Η πολεοδομική άδεια που αφορά την Α΄ Φάση των περίπου 150 κατοικιών στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δήμου Λεμεσού και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα έτσι ώστε το μεγαλεπήβολο έργο να εισέλθει σε νέα τροχιά. Μιλώντας στον «Φ» η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου, ξεκαθαρίζει –και  παράλληλα διαβεβαιώνει– πως το όλο πρόγραμμα της προσιτής στέγης δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει τονίζοντας πως η δέσμευση για το άνοιγμα της αγοράς και του προσιτού ενοικίου είναι ο στόχος του ΚΟΑΓ.

Η πρώτη φάση έχει ήδη σχεδιαστεί και όλα τα σχετικά έγγραφα και σχέδια έχουν καταθέτει στο Τμήμα Πολεοδομίας από τον Φεβρουάριου λέει στον «Φ», η κ. Κούσιου, επισημαίνοντας πως Πολεοδομική άδεια είναι πολύ κοντά στην έκδοση της.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με την κατάργηση το Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και τους ψιθύρους που ακούγονται έντονα το τελευταίο διαστήματα ότι το όλο έργο έχει μπει στο πάγο, καθώς τα έσοδα από «χρυσά διαβατήρια» των €35 εκατ., μειώθηκαν σε €10 εκατ., η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΑΓ τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Άγιο Νικόλαο οι πρώτες 150 κατοικίες

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ήδη ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε άλλες διαδικασίες και τρόπους χρηματοδότησης εξηγώντας πως δεν πρόκειται για δανεισμό. «Ήδη έχουμε κάνει προσπάθειες στο να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο ΚΟΑΓ δεν είχε ποτέ κρατική χορηγία. Ο Οργανισμός έκτιζε, πουλούσε και προχωρούσε».

Να σημειωθεί πως για να καλυφθεί αυτή η απώλεια των €25 εκατ., από την κατάργηση του προγράμματος των διαβατηρίων, η κυβέρνηση θα παραχωρήσει στον ΚΟΑΓ ποσοστό ύψους 15% επί των εσόδων της από τη χρήση των υπηρεσιών του καζίνο στη Λεμεσό.

«Το προσιτό ενοίκιο είναι στις άμεσες προτεραιότητες του ΚΟΑΓ και ιδιαίτερα για την πόλη της Λεμεσού. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού χρειάζονται βοήθεια καθώς δεν μπορούν να προβούν σε αγορά ακινήτου».

Κληθείσα να απαντήσει για το στάδιο βρίσκεται το όλο πρόγραμμα της προσιτής στέγης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή ο ΚΟΑΓ είναι στη φάση του σχεδιαστικού κομματιού εκτός από τον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού όπου έχει εισέλθει στην Α΄ Φάση. «Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο των 600 μονάδων. Ο Οργανισμός βρίσκεται συνεχώς σε συναντήσεις και προχωρεί με προγραμματισμό ούτως ώστε όλα να προχωρήσουν βάση των όσων έχουν εξαγγελθεί. Υπάρχουν αρκετές ενέργειες που πρέπει να γίνουν και με σωστούς χειρισμούς έτσι ώστε αυτά τα έργα να αναπτυχθούν σωστά και αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται και αυτή η καθυστέρηση», σημείωσε.

Πέραν από το σχεδιαστικό κομμάτι όπου Οργανισμός, στην προσπάθεια του να μειώσει τα έξοδα και να αναπροσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο όλος προγραμματισμός, προέβη στον τερματισμός αρχιτεκτονικών διαγωνισμών υπάρχουν και τα κόστη των υλικών τα οποία έχουν εκτοξευθεί λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα των αυξήσεων στα υλικά και του κόστους κατασκευής αυτών των πολυπόθητων προσιτών κατοικιών, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΑΓ σημείωσε πως ο Οργανισμός προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των μεγάλων αυξήσεων. Πρόσθεσε πως ο Οργανισμός λειτουργεί σε αρμονία με τον ιδιωτικό τομέα τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο ρόλος του ΚΟΑΓ σταματά εκεί που αρχίζει η κατασκευή του έργου. «Εμείς αναλαμβάνουμε τα σχέδια και τις μελέτες. Δεν είμαστε ανταγωνιστές και θεωρώ πως είναι θέμα συμβολαίων και πως θα αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα που αφορά το κόστος».

Μεγαλεπήβολο έργο 600 μονάδων

Υπενθυμίζεται πως με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, ο αρχικός προϋπολογισμός του κόστους κατασκευής αυτών των 600 κατοικιών είχε υπολογιστεί στα 100 εκατ. ευρώ. Η επόμενη φάση πέραν από τις πολεοδομικές άδειες είναι να προχωρήσει και η άδεια από το Δημαρχείο Λεμεσού και στη συνέχεια να προκηρυχθούν οι προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα της Α΄ Φάσης που περιλαμβάνουν περίπου 150 κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Νικολάου. Η κ. Κούσιου επανέλαβε πως το προσιτό ενοίκιο είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από τον ΚΟΑΓ και για τους ιδίους θεωρείται πρόκληση. «Για μας είναι πρόκληση και θέμα σωστών ενεργειών και προϋπολογισμού». Ξεκαθάρισε ακόμη πως για την κατασκευή συνολικά 600 κατοικιών σε τρία δημοτικά τεμάχια στη Λεμεσό, η μεγαλύτερη μερίδα του έργου θα αφορά το προσιτό ενοίκιο και μικρότερη για πώληση.

 

Πριν το τέλος του έτους οι εργασίες

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, σε δηλώσεις του στον «Φ», διαβεβαίωσε την απόλυτη βούληση και πρόθεση του δήμου και του ΚΟΑΓ να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτό του πολύ σημαντικού έργο για την πόλη, από πλευράς κοινωνικής σκοπιάς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει όπως επιβάλλεται το πολύ σημαντικό έργο κοινωνικής πολιτικής», συμπλήρωσε. Σημείωσε ακόμη πως ο στόχος είναι η πρώτη πολυκατοικία στον Αγ. Νικόλαο να αρχίσει φέτος, πριν το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες και τις οικογένειες που διαμένουν στις δημοτικές κατοικίες όπου θα ανεγερθεί η πρώτη πολυκατοικία, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως θα μετακινηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα σε άλλα υποστατικά τα οποία έχουν εξευρεθεί από τον δήμο.