Συνέντευξη στον Πάμπο Χαραλάμπους / Φωτογραφίες: Αντώνης Γ. Αντωνίου 

Ποιος είναι ο Όμιλος Εταιρειών Bioland;

Ο  Όμιλος Εταιρειών Bioland υπάγεται στον μεγαλύτερο Όμιλο Eptagon Group και ασχολείται τα τελευταία 11 χρόνια με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αξιοποιώντας κυρίως τη δύναμη του ήλιου. Μεγαλώνει συνεχώς και αναπτύσσεται δυναμικά, τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, προσφέροντας σιγουριά, επαγγελματισμό, αξιοπιστία, σεβασμό και βιωσιμότητα στα έργα που αναλαμβάνει, με κύριο μέλημα του, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων.

Με σεβασμό στο προσωπικό και στους συνεργάτες του, ο Όμιλος Εταιρειών Bioland έχει επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της ενέργειας, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση τη καλύτερη και τη πιο αποδοτική λύση, μέσω συνεργασίας με εταιρείες παγκοσμίου φήμης και διεθνούς αναγνώρισης που ειδικεύονται στον τομέα.

Η συνεχής ανάπτυξη του Ομίλου έχει κατατάξει τη Bioland ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Κύπρο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού σήμερα εργοδοτεί γύρω στα 200 άτομα και έχει παραδώσει σε εμπορική λειτουργία μεγάλα Φωτοβολταϊκά (ΦΒ) πάρκα εγκατεστημένης ισχύος περίπου 80 MW και εγκαταστάσεις ΦΒ συστημάτων σε εργοστάσια, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις και σπίτια. Με τη τήρηση των ευρωπαϊκών και διεθνών ενεργειακών προτύπων και παροχή υψηλών προδιαγραφών, ο Όμιλος Εταιρειών Bioland προσφέρει σε όλους τους συνεργάτες την ποιότητα που την χαρακτηρίζει και που της δίνει ξεχωριστή θέση στην αγορά. Μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ ISO 9001:2015, διασφαλίζεται η συνεχής βελτίωση της ικανότητας του Ομίλου να παρέχει με συνέπεια προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν και τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις των πελατών.

Ποιες είναι οι ενεργειακές λύσεις που προσφέρει ο Όμιλος Εταιρειών Bioland;

Στόχος του Ομίλου των εταιρειών μας είναι η εξυπηρέτηση του κάθε συνεργάτη ξεχωριστά, είτε αυτός είναι παραγωγός είτε αυτός είναι καταναλωτής (πελάτης) προσφέροντας προσωπική επαφή και φροντίδα, εξειδικευμένη μελέτη, επαγγελματική συμβουλή και βοήθεια εκεί και όπου χρειάζεται.

  • Ένας Γεωκτήμονας μπορεί, αν θέλει, να ενοικιάσει τη γη του στην εταιρεία μας με μακροχρόνιο ενοίκιο για εγκατάσταση μεγάλου ΦΒ πάρκου ή να συνεργαστεί μαζί μας για από κοινού επένδυση, εγκατάσταση και εκμετάλλευση του μεγάλου ΦΒ πάρκου.

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την αδειοδότηση, τη μελέτη, το σχεδιασμό, τη κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από ένα τέτοιο μεγάλο ΦΒ πάρκο.

  • Ένας Bιομήχανος, Ξενοδόχος κλπ. μπορεί, αν θέλει, να αναθέσει στην εταιρεία μας την εγκατάσταση ΦΒ συστήματος στη στέγη του εργοστασίου/ ξενοδοχείου του και να συνεργαστεί μαζί μας είτε ως παραγωγός, πουλώντας στην εταιρεία μας εξ’ ολοκλήρου την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει είτε ως αυτοκαταναλωτής για τις ανάγκες του εργοστασίου/ξενοδοχείου του και πουλώντας την περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγχύεται στο Εθνικό Δίκτυο στην εταιρεία μας (σχέδιο Συμψηφισμού Λογαριασμών-Νet Βilling).
  • Ένας Παραγωγός ιδιοκτήτης ΦΒ πάρκου μπορεί, αν θέλει, να συμβληθεί μαζί μας για πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στο πάρκο του σε τιμή και όρους που θα συμφωνηθούν.
  • Ένας μεγάλος ή μικρός Βιομηχανικός ή Εμπορικός Καταναλωτής μπορεί, αν θέλει, να συμβληθεί μαζί μας για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία μας, Bioland Promithia, σε τιμή και όρους που θα συμφωνηθούν.
  • Ένας Οικιακός Καταναλωτής μπορεί, αν θέλει, να αποταθεί κοντά μας για εγκατάσταση ΦΒ συστήματος στο σπίτι του, σύμφωνα με τα επιδοτημένα σχέδια του Υπουργείου, με Συμψηφισμό Μετρήσεων (Νet Μetering) ή Συμψηφισμό Λογαρισμών (Νet Βilling)
  • Δυστυχώς οι Οικιακοί Καταναλωτές δεν μπορούν ακόμα να συμβληθούν μαζί μας για αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται στο σπίτι τους. Στη Τελική όμως Ανταγωνιστική Αγορά η Bioland Promithia προτίθεται να επεκταθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε Οικιακούς Καταναλωτές όταν ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής θα είναι σε θέση και θα προχωρήσει στη μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. 

