Pizza Hut, Caffe Nero, Burger King και ούτω καθ’ εξής. Ο Λύσανδρος Ιωάννου βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα στον χώρο της εστίασης στην Κύπρο και αποτελεί τον ιθύνoντα νου που οδήγησε τον Όμιλο PHC να κάνει μεγάλες επενδύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης, απόφαση που τελικά αποδείχθηκε ορθή.

Τα καταστήματα που εμπίπτουν κάτω από Όμιλο PHC ξεπερνούν τα 100 και οι υπάλληλοι τους 2.500. Κι όμως, όπως προκύπτει μέσα από τα λεγόμενά του, οι προκλήσεις και οι ανησυχίες είναι ακόμα πολλές. Και επιχειρησιακές και σε σχέση με την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Ο έντονος ανταγωνισμός, η δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού και η ανησυχία διάπραξης εκ νέου λαθών του παρελθόντος, είναι μόνο μερικά από αυτά. Την ίδια ώρα ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο, τοποθετείται ευθαρσώς γύρω από τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, ενώ ζητά όπως επιτραπεί στις επιχειρήσεις να εργοδοτήσουν αλλοδαπούς που ήδη βρίσκονται στο νησί αλλά και από το εξωτερικό.
 

Όταν ξεκινούσατε το εγχείρημά σας στον τομέα της εστίασης φανταζόσασταν ότι η PHC θα μεγάλωνε τόσο πολύ;
Η PHC ως εταιρεία έχει ακολουθήσει μία προγραμματισμένη αναπτυξιακή πορεία. Η ραγδαία ανάπτυξη, ως Όμιλος εταιρειών πλέον, από το 2013 και μετά, με νέα Brands (Caffe Nero, Burger King, PAUL, Jamie’s Italian κ.ά.) ήταν κατά κάποιο τρόπο απρόβλεπτη γιατί ήταν αποτέλεσμα μίας αμυντικής, αρχικά, στρατηγικής κατά της κρίσης. Ο στόχος ήταν η αναπλήρωση, μέσω ανάπτυξης, των απωλειών που προβλέψαμε ότι θα φέρει η κρίση. 

Ο Κύπριος είναι λάτρης του φαγητού ωστόσο, μετά από τόσα πολλά brands δεν ανησυχείτε ότι κάποια στιγμή θα επέλθει κορεσμός; Πόσο θα συνεχίσει το αναπτυξιακό σας κρεσέντο;
Όσον αφορά τα brands πιστεύω ότι είμαστε, σαν αγορά, κοντά στον κορεσμό. Η Κύπρος τώρα δεν υστερεί σε τίποτα ακόμα και συγκρινόμενη  με μεγάλες αγορές όσον αφορά τις επιλογές σε Caffe, Quick Service Restaurants ή και Casual Restaurants. Εμείς, με την τελευταία μας προσθήκη της γαλλικής αλυσίδας PAUL (Patisserie, Boulangerie, Bistro, Café) έχουμε κτίσει ένα μοναδικό, σε παγκόσμια κλίμακα, χαρτοφυλάκιο από brands. Συνεχίζουμε να μελετούμε νέες ιδέες, αλλά δεν βλέπω πολλά περιθώρια για νέα brands στο εγγύς μέλλον.
Όλη αυτή η επέκταση δεν επηρεάζει τον ισολογισμό του ομίλου, μέσω αύξησης του τραπεζικού δανεισμού;
Ένα σχετικά μικρό τμήμα της επέκτασης χρηματοδοτείται με τραπεζικό δανεισμό. Τόσο τα επίπεδα του δανεισμού αυτού όσο και οι όροι, είναι τέτοιοι που δεν επιβαρύνουν δυσμενώς  την αποδοτικότητα των επενδύσεών μας.
 

Ισχύει ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία στροφή του Οργανισμού από το λεγόμενο fast food προς πιο «προσεγμένες» επιλογές;
Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι κατηγορίες έχουν τον ρόλο τους και καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών. Οι ρυθμοί ανάπτυξης τής κάθε αλυσίδας σχετίζεται περισσότερο με την πορεία της κάθε αλυσίδας παρά με την κατηγορία αυτήν καθαυτήν. Για παράδειγμα, η Pizza Hut και το KFC που είναι προϊόντα καθιερωμένα εδώ και καιρό, με μεγάλο δίκτυο εστιατορίων έχουν τώρα πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι το Burger King που είναι σχετικά καινούργιο στην κυπριακή αγορά και αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Παράλληλα και την ίδια ώρα ανεξάρτητα, είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό έχουμε με μεγάλη επιτυχία αναπτύξει την κατηγορία των «Casual» εστιατορίων, στα οποία ίσως αναφέρεστε λέγοντας «προσεγμένες επιλογές», αφού αναγνωρίσαμε ένα κενό στην αγορά. Ξεκινήσαμε με τα ασιατικά Wagamama, που έχουν ήδη καθιερωθεί σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και πιο πρόσφατα παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία τα  Jamie’s Italian και PAUL. 
 

