Μια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι “τελειωμένη υπόθεση”, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz SE, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Αν και η Federal Reserve αντιμετωπίζει μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση από αυτή που αντιμετώπιζε η κεντρική τράπεζα την εποχή του Πολ Βόλκερ, ο Ελ Εριάν εκτιμά ότι η Fed ενδεχομένως να αποτρέψει την ύφεση στο πλαίσιο της καμπάνιας της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό – αν και αυτό το εγχείρημα φαίνεται πώς είναι πάρα πολύ δύσκολο.

“Ο κίνδυνος της ύφεσης στις ΗΠΑ είναι ανησυχητικά υψηλός, αλλά δεν νομίζω πως είναι τελειωμένη υπόθεση. Δεν νομίζω ότι η πιθανότητα είναι 100%”, δήλωσε ο Ελ Εριάν μιλώντας στο  Bloomberg Television. “Ελπίζω η Fed να μπορέσει να βρει έναν τρόπο να το αποφύγει αυτό”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων ακόμα και με ύφεση

Κάνοντας μια αναδρομή στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Πολ Βόλκερ είχε καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό με επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, ο  Ελ Εριάν σημείωσε ότι “το πρόβλημα που έχει [ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ] και δεν είχε τότε ο Βόλκερ είναι ένα τρίλημμα… ο Βόλκερ είχε να ασχοληθεί με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ έχει πέρα από αυτά και την χρηματοοικονομική σταθερότητα”, σημείωσε.

Αν η Fed αλλάξει την στάση της από την επιθετική στρατηγική που εφαρμόζει σήμερα “θα είναι εξαιτίας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Δεν θα είναι επειδή θα έχουν αποφασίσει να μην κοιτάζουν πλέον τον πληθωρισμό”, ανέφερε.

“Ο κίνδυνος εδώ είναι να καταλήξουμε σε ένα τέλμα στασιμοπληθωρισμού καθώς προσπαθούμε να μειώσουμε τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει όταν έχεις αργήσει [να δράσεις] – έχεις πλέον μικρότερα περιθώρια ελευθερίας”, πρόσθεσε.

Capital.gr