Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ
Πόσο σημαντική είναι η θέση του Διευθύνων Σύμβουλου σε μία εταιρεία όπως τη δική σας;
Η θέση του Διευθύνων Συμβούλου στον όμιλο Treppides είναι σημαντική και αφορά κυρίως την κατάρτιση στρατηγικής πολιτικής, τόσο για διατήρησης του κύκλου των εργασιών και υπηρεσιών όσο και για την συνεχή διεύρυνση τους. Η διατήρηση του κύκλου εργασιών και υπηρεσιών καθιστάται εφικτή καθώς η διευθυντική ομάδα (Σύμβουλοι και Ανώτατο Διευθυντικό προσωπικό) αποτελείται από ικανά και άρτια καταρτισμένα άτομα τα οποία εφαρμόζουν το στρατηγικό σχέδιο. Σαν Διευθύνων Σύμβουλος καλείσαι να εκτιμάς τις παγκόσμιες εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό και πολιτικό τομέα και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν το όραμα και την στρατηγική του Ομίλου.
Σε περιπτώσεις που αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν την στρατηγική τότε πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις στις οποίες ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει την αποκλειστική ευθύνη με απώτερο σκοπό την διατήρηση της ομαλότητας των εργασιών του Ομίλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρίστος Β. Βασιλείου, CEO της KPMG Κύπρου: Ανθεκτικός ο Οίκος μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν οι εργασίες σας από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Μετά από κάθε κρίση, ειδικά στην περίπτωση της πανδημίας που επηρέασε εργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, καλό είναι να βλέπουμε πως επωφεληθήκαμε και αντεπεξήλθαμε και πως αναδιπλωνόμαστε στο μέλλον. Μέσα από κρίσεις ως γνωστό δημιουργούνται οι ανάλογες ευκαιρίες που καλούμαστε να είμαστε σε ετοιμότητα να αξιοποιήσουμε για το οικονομικό καλό του Ομίλου μας και κοινωνικό καλό του συνόλου μας.
Η πανδημία έχει αλλάξει το τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών του ομίλου. Παρόλο που επιχειρησιακά έχουμε αποκομίσει πρόσκαιρο κέρδος, σήμερα έχουμε να διαχειριστούμε τους νέους, απόφοιτους τον χρονιών 2020, 2021 και 2022, οι οποίοι έχουν βιώσει την «απομόνωση» και κατά συνέπεια έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό τρόπο επικοινωνίας. Το μέλλον του ομίλου όπως και κάθε οργανισμού είναι οι νέοι, κατά συνέπεια, πρέπει να τους καθοδηγήσουμε και την ίδια στιγμή να τους ακούσουμε. Το 2020, η αρχή της πανδημίας, είναι η αρχή ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο έχει διαγράψει τις εμπειρίες του παρελθόντος και έχει εξισώσει όλες τις επιχειρήσεις καθώς ξεκινούν όλες από την αρχή σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και ίσως μοντέλο.
Σχετικά με το πόλεμο στην Ουκρανία πιστεύω ότι δεν είναι ένας πόλεμος που αφορά την Κύπρο και δεν θα έπρεπε ούτε πρέπει να τον αφήσουμε να μας επηρεάζει. Η οποιαδήποτε τοποθέτηση εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα τρίτων για αυτό και δεν μας αφορά. Μακροπρόθεσμα, η εν λόγω γεωπολιτική αλλαγή όπως αυτή και αν εξελιχθεί, ίσως ωφελήσει την Κύπρο και το κυπριακό επιχειρείν, καθώς δίνει την ευκαιρία στους νέους να γίνουν μέρος ενός καινούργιου και περισσότερο ώριμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κόσμου ο οποίος δεν θα είναι άμεσα εξαρτημένος από αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ποια είναι τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού;
Σαν Όμιλος, διαχρονικά παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες διαφέρουν από υπηρεσίες που παρέχονται από άλλα παραδοσιακά γραφεία του κλάδου με τον οποίο, λανθασμένα πιστεύω, έχουμε ταυτιστεί σύμφωνα πάντα με τον επιχειρηματικό κόσμο στην Κύπρο. Αρχικό όραμα του Ομίλου μας, εδώ και είκοσι χρόνια είναι να χτίσουμε ένα υγιή Όμιλο με απώτερο σκοπό την παροχή αρίστης ποιότητας συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, με έδρα την Κύπρο ή/και το εξωτερικό.
Συγκρίνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σαν Όμιλος, οι κύριοι ανταγωνιστές μας ήταν και παραμένουν οίκοι του εξωτερικού, και δεν μπορώ να αναφέρω κάποιον οίκο στην Κύπρο, ο οποίος παρέχει το δικό μας φάσμα υπηρεσιών. Σίγουρα υπάρχουν οίκοι οι οποίοι παρέχουν παρόμοιες ή συναφείς ή ίδιες υπηρεσίες αλλά όχι το σύνολο, γι’ αυτό το λόγο οι συνεργασίες μας βοηθούν οποιαδήποτε συναγωνίστρια εταιρεία ή οίκο στην Κύπρο. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ανταγωνιστές εδώ στην Κύπρο αλλά αντίθετα έχουμε πάρα πολλούς συνεργάτες με του οποίους διεκπεραιώνουμε και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με κοινό οικονομικό και για- τί όχι κοινωνικό όφελος καθώς εργαζόμαστε για την προώθηση της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που θα πρέπει να επικεντρωθεί κατά την άποψη σας η φορολογική μεταρρύθμιση που τροχοδρομεί η κυβέρνηση;
Η φορολογική μεταρρύθμιση που τροχοδρομεί η κυβέρνηση κατά την άποψή μου θα πρέπει να επικεντρωθεί προς όφελος της μεσαίας τάξης που ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Η μεσαία τάξη ανέκαθεν ήταν ο στυλοβάτης της κυπριακής και τον τοπικών αρχών οικονομίας.
Με τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να δημιουργείται ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, το οποίο δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον τής μεσαίας τάξης. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και προβλέπεται να μειωθεί κι άλλο αν δεν παρθούν ανάλογα μέτρα βοηθήσουν τουλάχιστο σε σταθεροποίηση.
Ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης που τροχοδρομεί η κυβέρνηση, ίσως είναι η ευκαιρία μας σαν κράτος, λαμβάνοντάς υπόψιν αυτή την παγκόσμια τάση, να ρυθμίσουμε με τέτοιο τρόπο το φορολογικό πλαίσιο για να παρέχει την ανάλογη ενίσχυση της μεσαίας τάξης διότι τα τοπικά οφέλη που θα αποκομίσει μακροπρόθεσμα η Κύπρος θα είναι πολύ περισσότερα και θα συνδράμουν στην τοπική ανάπτυξη του Τέλος, όπως σημείωσα και σε προηγούμενα άρθρα, η φορολογική μεταρρύθμισή πρέπει να λάβει υπόψη την ισότητα των επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που θα δίνει άμεσα ή έμμεσα κίνητρα σε εταιρείες οι δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία, υγεία και επιστημονική έρευνα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, Ιατρική και σε εφαρμογές τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική.