Η είσοδος στον τομέα των καφετεριών είναι ένα σχετικά καινούργιο εγχείρημα για τον Όμιλο αλλά βλέπουμε ότι τα Caffé Nero αναπτύσσονται ραγδαία. Ποιες διαφορές εντοπίζετε σε σχέση με τον χώρο του φαγητού ή άλλες καφετερίες;
Το Caffe Nero στην Κύπρο κτίστηκε πάνω σε εντελώς διαφορετικές βάσεις από άλλες αλυσίδες Caffe. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται ακόμα μία αλυσίδα σε αυτή την κατηγορία. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή κάθε γειτονιά και κάθε χωριό έχει περισσότερες καφετερίες από ό,τι χρειάζεται. Το Caffe Nero στην Κύπρο σχεδιάστηκε για να αποτελέσει τον ιδανικό χώρο συνάντησης, με μοναδική ποιοτική άνεση και ατμόσφαιρα, στα καλύτερα δυνατά κτήρια ή σημεία του τόπου μας. Διαλέξαμε ονειρικά σημεία όπως παραθαλάσσια (στο McKenzie, το μόλο της Λεμεσού και την Κάτω Πάφο), σε μοναδικά κτήρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής (Διοικητήριο Πάφου, Πανεπιστήμιο Κύπρου), με μεγάλους κήπους (Έγκωμη, Ορόκλινη, Δάλι) γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο που να καλύπτει τις ανάγκες για κοινωνικοποίηση του Κύπριου. 

Νιώσατε ποτέ ότι στην κυπριακή αγορά εστίασης δεν έχετε ανταγωνιστή;
Αντίθετα, ο τομέας της εστίασης έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός, σε σημείο που πολλοί που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν, έχουν ήδη επιλέξει να τον εγκαταλείψουν. Το ποσοστό επιτυχίας νέων επιχειρήσεων στην εστίαση κυμαίνεται δυστυχώς από 50% έως 80%, αναλόγως της κατηγορίας.  
Στην κατηγορία των καφέ όλα τα διεθνή brands είναι εδώ αλλά και πολλά περιφερειακά (π.χ ελληνικά). Στην κατηγορία Burgers βιώνετε καθημερινά τη «γιγαντομαχία» Burger King Vs McDonalds. Στην αγορά της πίτσας ανταγωνιζόμαστε τρεις διεθνείς αλυσίδες, δύο κυπριακές και δεκάδες ανεξάρτητες πιτσαρίες. Υπάρχει πιστεύω μία εντελώς λανθασμένη εντύπωση ότι αυτή είναι μία εύκολη δουλειά με πολλά κέρδη. Ακούμε συχνά διάφορα αφελή σχόλια του τύπου «Τα Café και τα εστιατόρια στην Κύπρο πάντα δουλεύουν» και αυτό γιατί όλοι βγαίνουν το Σαββατοκύριακο αλλά κανείς δεν βλέπει ότι τις υπόλοιπες μέρες πολλά καταστήματα είναι άδεια. Επίσης, ξεχνούν όλα αυτά που έχουν ήδη κλείσει. 

Μία πλατεία δεν αρκεί
 

Malls ή εμπορικοί δρόμοι; Πού βρίσκεται το μέλλον;
Για πολλούς λόγους προβλέψαμε την επιτυχία των Malls στην Κύπρο και γι’ αυτό έχουμε επενδύσει σημαντικά σε όλα, όπως επίσης και σ’ όλα τα άλλα σημαντικά έργα υποδομής (μαρίνα Λεμεσού, Παλιό Λιμάνι κ.τλ).
Δυστυχώς, οι εμπορικοί δρόμοι όπως και τα κέντρα των πόλεων μας παραμένουν υποβαθμισμένα. Το πρόβλημα δε, είναι πολύ πιο μεγάλο και πιο πολύπλοκο από ό,τι παρουσιάζεται. Δεν αρκεί μία πεζοδρόμηση ή μία πλατεία για να φέρει το κέντρο των πόλεων μας σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό και εμπορικά βιώσιμο. Το μεγαλύτερο έγκλημα διαπράττεται όταν στην προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης ή ενός δρόμου, λόγω κακής οργάνωσης, γραφειοκρατίας ή επιλογής κακών συνεργατών παραλύουν ολόκληρες περιοχές ή και όλο το κέντρο της πόλης για χρόνια προκαλώντας πλέον μη αναστρέψιμη ζημιά. 
 

