίλιο 2023. Το κόστος της παράτασης του μέτρου για το δίμηνο είναι €21 εκατ.

Για τα καύσιμα, το Υπουργικό αποφάσισε παράταση για περίοδο δύο μηνών, από 5 Μαϊου μέχρι 30 Ιουνίου 2023, της επιβολής μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ωστόσο, η εν λόγω μείωση περιορίζεται στο 50% της υφιστάμενης μείωσης, δηλαδή μείωση κατά 4.16 σεντ στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη και πετρέλαιο) και κατά 3.19 σεντ στα καύσιμα  θέρμανσης.

Ως αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων στις διεθνείς τιμές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από τις 5 Μαΐου οι λιανικές τιμές θα αυξηθούν κατά 4,5 σεντ περίπου το λίτρο, όσον αφορά τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και κατά 3,5 σεντ το πετρέλαιο θέρμανσης.

Γιατί μειωμένη

Η απόφαση της Κυβέρνησης για παράταση της μείωσης, έστω και μειωμένης, των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα έρχεται πάντως σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις του ΔΝΤ. Καθώς οι τεχνοκράτες του Ταμείου, στην έκθεση τους μετά την ολοκλήρωση της αποστολή τους στην Κύπρο, ζήτησαν τερματισμό των οριζόντιων μέτρων στήριξης, κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης, εισηγήθηκαν στοχευμένη στήριξη.

Το ΥΠΟΙΚ, γνωστοποιώντας τον περιορισμό της μείωσης των φόρων, ανέφερε πως αυτή προωθήθηκε λόγω των εξελίξεων στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, οι οποίες παρουσιάζουν μια τάση σταθεροποίησης κατά το 2023, αναφέροντας πως το δημοσιονομικό κόστος από την απώλεια εσόδων από φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ από την εφαρμογή της δίμηνης παράτασης εκτιμάται συνολικά σε €5,96 εκ.

Διαφώνησε ήδη ο ΔΗΣΥ

Για την εφαρμογή της παράτασης της μείωσης, έστω και μειωμένης, των φόρων στα καύσιμα θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση, σε αντίθεση με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, εφόσον η αντιπολίτευση δεν θεωρήσει επαρκή τη μείωση στα καύσιμα, να επιδιώξει αλλαγές, αν και τυχόν αύξηση της μείωσης στους φόρους χωρίς τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης πιθανό να κριθεί αντισυνταγματική. Ήδη, πάντως, ο ΔΗΣΥ με χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Ονούφριου Κουλλά χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της Κυβέρνησης να επαναφέρει μέρος του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, ζητώντας αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης.