Μπορεί ο διορισμός του Εφόρου Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη να είχε ακυρωθεί το 2021 ως αντισυνταγματικός, εντούτοις οι αποφάσεις του συνεχίζουν να ακυρώνονται μέχρι και σήμερα.

Στις 5 Μαΐου το Διοικητικό Δικαστήριο αποδέχθηκε την προσφυγή ζεύγους η αίτηση των οποίων για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία το 2014 απορρίφθηκε. Ο λόγος της απορριπτικής απόφασης είναι διότι οι αιτητές υπέβαλαν την υπεύθυνη δήλωση μεταγενέστερα της ημερομηνίας που περιήλθε η κατοικία στην κατοχή τους.

Η εκατέρωθεν επιχειρηματολογία ενώπιον του Δικαστηρίου στην υπόθεση, αφορούσε κυρίως το ζήτημα της νομιμότητας της επίδικης απόφασης του Εφόρου Φορολογίας κ. Τσαγκάρη να απορρίψει το αίτημα για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με δεδομένη την έκδοση τελεσίδικης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερομηνίας 7/6/2021, σύμφωνα με την οποία ο διορισμός του ως Εφόρου Φορολογίας, αποτελούσε διοικητική πράξη η οποία εκδόθηκε βάσει αντισυνταγματικού νόμου, καθ’ ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 122-125 του Συντάγματος, τα οποία εναποθέτουν τον διορισμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας,  με αποτέλεσμα ο διορισμός του να ακυρωθεί τελεσίδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να αποφασίζει ο Έφορος Φορολογίας για ευκολίες πληρωμής

Το Υπουργείο Οικονομικών αντίθετα, υποστήριξε ότι με αποφάσεις του το Ανώτατο Δικαστήριο ήδη έκρινε ότι η ακύρωση του διορισμού διοικητικού οργάνου, δεν έχει συνέπειες στη νομιμότητα των αποφάσεων που αυτό εξέδωσε για το διάστημα πριν την ακύρωση του διορισμού του βάσει του δόγματος του de facto οργάνου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση της Δημοκρατίας, ότι η επιβολή του φόρου από όργανο το οποίο διορίστηκε δυνάμει διαδικασίας που κρίθηκε δικαστικά και τελεσίδικα ως παράνομη λόγω αντισυνταγματικότητας του άρθρου 4(1) του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου (Ν.70(Ι)/2014), διασώζεται δυνάμει του δόγματος του de facto οργάνου, καθ’ ότι αποτελεί θέση που βρίσκεται εκτός των επιτακτικών Συνταγματικών επιταγών. «Κανένα δόγμα δεν μπορεί να διασώσει τη νομιμότητα αποφάσεων οι οποίες προσβλήθηκαν εμπρόθεσμα με προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο και οι οποίες, βάσει προηγηθείσας δικαστικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τελεσίδικης για το θέμα, εκδόθηκαν από όργανο το οποίο διορίστηκε κατ’ αντιποίηση αρχής, από του Υπουργικό δηλαδή Συμβούλιο, αντί την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, βάσει διατάξεων Νόμου που κρίθηκε πως παραβίαζαν τα άρθρα 122-124 του Συντάγματος», έκρινε το Δικαστήριο και ακύρωσε τη σχετική απόφαση.