Έχετε σχέδια για δημιουργία καταστημάτων σε ορεινές περιοχές;
Έχουμε ήδη παρουσία σε πολλές κοινότητες (Κοκκινοτριμιθιά, Κίτι, Γεροσκήπου, Έμπα κ.τλ.) και φιλοδοξούμε να επεκταθούμε και σε άλλες. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες του Προεδρικού Επιτρόπου για το Τρόοδος, κ. Παπαδούρη, για αναβάθμιση των ορεινών περιοχών αναγνωρίζοντας ότι τα ορεινά θέρετρά μας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός.

Στην εστίαση δεν υπάρχει ανεργία
Αντιμετωπίζετε κι εσείς πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού; Ποιος πιστεύετε πως είναι ο λόγος;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι στο χώρο της εστίασης αλλά, κατά τη γνώμη μου και στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, είναι η έλλειψη προσωπικού. Η κατάσταση έχει φτάσει σε επίπεδο κρίσης ώστε να κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν τα επίπεδα εξυπηρέτησης και καθαριότητας, ακόμα και η ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που  προσφέρουμε τόσο στην κυπριακή όσο και στην τουριστική αγορά. Η θετική πλευρά του πώς φτάσαμε ώς εδώ είναι ότι έχουμε μειώσει την ανεργία. Μάλιστα, στο δικό μας κλάδο μπορώ να σας αποδείξω ότι δεν υπάρχει πραγματική ανεργία. Επιπλέον έχουμε νουθετήσει τα παιδιά μας να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό στην καριέρα τους και τόσο οι κυπριακές οικογένειες όσο και το κράτος επενδύουμε μεγάλα ποσά στην πανεπιστημιακή μόρφωση των παιδιών μας. Τέλος, πολλοί, κυρίως νέοι, έχουν την πολυτέλεια, με την ενθάρρυνση της οικογένειάς τους, να μένουν εκτός αγοράς εργασίας προσμένοντας εργοδότηση της αρεσκείας τους, κατά προτίμηση στον ευρύτερο κρατικό τομέα.
 Για να συνεχίσει όμως η αναπτυξιακή πορεία πρέπει άμεσα να βρεθεί κατάλληλο προσωπικό για να στηρίξει τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει. Επείγει να επιτραπεί η εργοδότηση ξένων για τους τομείς όπου οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται (καθαριστές, βοηθοί κουζίνας, οδηγοί κλπ.), ξεκινώντας με τους φοιτητές που είναι ήδη στην Κύπρο, τους αιτητές ασύλου που ήδη επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και τέλος με την εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες με συμβόλαια περιορισμένου χρόνου. (σ.σ. η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προτού εκδοθούν τα σχετικά διατάγματα από την υπουργό Εργασίας σε σχέση με την εργοδότηση αλλοδαπών φοιτητών και αιτητών ασύλου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις)
 

Να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός; 
Το θέμα του ορισμού κατώτατων μισθών  (ή Εθνικού κατώτατου μισθού) είναι ένα σοβαρό θέμα που χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση. Πιστεύω ότι όλοι οι εταίροι πρέπει πρώτα από όλα να ιεραρχήσουν τα θέματα πάνω σε μία πιο σφαιρική βάση. Η απλουστευμένη παραδοσιακή αντίληψη ότι τέτοια θέματα είναι κάτι σαν σύγκρουση ή διαμάχη μεταξύ επιχειρήσεων/εργοδοτών από τη μία και εργαζομένων από την άλλη, είναι εντελώς λανθασμένη. 
Πρώτον, ότι επιβαρύνει το κόστος μίας επιχείρησης (βλέπε ΓεΣΥ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Φόροι κ.λπ.) με τον ένα τρόπο ή τον άλλον θα επιβαρύνει και τον καταναλωτή (αύξηση τιμών, μείωση επενδύσεων, κατάρρευση επιχειρήσεων) και το ευρύτερο κοινό. Από αυτές τις παρεμβάσεις φαίνεται προσωρινά να ωφελούνται οι εργαζόμενοι, με μισθούς πάνω από την υπόλοιπη αγορά ή άλλα προνόμια, αλλά στο τέλος, ίσως άδικα, αυτοί πληρώνουν τη νύφη. Πρόσφατα οδυνηρά για όλους μας παραδείγματα είναι οι χρεοκοπίες της Cyprus Airways, της Eurocypria και του Συνεργατισμού που ήταν αποτέλεσμα αυξημένων δαπανών, (μεταξύ άλλων) πολύ εκτός του αποδεκτού από την αγορά επιπέδου (μισθοί και άλλα έξοδα). 
Δεύτερον, οποιαδήποτε ρυθμιστική ή φορολογική παρέμβαση όταν ξεφεύγει από τα ανεκτά από την αγορά όρια, τότε ενθαρρύνει άμεσα τη φοροδιαφυγή, την παρανομία και τη μαύρη αγορά. Ένα καλό παράδειγμα προς αποφυγήν είναι η ελληνική αγορά όπου οι αυξημένες εισφορές και οι συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας έχουν παραλύσει για πολλά χρόνια την οικονομία και έχουν απλά δώσει μεγάλα πλεονεκτήματα σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και παρανομούν (ειδικά εργοδοτώντας παράνομα). 
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό στην Κύπρο αυτό πρέπει να συζητηθεί, αφού πρώτα δοθεί προτεραιότητα στη στοχοποίηση και καταπολέμηση της παράνομης εργοδότησης. 
Σαν δεύτερη προτεραιότητα πρέπει να εντοπιστούν και επισημανθούν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες που αμείβονται υπερβολικά χαμηλά. Για παράδειγμα, οι Οικιακές Βοηθοί είναι ίσως η πιο αδικημένη ομάδα εργαζομένων στην Κύπρο, με μισθούς €300 – €400 και χρειάζεται άμεσα διορθωτική παρέμβαση. Τέλος, ένας κατώτατος  μισθός πρέπει να είναι ακριβώς αυτό που σημαίνει η λέξη: «κατώτατος». Κάτι δηλαδή που πιθανόν να επιλύσει το πιο πάνω πρόβλημα και όχι που θα δυσχεραίνει την πρόσληψη νέων ή ανειδίκευτων ή εκπαιδευομένων. Θα είναι λάθος να πάμε από το ένα άκρο στο οποίο σήμερα το κράτος επιχορηγεί τις προσλήψεις αυτών των ανθρώπων στο άλλο βάζοντας τον μισθολογικό πήχη τόσο ψηλά που να στερήσουμε ευκαιρίες πρώτης εργασίας στους νέους μας. Αυτό είναι το σκεπτικό των πιο επιτυχημένων οικονομικών χωρών της Ευρώπης οι οποίες δεν ευνοούν τη νομοθέτηση Εθνικού κατώτατου μισθού (π.χ Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία) αλλά και άλλων χωρών (π.χ Πορτογαλία, Ισπανία) όπου το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κυμαίνεται σε επίπεδα πολύ πιο κάτω από τα διάφορα άστοχα νούμερα που ακούγονται τελευταία στην Κύπρο. 
 

Σε πρόσφατο άρθρο σας στον «Φ» εκφράσατε την ανησυχία σας για την πορεία του πληθωρισμού. Εξακολουθεί να υφίσταται; 
Αν και ο πληθωρισμός δεν είναι σήμερα σε ανησυχητικό επίπεδο διαφαίνονται ανησυχητικά σημεία είτε υπό μορφή πληθωριστικών τάσεων που μπορεί να οδηγήσουν στο μέλλον (όπως είπα και στο Άρθρο) σε αρνητικές τάσεις. Συγκεκριμένα: 
α) Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν 2,1% (πολύ πιο πάνω από τον Ευρωπαϊκό του 1,4%) ενώ στις αρχές του 2018 ήταν από τους χαμηλότερους της Ευρώπης. 
β) Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το 2019 ο πληθωρισμός φαίνεται να περιορίζεται αλλά αυτό οφείλεται μερικώς στην αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης σε επίπεδα χαμηλότερα του 2018 (+3,9%).
γ) Τέλος παράγοντες που περιορίζουν τον γενικό πληθωρισμό παρά τον υπερπληθωρισμό σε πολλούς τομείς (ενοίκια, ενέργεια, πρώτες ύλες) είναι: 
1) Τα χαμηλά επιτόκια που επηρεάζουν δυσμενώς τις τράπεζες και τους καταθέτες.
2) Οι προσφορές των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που συνεχίζονται εφόσον οι εταιρείες παραμένουν κερδοφόρες.  
Προβλέπω ότι ο πληθωρισμός στο άμεσο μέλλον θα είναι αυξημένος σε σχέση μ’ αυτόν του πρώτου τριμήνου κυρίως λόγω αύξησης του εργατικού κόστους, των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας. 