Πόσο μεγάλη είναι ζήτηση που υπάρχει στην Κυπριακή αγορά;

Το ενδιαφέρον και η ζήτηση που υπάρχει σήμερα στη Κύπρο για εγκαταστάσεις ΦΒ και ιδιαίτερα για εγκαταστάσεις ΦΒ συστημάτων σε σπίτια είναι πολύ μεγάλη. Από τη μια οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και απ’ την άλλη τα πολύ ελκυστικά Σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας δικαιολογούν αυτή τη μεγάλη ζήτηση, όμως αυτή τη φορά η ζήτηση παρουσιάστηκε απότομα σε βαθμό που η αγορά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί επαρκώς. Στην εταιρεία μας, για παράδειγμα, ξεκινήσαμε αρχικά με ένα συνεργείο, ειδικά για εγκαταστάσεις ΦΒ συστημάτων σε σπίτια και σήμερα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, έχουμε τρία συνεργεία τα οποία και συνεχώς ενδυναμώνουμε.

Παράλληλα συνεχίζεται να επιδεικνύεται αμείωτο ενδιαφέρον από επενδυτές για επένδυση σε μεγάλα ΦΒ πάρκα και εγκαταστάσεις ΦΒ συστημάτων σε εργοστάσια, ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις στα πλαίσια των Σχεδίων του Υπουργείου Ενέργειας ή και στα πλαίσια της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πράγματι το ενδιαφέρον και η ζήτηση για εγκαταστάσεις ΦΒ είναι πολύ μεγάλη γενικά σε όλες τις κατηγορίες.

Αναμένουμε από την Πολιτεία να βοηθήσει στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση για να πραγματοποιηθούν περισσότερες εγκαταστάσεις ΦΒ συστημάτων και γενικά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ειδικότερα τεράστιο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για την ελεύθερη Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, η έναρξη λειτουργίας της οποίας υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, το πιθανότερο σε λίγους μήνες. Παρά τις δυσκολίες και τα τόσα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, γίνεται επιτέλους μέρα με τη μέρα συνείδηση και στη Κύπρο ότι μόνο μέσα από ένα υγιή ανταγωνισμό μπορούμε να ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα ο καταναλωτής θα απολαμβάνει μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε πολλές χώρες εφαρμόζεται με επιτυχία η ελεύθερη και Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από χρόνια έχει θέσει ως προτεραιότητα της την εγκαθίδρυση μιας ενιαίας ολοκληρωμένης εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η οικονομική ανταγωνιστικότητα, η ασφάλεια εφοδιασμού και η προστασία του περιβάλλοντος. Προφανώς όχι τυχαία.

Ο ανταγωνισμός συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής, στην προσφορά των καλύτερων δυνατών τιμών και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις μακριά από εσφαλμένες ή άστοχες επιχειρηματικές αποφάσεις. Πρωτίστως όμως δίνει στους καταναλωτές το δικαίωμα και τη δυνατότητα επιλογής Προμηθευτή και του προϊόντος εκείνου, στη προκειμένη περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, που προσφέρει την καλύτερη σχέση τιμής και ποιότητας.

H Bioland Promithia είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Ποια η αποτίμησή σας για αυτούς τους πρώτους μήνες;

Πολύ σωστά έχετε παρατηρήσει πως η Bioland Promithia είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εντάχθηκε στη Μεταβατική Αγορά Ηλεκτρισμού από την 1η Ιανουαρίου 2021 προσφέροντας για πρώτη φορά στα ιστορικά της Κύπρου εναλλακτική επιλογή Προμηθευτή στους καταναλωτές, όπως προβλέπεται και στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η Bioland Promithia αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχει συμπληρώσει σχεδόν δύο χρόνια  συνεχούς προσφοράς των υπηρεσιών της σε μεγάλους και μικρούς Βιομηχανικούς και Εμπορικούς πελάτες της με επιτυχία. Τα ευμενή σχόλια που εισπράττουμε από τους πελάτες μας είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή.

