Εξωφρενική είναι η περίπτωση του «τσιφλικά» υπαλλήλου της Υπηρεσίας Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, ο οποίος φέρεται να κατείχε 1.825.447 τ.μ. (σχεδόν 2 εκατομμύρια τ.μ.) τα οποία μειώθηκαν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ύστερα από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, σε 884.622 τ.μ. και όχι 780.000 τ.μ. όπως καταγράφεται στη δήλωσή του προς τη Βουλή.
Υπό κανονικές συνθήκες και δεδομένου ότι ο εν λόγω υπάλληλος δεν ήταν δικαιούχος τουρκοκυπριακής περιουσίας, έπρεπε να ανακτηθεί στο σύνολο της και όχι λίγη έκταση περισσότερη από τη μισή που κατείχε. Η γη που δόθηκε στον συγκεκριμένο υπάλληλο της Υπηρεσίας Διαχείρισης βρίσκεται στην Αντρολίκου και, σύμφωνα με πληροφορίες, καλλιεργείται από μέλη της οικογένειας του. Πάντως, ο εν λόγω υπάλληλος, ο οποίος τυγχάνει να είναι Τ/κ, φέρεται να έχει και δική του περιουσία στις ελεύθερες περιοχές και το ερώτημα είναι τι απέγινε και, αν αξιοποιείται ποιος την αξιοποιεί. Πάντως, ο Τουρκοκύπριος βαφτίστηκε και έλαβε χριστιανικό όνομα, όπως και μέλη της οικογένειας του. Με βάση δήλωση του ιδίου, κατέχει και μια οικία ενώ στενά συγγενικά του πρόσωπα κατέχουν άλλα τέσσερα σπίτια και άλλη έκταση 25 δεκαρίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπάλληλος τσιφλικάς με τεράστια τ/κ περιουσία
Αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να τον κατονομάζει, έκανε χθες με ανάρτηση του στο twitter ο Γενικός Ελεγκτής, καταγράφοντας τα ακόλουθα: «Ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ παράνομα κατείχε περιουσία τεράστιας έκτασης αφού δεν ήταν δικαιούχος. Όταν το υποδείξαμε, απλώς αυτή μειώθηκε. Το όνομα του φιγουράρει σήμερα στις εφημερίδες.»
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραπέμπει σε έκθεση του που αφορά το έτος 2014 που δημοσιοποιήθηκε την 1η/12/2015. Προσθέτει δε σχολιάζοντας τον σχετικό κατάλογο: «Η πιο σκανδαλώδης περίπτωση είναι σε αυτές που δημοσιεύονται σήμερα (χθες). Στην υπό αναφορά έκθεσή του (του 2014) υπό τον τίτλο «Παραχώρηση τουρκοκυπριακής γης σε πρόσωπα που δεν πληρούν τις εκ του Νόμου προϋποθέσεις», ο Γενικός Ελεγκτής κατέγραφε και τα ακόλουθα:
α) Κατόπιν γραπτής καταγγελίας που έγινε στην Υπηρεσία μας προχωρήσαμε σε έρευνα που αφορούσε πρόσωπα που μισθώνουν τ/κ περιουσίες, Τ/Κ καταγωγής, που δεν εγκατέλειψαν τις ελεύθερες περιοχές κατά ή μετά την τουρκική εισβολή το 1974, με τη συνήθη διαμονή τους να είναι στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Στην καταγγελία αναφέρεται ονομαστικά δημόσιος υπάλληλος που απασχολείται σε επαρχιακό Κλάδο Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, όπου σύμφωνα με ισχυρισμούς του καταγγέλλοντα, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, εξασφάλισε την ενοικίαση, τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους συγγενείς του, τ/κ περιουσίες (γεωργική γη, κατοικίες για ιδιοκατοίκηση, εξοχικές κατοικίες, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους για ανέγερση επαγγελματικού υποστατικού). Η εν λόγω καταγγελία είχε αποσταλεί και στον υπουργό Εσωτερικών.
(i) Όπως διαφάνηκε από την έρευνά μας, κανένα από τα εν λόγω πρόσωπα, περιλαμβανομένου του καταγγέλλοντα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτουν οι σχετικοί Νόμοι και Κανονισμοί για παραχώρηση τ/κ περιουσίας από τον Κηδεμόνα.
Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγήθηκε όπως αξιολογηθεί σχετικά η συγκεκριμένη περίπτωση και εξεταστεί και πειθαρχικά.
Ο Γενικός Ελεγκτής υποδείκνυε επίσης, πως η παραχώρηση μεγάλης έκτασης γεωργικής γης, οικιών για ιδιοκατοίκηση, αποθηκευτικών χώρων, χώρων για ανέγερση επαγγελματικών υποστατικών και εξοχικών κατοικιών σε μη πρόσφυγες, δημιουργεί θέμα ανισότητας στον χειρισμό των μη προσφύγων αιτητών. Περαιτέρω σημειώνει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, με επιστολή ημερ. 10.3.2016 προς τους Επάρχους, έδωσε οδηγίες «να μην γίνονται δεκτές αιτήσεις από μη εκτοπισθέντες.
Περαιτέρω αναφέρει, πως σχετικές καταγγελίες υποβλήθηκαν από τον καταγγέλλοντα και στον υπουργό Εσωτερικών από το 2014. Ο Κηδεμόνας Τ/Κ Περιουσιών, σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών ημερ. 15.4.2016, αποφάσισε τη μείωση της γεωργικής γης συνολικής έκτασης 1.825.447 τ.μ., που εκμισθώνετο σε ένα από τα άτομα που έχουν καταγγελθεί, σε 884.622 τ.μ.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρατηρεί στην έκθεσή του, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι, παρά τη μείωση της γεωργικής γης που εκμισθώνεται, παραμένει το γεγονός ότι ο εκμισθωτής δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτουν οι υφιστάμενοι Νόμοι και Κανονισμοί για παραχώρηση τ/κ περιουσίας από τον Κηδεμόνα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Καλά να μας κάνουν
Προς τι η έγνοια για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, ρωτούν κάποιοι οι οποίοι εξηγούν, πως «πήραν τις περιουσίες μας, να πάρουμε κι εμείς τις δικές τους». Η προσέγγιση αυτή ίσως δικαιολογείτο σε περίπτωση που οι τουρκοκυπριακές περιουσίες κατανέμονταν στους πρόσφυγες και μάλιστα με βάση μετρίσιμα κριτήρια, περιλαμβανομένης και της περιουσίας που είχε ο κάθε πρόσφυγας στα κατεχόμενα. Όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Περιουσίες δόθηκαν σε ημέτερους, σε φίλους, συγγενείς και κουμπάρους και η εκμετάλλευση ήταν άνευ προηγουμένου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πήρε καν παράδειγμα από τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος μοίρασε σε όλους τις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Στο κράτος δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επωφελήθηκαν ορισμένοι και εισπράττουν, ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουμε τα χρήματα που έπρεπε να εισπράττει το κράτος. Από τη στιγμή που δεν αντιδρούμε, καλά να μας κάνουν.