Γενικότερα, θεωρείτε ότι η πορεία ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας είναι σε στέρεες βάσεις;
Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο σαν οικονομία τα τελευταία χρόνια και είναι στο χέρι μας να κάνουμε πολλά περισσότερα. Μπορούμε ακόμα και χωρίς το αέριο ή και πριν τη λύση του Κυπριακού να κάνουμε τη χώρα μας μεσοπρόθεσμα μία από τις πλουσιότερες του κόσμου.
Οι προοπτικές για την Κύπρο είναι πιο αισιόδοξες από ποτέ και αν αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και σταματήσουμε να υπεραπλουστεύουμε τα πράγματα τότε μπορούμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων των Κυπρίων. Θεωρώ πως το μυστικό της επιτυχίας για την Κύπρο είναι πώς θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε την αγορά μας. Το μικρό μέγεθος της κυπριακής αγοράς παραμένει και η μεγαλύτερη αδυναμία της.  
Κάτι που θα δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη (και θα μεγαλώσει αισθητά την αγορά) είναι να αλλάξουμε εντελώς την προσέγγισή μας στους ξένους που θέλουν να ζήσουν ή να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Το πείραμα με τους επενδυτές και τους φοιτητές πέτυχε, τα δε περιθώρια στους δύο αυτούς τομείς παραμένουν πολύ μεγάλα. Τώρα, με την ανύπαρκτη σε πολλούς τομείς πραγματική ανεργία πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όπως όλη η Ευρώπη έτσι και η Κύπρος αντιμετωπίζουμε πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού. Είναι η ώρα να αποβάλουμε τις ξενοφοβικές ανασφάλειες του παρελθόντος και να διευκολύνουμε την παραμονή στην Κύπρο ξένων, για εργοδότηση ειδικά στους τομείς που υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ
 

Πόσο σας βοήθησε η εργασιακή εμπειρία που αποκτήσατε από μεγάλους Ομίλους του εξωτερικού;
Χωρίς υπερβολή, δεν περνά μέρα, τόσα χρόνια μετά, που να μη χρησιμοποιώ γνώσεις ή βιώματα που απέκτησα από την Pepsi Co και την Procter & Gamble. Πάνω από όλα όμως, από αυτούς τους Οργανισμούς πήρα τις βάσεις μίας κουλτούρας εντελώς διαφορετικής από αυτή που επικρατεί, κοινωνικά-πολιτικά-επιχειρηματικά στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. Μία κουλτούρα που βασίζεται στη θετικότητα, την αξιοκρατία, την ακεραιότητα και την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων. 
Θεωρείτε πως έχετε υλοποιήσει τους προσωπικούς σας επιχειρηματικούς στόχους;
Σε μεγάλο βαθμό μπορεί να πω ναι. Κυρίως γιατί έχω συνεισφέρει στη δημιουργία ενός Οργανισμού που προσφέρει πολλά στον τόπο μας. Όσον αφορά τους καταναλωτές και τους πελάτες μας τολμώ να πω ότι έχουμε αλλάξει εντελώς το σκηνικό, προσφέροντάς τους επιλογές αντάξιες αυτών που υπάρχουν στις μεγαλύτερες κοσμοπολίτικες αγορές. Όσον αφορά το προσωπικό, νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί δημιουργήσαμε χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και εκατοντάδες ευκαιρίες καριέρας. 
Έχετε κάνει κάποιες σκέψεις για τη διαδοχή σας ή είναι ακόμα νωρίς;
Η ευκολία της διαδοχής κάποιου είναι ανάλογη της ποιότητας της ομάδας που έχει δημιουργήσει. Και η ομάδα στον Όμιλο είναι πολύ δυνατή και ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα ανώτερα στελέχη είναι ήδη αυτόνομα. 

O «στόλος» της PHC
Brands       Καταστήματα 
Pizza Hut      35
KFC              12
Taco Bell        5
Burger King    9
Wagamama     8
Caffe Nero      15
Tavernaki        5
Άλλα              17
Σύνολο          106

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
1991: Pizza Hut
1992: Catercom
2004: KFC
2008: Wagamama
2012: Taco Bell
2013: Caffe Nero
2014: Burger King
2015: Pier One, Remezzo, «Το Κυπριακόν», The Fish Market
2016: Tavernaki
2017: PAUL

Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο Όμιλος 

 

Από την έντυπη έκδοση του περιοδικού Insider Μαΐου