Η Bioland Promithia αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε μεγάλα ΦΒ πάρκα που ανήκουν στον Όμιλο Εταιρειών Bioland ή σε συνεργάτες της παραγωγούς που της εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση των πάρκων τους και στη συνέχεια διοχετεύει την ενέργεια αυτή στους πελάτες της. Τα μεγάλα ΦΒ πάρκα που σήμερα είναι συμβεβλημένα με την Bioland Promithia και συμμετέχουν στην Μεταβατική Αγορά ανέρχονται σε περίπου 70 MW εγκατεστημένης ισχύος η οποία και συνεχώς αυξάνεται.  Η παραγωγική δυνατότητα της Bioland Promithia θα πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα στη Τελική Αγορά,  για να μπορέσει η εταιρεία να ικανοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση από πλευράς πελατών που σήμερα ανέρχεται σε περισσότερο από  60  MVA  εγκεκριμένης ισχύος.

Η επιτυχής λειτουργία μας στη Μεταβατική Αγορά για δύο σχεδόν χρόνια μας έδωσε την εμπειρία και τη τεχνογνωσία που χρειάζονται για να συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία και στη Τελική Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού στην οποία φιλοδοξούμε να διευρύνουμε τις εργασίες μας ακόμα περισσότερο. 

Να σημειώσουμε ότι στη Μεταβατική Αγορά υπάρχουν εξ αντικειμένου κάποιοι περιορισμοί στην ικανοποίηση περισσότερων πελατών, λόγω του σχεδιασμού της Αγοράς. Για παράδειγμα η μηνιαία παραγωγή και η μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να ισορροπούν κάτι που δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει στη Τελική Αγορά. Αυτός είναι ένας ακόμα πρόσθετος λόγος γιατί θα πρέπει η έναρξη της Τελικής Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού να μην καθυστερήσει περισσότερο. 

Τι σημαίνει για την εταιρεία σας η μετάβαση στην Τελική Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού;

Αναμένουμε με αγωνία να καθοριστεί οριστικά η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Τελικής Ανταγωνιστικής Αγοράς γιατί αυτό θα δώσει στην εταιρεία μας, τη Bioland Promithia, τη δυνατότητα να αυξήσουμε το μερίδιο μας στην Αγορά και να εξυπηρετήσουμε ακόμα περισσότερους καταναλωτές.

Το ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από παραγωγούς όσο και από καταναλωτές. Η επιδιωκόμενη αύξηση στο μερίδιο μας στην Αγορά θα έχει ως επακόλουθο τη προσφορά ακόμα πιο ελκυστικών τιμών και υπηρεσιών στους πελάτες μας.

Στη Τελική Ανταγωνιστική Αγορά η Bioland Promithia προτίθεται να επεκταθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε Οικιακούς πελάτες, όταν ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής θα εγκαταστήσει/αντικαταστήσει τους πρώτους 5000 έξυπνους μετρητές (STOD meters) σε οικίες. Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που έχουμε δημόσια καλέσει τον  Διαχειριστή Συστήματος Διανομής να επιταχύνει τη πλήρη και μαζική εγκατάσταση/αντικατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού συμπεριλαμβανομένων και των οικιακών πελατών, ανταποκρινόμενος στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, στις υποδείξεις του Υπουργείου Ενέργειας και στις αποφάσεις της ΡΑΕΚ.

Η Bioland Promithia μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει όσο μπορεί. Αυτοί που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα πρέπει να  αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η  πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία πόσο και με ποιους τρόπους, έχουν επηρεάσει την εταιρεία σας;

Η πανδημία μας ταλαιπώρησε πολύ γιατί αναγκαστικά καθυστέρησαν όλες οι δραστηριότητες του Ομίλου Εταιρειών Bioland. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις οι εργασίες μας έπρεπε να σταματήσουν πλήρως, ευτυχώς για μερικές μόνο μέρες. Πολλές εργασίες καθυστέρησαν  γιατί δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν εξ’ αποστάσεως. Πέραν τούτου βιώσαμε αναγκαστικά καθυστερήσεις στις προμήθειες υλικών και αναγκαίου εξοπλισμού από το εξωτερικό και στη παράδοση εργασιών από τους υπεργολάβους μας οι οποίοι είχαν και αυτοί να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Ευτυχώς σήμερα φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι μάλλον υπό έλεγχο και κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστάτωσε την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτιναχθεί ακολουθώντας την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, συνεπεία του πολέμου. Η Κύπρος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, παρόλο που δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, γιατί απλούστατα οι τιμές των υγρών καυσίμων που χρησιμοποιεί η Κύπρος ακολουθούν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. 

Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας σας;

Ο Όμιλος Εταιρειών Bioland επικεντρώνεται σε θέματα ενέργειας  και έχει πλούσιο και φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλές δράσεις με επίκεντρο τη κυκλική οικονομία και τη προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλάνα του Ομίλου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:  

  • Κατασκευή των μεγάλων ΦΒ πάρκων που έχουν εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες,
  • Αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και του πελατολογίου της Bioland Promithia,
  • Αναβάθμιση των εξειδικευμένων συστημάτων πληροφορικής για σύνδεση με το αντίστοιχο σύστημα Διαχείρισης της Αγοράς,
  • Διεύρυνση του πελατολογίου της Bioland Promithia για να καλύπτει και Οικιακούς πελάτες,
  • Κατασκευή Συμβατικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΦΑ,
  • Κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης ελαστικών και ηλεκτροπαραγωγής με χρήση του ελαίου πυρόλυσης ελαστικών (ΕΠΕ) που θα παράγεται,
  • Κατασκευή Κεντρικού Σταθμού Συσσωρευτών (Battery Storage Power Station)

Τα πιο πάνω έργα και δράσεις υποστηρίζουν το στρατηγικό στόχο του Ομίλου που είναι η συνέχιση της συμμετοχής μας και στη Τελική Ανταγωνιστική Αγορά με αυξημένο μερίδιο στην Αγορά Ηλεκτρισμού.   

 

 

Πώς αναμένετε ότι θα διαμορφωθεί ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο και το εξωτερικό, μέσα στα επόμενα χρόνια;

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς επακριβώς πως θα εξελιχθεί ο τομέας της ενέργειας στη Κύπρο και στο εξωτερικό αφού επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στο πόλεμο της Ουκρανίας που συνεχίζεται για οκτώ τώρα μήνες χωρίς δυστυχώς να υπάρχουν ενδείξεις ότι θα τελειώσει σύντομα. Αντίθετα σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν φαίνεται ότι ο πόλεμος θα συνεχίσει για αρκετούς ακόμα μήνες με αποτέλεσμα να συνεχίσουμε με τις παράλογα υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε σήμερα.

Οι τιμές του ΦΑ στην Ευρώπη θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι την άνοιξη του 2023 και σε υψηλά επίπεδα μέχρις ότου η Ευρώπη εξασφαλίσει φτηνό ΦΑ κάτι που δεν προβλέπεται πριν από το 2025. Οι τιμές των υγρών καυσίμων που ακολουθούν τις τιμές του ΦΑ αλλά και οι τιμές του ΦΑ, όταν θα έλθει στη Κύπρο, θα συνεχίσουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το 2025.

Η πιθανότητα διασύνδεσης της Κύπρου με το Ισραήλ και αυτή δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί σύντομα, κατά συνέπεια οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Κύπρο θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το 2025.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί η μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Εθνικού Δικτύου (Σύστημα Μεταφοράς και Διανομής) για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω διείσδυση διεσπαρμένης παραγωγής και συνεπώς και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στη Κύπρο η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ακόμα κάτω από Μεταβατικές Ρυθμίσεις. Η Τελική Ανταγωνιστική Αγορά ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Μοντέλο της Αγοράς και θα μπει σε εφαρμογή σε μερικούς μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατ’ επέκταση και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, συζητούν τρόπους προσωρινής παρέμβασης στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου της Αγοράς με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των Παραγωγών ΑΠΕ.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε λεπτομερώς τις προτάσεις της για περιορισμό των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων και για περικοπή της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την επιβολή πλαφόν 180 ευρώ/μεγαβατώρα στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική), από τις οποίες απορρέουν υπερβάλλοντα κέρδη με την πώληση της παραγωγής τους σε τιμή υψηλότερη του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο των εισοδημάτων και της χονδρικής τιμής της Αγοράς θα αποδίδεται στα κράτη της ΕΕ για να ανακατανεμηθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα η Κομισιόν θέλει να ορίσει στα κράτη ένα δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, κατά 5%, στις καθορισμένες ώρες αιχμής κατά την διάρκεια των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο και καλεί τα 27 Κράτη Μέλη  να μειώσουν την μηνιαία κατανάλωση κατά 10%, στόχος που θεωρείται ενδεικτικός. Κάθε Κράτος Μέλος θα επιλέξει το δικό του τρόπο για να επιτύχει τους στόχους αυτούς.

Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να υποστηρίξουν τους παρόχους ενέργειας που δοκιμάζονται από σοβαρή έλλειψη ρευστότητας λόγω της διακύμανσης των τιμών, με την άμβλυνση του ρυθμιστικού πλαισίου και με την θέσπιση μηχανισμών κατά της κερδοσκοπίας για τον περιορισμό των διακυμάνσεων των αγορών.

Θα πρέπει επομένως να περιμένουμε τις αποφάσεις των αρμοδίων, που θα ληφθούν σύντομα, για να μπορέσουμε να προβλέψουμε καλύτερα με ποιο τρόπο θα διαμορφωθεί ο τομέας της ενέργειας στην Ευρώπη και στην Κύπρο τα προσεχή χρόνια.