Νέο ρεκόρ γαλάζιων σημαιών σημείωσε το φετινό καλοκαίρι η Κύπρος με 74 παραλίες και δύο μαρίνες του νησιού να έχουν αποσπάσει τη σημαντική αυτή διάκριση. Οι παραλίες της Κύπρου διαφέρουν, η κάθε μία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά ως προς το χρώμα της άμμου και των νερών, τη θαλάσσια ζωή, τις οργανωμένες εγκαταστάσεις και τα θαλάσσια σπορ που παρέχονται, καθώς και το πόσο δημοφιλείς ή απομονωμένες είναι. Κοινός παρονομαστής όλων, η σφραγίδα ποιότητας που δεν είναι άλλη από τη Γαλάζια Σημαία. Ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας όπου συμμετέχουν πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη και το οποίο απονέμεται σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες με αυστηρά κριτήρια που αφορούν οργάνωση, καθαριότητα, περιβαλλοντική διαχείριση και υπηρεσίες προς το κοινό. 

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας κατάφερε μέσα στο πολύ σύντομο χρόνο λειτουργίας της να εντυπωσιάσει τον Εθνικό Κριτή με τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που προσφέρει και να αποσπάσει την εξαιρετικά σημαντική διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας ως μαρίνα, επιπρόσθετα από τις πεντακάθαρες παραλίες που την πλαισιώνουν. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Μαρίνας Αγίας Νάπας, γι’ αυτό και έχει εκπονηθεί από την εταιρεία Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Υδάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  διασφαλίζει την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας όλων των νερών αλλά και της κατάστασης των λιβαδιών Ποσειδωνίας στη περιοχή του έργου, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Για τη διαχείριση των αποβλήτων της ανάπτυξης εφαρμόζεται ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ενώ για τη συλλογή των λυμάτων από τα σκάφη έχει εγκατασταθεί  εξειδικευμένο Σύστημα Άντλησης των Λυμάτων (Pump out system) στις αποβάθρες. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού και έχουν εφαρμοστεί μέτρα για την Ανανέωση και Οξυγόνωση του Νερού της Λεκάνης, ενώ έχουν παρθεί μέτρα για την πρόληψή και την αντιμετώπιση  διαρροών και τυχόν περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Επομένως, η βράβευση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών για έναν καθαρό, φιλόξενο, περιβαλλοντικά φιλικό και χρηστικό χώρο όχι μόνο για τα σκάφη αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τη Μαρίνα από την πρώτη μέρα λειτουργίας της.

Η Κύπρος λαμβάνει διακρίσεις και κορυφαίες κατατάξεις για την ποιότητα και την ασφάλεια των νερών της, τις οικολογικές πρωτοβουλίες και τη γενική καθαριότητα των παραλιών της. Η χώρα μας είναι περήφανη για τις 76 βραβεύσεις της με Γαλάζια Σημαία (74 παραλίες και 2 Μαρίνες -2022) ενώ επίσης βραβεύεται κάθε χρόνο με τα “Καθαρότερα Νερά για Κολύμπι στην Ευρώπη” με την ψηλότερη βαθμολογία (100%) στη Μεσόγειο κάθε χρόνο.

Το 1994 το αρμόδιο υπουργείο είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να εντάξει με επιτυχία τις παραλίες της Κύπρου στο διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαίας και υπέδειξε τον επιτυχημένο Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό σε περιβαλλοντικά θέματα CYMEPA ως διαχειριστή του προγράμματος στην Κύπρο. Με πρωτοστάτη την CYMEPA και την στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ιδιωτικών εταιρειών και αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, η γαλάζια σημαία κυματίζει σε οργανωμένες ακτές της Κύπρου – απόδειξη της ευαισθητοποίησης των Κυπρίων στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, του θαλάσσιου χώρου και των παραλιών μας.