Toυ Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Ακόμα ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού εξήγγειλε η Τράπεζα Κύπρου, το οποίο παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν είναι για ακόμα μία φορά ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού προβλέπει μέγιστη αποζημίωση €200.000.

Πρόκειται για αποζημιώσεις που παραχωρούνται μόνο στον τραπεζικό τομέα και αυτή μάλιστα είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο σχέδιο, με βάση και τα όσα διευκρίνισε σε μήνυμά του προς το προσωπικό του Συγκροτήματος ο Πανίκος Νικολάου. Άρα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τυχεροί όσοι θα το αξιοποιήσουν. Στόχος της τράπεζας είναι να αποχωρήσει το 15% του υφιστάμενου προσωπικού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί της εξόδου περίπου 600 πρόσωπα. Οψόμεθα.

Γιατί επιστρέφει χρήματα το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών;

Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας υπό κάποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψει χρήματα σε συγκεκριμένη μερίδα δικαιούχων. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σύμφωνα με τον περί Εταιρειών (Τροποποιητικό) Νόμο 2022, πλέον το ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης για τις Ετήσιες Εκθέσεις με ημερομηνία σύνταξης εντός των ετών 2021 και 2022, δεν θα υπερβαίνει τα €150 για κάθε παράβαση. Αυτό θα ισχύει μέχρι την 31ην Δεκεμβρίου 2024. Με τα νέα δεδομένα, όπως εξηγεί, οποιοδήποτε ποσό που υπερβαίνει τα €150 και καταβλήθηκε από 1/6/2021 μέχρι και τις 23/6/2022 ως χρηματική επιβάρυνση για Ετήσιες Εκθέσεις, με ημερομηνία σύνταξης εντός των ετών 2021 ή/και 2022, θα επιστρέφεται. Η επιστροφή του ποσού της χρηματικής επιβάρυνσης που υπερβαίνει τα €150 θα γίνεται ως εξής: Για διαδικτυακές πληρωμές που έγιναν μέσω JCC, το επιπλέον ποσό θα επιστραφεί απευθείας στην κάρτα με την οποία έγινε η πληρωμή, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από τον αιτητή ενώ για πληρωμές που έγιναν στο Ταμείο του τμήματος, το επιπλέον ποσό θα επιστραφεί στον τραπεζικό λογαριασμό του αιτητή μετά την προσκόμιση, του δικαιολογητικού πληρωμής μαζί με το έντυπο εξουσιοδότησης για πληρωμές από το FIMAS, συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο της κατάστασης του Τραπεζικού Λογαριασμού που θα πιστωθεί, όπως περιγράφεται στο έντυπο της εξουσιοδότησης. Στην ανακοίνωση, πάντως, δεν γίνεται αναφορά για τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης δεν είναι μικρός αριθμός.

Έρχεται το Mandarin Park των €17 εκατ. στη Γερμασόγεια

Μπήκε το νερό στα αυλάκι για νέα επένδυση κοντά στα €17 εκατ. στη Γερμασόγεια, καθώς εξασφαλίστηκε η πολεοδομική άδεια. Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής αρχής, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει δύο μέρη: α) μεικτή ανάπτυξη με εμπορικές και γραφειακές χρήσεις και β) μοντέρνο και πολυτελές οικιστικό πύργο. Ο πύργος θα έχει ύψος 71,7 μέτρα και συνολικά 16 ορόφους και θα προσφέρει υπηρεσίες σπα, ιδιωτική πισίνα και γυμναστήριο, ενώ θα αποτελείται από διαμερίσματα τύπου στούντιο, δύο υπνοδωματίων, τριών υπνοδωματίων και ρετιρέ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου. Το έργο θα γίνει από την εταιρεία «Mandarin Park Mediterranean LTD» και το κόστος του υπολογίζεται να ανέλθει στα €16.385.000. Η κατασκευαστική περίοδος για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου έργου αναμένεται να διαρκέσει 3 χρόνια.

Πράσινο και στην ανάπτυξη «Guru» στις Πλάτρες

Πράσινο φως άναψε τελικά, υπό κάποιες προϋποθέσεις, η περιβαλλοντική αρχή για πολυσυζητημένη ανάπτυξη ύψους €30 εκατ., η οποία είχε απασχολήσει τόσο την Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και τη Βουλή. Ο λόγος για την οικιστική ανάπτυξη «Guru» στην κοινότητα Πάνω Πλατρών, για την οποία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις λόγω του κινδύνου ρύπανσης του ταμιευτήρα ύδρευσης του Κούρη. Το έργο θα αποτελείται από ένα κτηριακό όγκο 71 διαμερισμάτων στο σύνολο, πέντε μεζονέτες και 18 οικιστικές μονάδες. Εντός των τεμαχίων βρίσκονται υπό ανέγερση τέσσερις κατοικίες για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί πολεοδομική άδεια.

