Περίπου ένας στους τέσσερις υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών κατέχει και εκμεταλλεύεται τουρκοκυπριακές περιουσίες, κάτι το οποίο εγείρει θέμα τάξης, αν και όπως πληροφορείται ο «Φ», κάποιοι από τους υπαλλήλους προτάσσουν τη θέση, ότι οι περιουσίες αυτές τους παραχωρήθηκαν προτού εργοδοτηθούν στην Υπηρεσία.

Με άλλα λόγια υποστηρίζουν ότι οι τουρκοκυπριακές αυτές περιουσίες παραχωρήθηκαν είτε σε αυτούς είτε στους γονείς τους σε χρόνο που δεν μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις, ως εκ της θέσεώς τους στην Υπηρεσία. 

Οι περιουσίες αυτές τυγχάνουν εκμετάλλευσης είτε από τους ίδιους τους υπαλλήλους είτε από μέλη της οικογένειας τους.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις που προφανώς δεν εμπίπτει στις πιο πάνω, αφορά περιουσία στην επαρχία Πάφου έκτασης 500 σκαλών γης, η οποία παραχωρήθηκε σε υπάλληλο της Υπηρεσίας. 

Με βάση το τι δήλωσαν γραπτώς οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, 16 από τους 72 κατέχουν τέτοιες περιουσίες.

Όσον αφορά τα μέλη τών, κατά επαρχία, συμβουλευτικών επιτροπών, ο κατάλογος δεν φαίνεται να ξεκαθάρισε στην τελική του μορφή, δεδομένου ότι κάποιοι δήλωσαν πως δεν ενημερώθηκαν σχετικά. Πάντως, οι περισσότεροι έστειλαν τις δηλώσεις τους οι οποίες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.

Το θέμα θα απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της και σε αυτήν θα προσκληθούν η Ελεγκτική και η Νομική Υπηρεσία καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, αναμένεται να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί και να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες περιουσίες που κατέχονται. Επιπλέον θα εξεταστούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση των περιουσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Την κατάθεση του σχετικού καταλόγου είχε ζητήσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος. Ωστόσο η ετοιμασία ταυ καταλόγου καθυστέρησε επειδή κάποιοι από τους υπαλλήλους, επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα, αρνούνταν να δώσουν τα στοιχεία που ζήτησε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Γιώργος Ματθαιόπουλος, ο οποίος φέρεται να τους προειδοποίησε πως θα δώσει ο ίδιος τα στοιχεία, αν δεν το έπρατταν οι ίδιοι. Τελικά, φαίνεται ότι συμμορφώθηκαν όλοι και συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο που τους διαβιβάστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάλληλοι της Υπηρεσίας βρίσκονταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο σχετικά με τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, όχι μόνο από παράγοντες εκτός της Υπηρεσίας αλλά και εντός. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση τού τέως διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Μάκη Οικονομίδη, για «μη εξουσιοδοτημένη ενημέρωση παραβατών περί ενεργειών/προκαταρκτικών αποφάσεων της Διεύθυνσης, προκειμένου να καλύψουν τις παρανομίες τους», από υπαλλήλους της Υπηρεσίας. 

Στα ανεπίτρεπτα, όπως τα χαρακτήρισε, φαινόμενα «συγκάλυψης, ανοχής και απόκρυψης» ο κ. Οικονομίδης κατέγραψε και τα ακόλουθα:

-Έκδηλα παράτυπες ενέργειες (υπεκμισθώσεις, μη αδειούχες οικοδομές, καθυστερημένες οφειλές) να μην καταγγέλλονται.

-Παράλειψη ή κωλυσιεργία στην έγκαιρη λήψη διορθωτικών και ποινικών μέτρων.

-Παρεμπόδιση, καθυστέρησης, παρακώλυση εφαρμογής μετά διαφόρων αιτιάσεων και προφάσεων, αποφάσεων της Διεύθυνσης.

-Μη υιοθέτηση ή και εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων στην εξέταση των αιτημάτων.

Λόγω των σκιών που αφήνονταν κατά καιρούς, μέλη του προσωπικού βλέπουν θετικά την αποτύπωση της κατάστασης εντός της Υπηρεσίας, ώστε να καθαρίσει το όνομα όσων είναι συνεπείς στη δουλειά τους και δεν εκμεταλλεύθηκαν το σύστημα για να αποκτήσουν τουρκοκυπριακές περιουσίες.