Όμιλος Ζορπάς και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ενώνουν δυνάμεις

Με στόχο την υλοποίηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος που κατ’ επέκταση θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά της Κύπρου, ο Όμιλος Ζορπάς και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησαν πριν λίγες μέρες στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Το μνημόνιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και άλλων κοινωφελών δράσεων για ενδυνάμωση, ενίσχυση των εμπειριών και ομαλή ένταξη των φοιτητών και φοιτητριών στην αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, προβλέπεται η συνδιοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, καθώς και προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στο πλαίσιο του μνημονίου υιοθετήθηκε, επίσης, ειδική ρύθμιση διδάκτρων για τους εργαζόμενους του Ομίλου Ζορπάς, που αφορά ένα ευρύ φάσμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

To ευρώ αξίζει πλέον το ίδιο με το αμερικανικό δολάριο

Στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια έφτασε πλέον το ευρώ, με τις ενδείξεις να δείχνουν πως σύντομα το δολάριο θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω. Η τελευταία φορά που το ευρώ άξιζε λιγότερο από το δολάριο ήταν το 2002, όταν το κοινό νόμισμα ήταν στα σπάργανα και το μοιράζονταν μόνο 12 κράτη μέλη. Τα μέλη σύντομα θα γίνουν 20, με την ένταξη της Κροατίας, όμως, παρά το γεγονός αυτό, το ευρώ από την αρχή του έτους απώλεσε το 10% της αξίας έναντι του διλαρίου. Αυτού οφείλεται στο ότι το δολάριο έχει μεγαλύτερη ζήτηση και θεωρείται πιο ασφαλές ως νόμισμα, κάτι το οποίο αναπόφευκτα πονοκεφαλιάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στα θετικά είναι το ότι οι εξαγωγές γίνονται πλέον φθηνότερες και πιο ελκυστικές, αλλά από την άλλη οι εισαγωγές γίνονται ακριβότερες και προκαλούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Οι 6 μεγαλομέτοχοι της Μιτσίδης

Έξι μέτοχοι ελέγχουν από ποσοστό πέραν του 5% ο καθένας (το σύνολο των 6  κατέχουν πέραν του 76%) στο εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Μιτσίδης, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται σε ανακοίνωση της εταιρείας αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Αναλυτικά:

Κωνσταντίνος Μιτσίδης, Πρόεδρος ΔΣ, 19,49%

Αλέξανδρος Λυσάνδρου, 19,49% 

Χρυσόστομος Π. Μιτσίδης, 18,27%

Χρυσόστομος Στ. Μιτσίδης, 6,50%

Στέλιος Χρ. Μιτσίδης, 6,50%

Γιώργος Χρ. Μιτσίδης, 6,50%

Τέλος, οι υπάλληλοι της εταιρείας ελέγχουν ποσοστό 0,33%, ενώ η διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου στο ευρύ κοινό φθάνει στο 22,6%

Νέος Κοσμήτορας στη Νομική Σχολή του Νεάπολις

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, νέος Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος αναλαμβάνει ο Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης. Ο Καθηγητής Χαραλαμπάκης έχει διατελέσει Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Αντιπρύτανης Ακαδημαικών Υποθέσεων και Προσωπικού του ίδιου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών όπου μέχρι και σήμερα διδάσκει το μάθημα του Ποινικού Δικαίου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο νυν Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Στυλιανός Περράκης , παραμένει με ενεργό τρόπο στο ακαδημαϊκό δυναμικό της Σχολής και αναλαμβάνει Διευθυντής του νεοσύστατου Επιστημονικού Κέντρου Διεθνούς Δικαίου «Γ. Τενεκίδης» με σκοπό την ενεργό δραστηριοποίηση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος σε ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, ζητήματα ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας στην εποχή μας.

Κάτω από την ομπρέλα του ΚΕΒΕ και ο ΣΥ.Μ.Ε.Α.

Στη δύναμη των Επαγγελματικών Συνδέσμων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), έχει ενταχθεί ο Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων & Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α).

Μέλη του ΣΥ.Μ.Ε.Α, ο οποίος λειτουργεί από το 2010, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 2.000 μέλη.

Η ένταξη του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων & Αυτοεργοδοτουμένων στο ΚΕΒΕ, συμπληρώνει και ενισχύει περαιτέρω την θεσμοθετημένη εκπροσώπηση των Μικρών Επιχειρήσεων, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του ΚΕΒΕ, σε πέραν των 12.000 επιχειρήσεων.