Συνέντευξη στην Ελευθερία Παϊζάνου

Δράσεις ύψους €315 εκατ. περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Κύπρος το αύριο» για στήριξη των οικογενειών, των παιδιών, των γυναικών, της τρίτης ηλικίας και των ομάδων του πληθυσμού που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό. Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, σε συνέντευξη στον «Φ», ανέφερε πως μεταξύ άλλων προωθείται η δημιουργία 18 νέων δημόσιων δομών φιλοξενίας, 27 νέων πολυδύναμων κέντρων παιδιών, κέντρων φροντίδας παιδιών, τριών νέων κρατικών δομών παιδικής και εφηβικής προστασίας, καθώς και δομών φροντίδας για άτομα τρίτης ηλικίας.

Παράλληλα η κ. Ανθούση, σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί στους γονείς η εφάπαξ χορηγία «Επιστροφή στο Σχολείο», από την οποία θα επωφεληθούν 33.669 οικογένειες και 54.318 μαθητές.

Προ ημερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προχωρήσει στην παρουσίαση των δράσεων οι οποίες έχουν θεμελιώσει, όπως είπε, το κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Λόγω των πληθωριστικών τάσεων, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το κράτος πρόνοιας. Ποια μέτρα προωθούνται προς αυτή την κατεύθυνση με εμπλοκή του υφυπουργείου σας; 

Διερχόμαστε μια πολύ δύσκολη περιόδου, όπου οι κοινωνίες σε ολόκληρο τον πλανήτη μετρούν ακόμα τις πληγές τους από την κρίση της πανδημίας. Την ίδια ώρα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άλλες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις επιδεινώνουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη και προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις. Στην Κύπρο, ήδη από τον Μάιο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια δέσμη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τον παγκόσμιο πληθωρισμό, με έμφαση στη στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, συνολικής δαπάνης που ξεπερνά τα €350 εκατ. μέχρι σήμερα. Παράλληλα, έχοντας ως γνώμονα ότι οι συνέπειες του πληθωρισμού επηρεάζουν τις κοινωνίες παγκόσμια, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις που καταγράφονται και είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει επιπλέον στοχευμένες πολιτικές αν και εφόσον χρειαστεί, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε περιπέτειες του παρελθόντος.

Στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος το αύριο» περιλαμβάνονται δράσεις €315 εκατ. Ποια σχέδια θα εφαρμοστούν για στήριξη της οικογένειας, των εφήβων, της τρίτης ηλικίας και των παιδιών; 

Όπως έχει πρόσφατα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος Το Αύριο» είναι ένα μεγαλεπήβολο, πολυδιάστατο Σχέδιο, που καταρτίστηκε με γνώμονα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, δημιουργώντας υποδομές, νέες θέσεις εργασίας και ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο σε συνθήκες ανάπτυξης.

Ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας συνεχίζουμε με ουσιαστικές δράσεις που αντανακλούν στις κοινωνικές προκλήσεις, με στόχο να στηρίξουμε τις οικογένειες, τα παιδιά, τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία και όλες τις ομάδες που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Ανθούση: Να βρούμε τρόπο να φθάσουμε στους πολίτες

Συγκεκριμένα, προχωρούμε, μεταξύ άλλων, σε δημιουργία 18 νέων δημόσιων δομών φιλοξενίας παιδιών, εφήβων με διαταραχές διαγωγής, ατόμων με αναπηρία και ατόμων που έχουν ανάγκη μακροχρόνιας φροντίδας, περιλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα του κράτους. Επιπλέον, προωθούνται τουλάχιστον 27 νέα Πολυδύναμα Κέντρα για Παιδιά ηλικίας  0-4 χρονών και 6-13 ετών και Κέντρα Φροντίδας Παιδιών ηλικίας 0-4 χρονών, καθώς επίσης και τρεις νέες κρατικές δομές παιδικής και εφηβικής προστασίας (προκήρυξη διαγωνισμού 2/9/2022 για δύο δομές στην Επαρχία Λεμεσού και μια στην Επαρχία Πάφου), για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών και την παροχή φροντίδας και προστασίας. Παράλληλα, υλοποιείται το Σχέδιο για επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας (δίδακτρα και σίτιση) βρεφών και νηπίων μέχρι 4ων ετών. Δημιουργούμε, επιπλέον, δομές παροχής φροντίδας σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Μέσω του Σχέδιου, όπως δήλωσε ο ΠτΔ, το σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι πιο προσιτό στους πολίτες. Είναι εύκολο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι μια διευρυμένη έννοια, που δεν περιορίζεται μόνο στις κρατικές ενέργειες, αλλά επεκτείνεται και αφορά τις Τοπικές Αρχές, τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, τις εθελοντικές οργανώσεις και την κοινωνία ευρύτερα.

Προς τον σκοπό αυτό, θεσμοθετείται η συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κοινότητες και δήμους, δημιουργώντας τα συμβουλευτικά κέντρα, με σκοπό την έγκαιρη και άμεση παρέμβαση στις περιπτώσεις εκείνες των συμπολιτών μας που χρειάζονται οποιασδήποτε μορφής κοινωνική στήριξη. Παράλληλα, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, υλοποιούνται προγράμματα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η συνεργασία με τους πιο πάνω εταίρους δημιουργεί συνθήκες συνεργειών για ένα προσιτό και ανθρωποκεντρικό κράτος πρόνοιας.

Για επίτευξη των στόχων αυτών, είναι προϋπόθεση ο ταυτόχρονος εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Μπορείτε να μας αναφέρετε τις δράσεις για τη μεταρρύθμιση του τομέα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας; 

Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας εντοπίστηκε ως αναγκαιότητα από την Κυβέρνηση, αφού στο πέρασμα του χρόνου η ανάγκες και οι προκλήσεις της κοινωνίας έχουν διαφοροποιηθεί. Αυτός εξάλλου ήταν και ένας από τους λόγους δημιουργίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σε φάσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει δρομολογηθεί σειρά ενεργειών, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού επιδοτούμενου προγράμματος, έτσι ώστε οι ΥΚΕ να συμβαδίσουν με τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι πιο αποτελεσματικές, ανθρωποκεντρικές, εξατομικευμένες, αλλά πρωτίστως να παρέχονται έγκαιρα. Ευελπιστώ ότι η δρομολογούμενη λειτουργία 24ωρης γραμμής άμεσης παρέμβασης θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε λίγες μέρες η εφάπαξ χορηγία «Επιστροφή στο Σχολείο»

Πρόσφατα υιοθετήθηκε το σχέδιο παραχώρησης εφάπαξ χορηγίας «Επιστροφή στο Σχολείο», σε οικογένειες με τέκνα ηλικίας 4-18 ετών, καθώς και το σχέδιο επιδότησης των διδάκτρων. Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί και πόσοι θα επωφεληθούν; Υπήρξαν φωνές πως είναι χαμηλή η οικονομική βοήθεια που παραχωρείται. 

Για το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4ων ετών έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί 4.500 αιτήσεις από γονείς για φοίτηση των παιδιών τους στους 336 βρεφοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στο Σχέδιο, κοινοτικά και ιδιωτικά. Το Σχέδιο εφαρμόζεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διευκόλυνση της πρόσβασης, αφενός, των παιδιών σε προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και, αφετέρου, των γονέων στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για παραχώρηση της εφάπαξ χορηγίας «Επιστροφή στο Σχολείο», δεν απαιτείται η υποβολή αίτησης και η χορηγία θα καταβληθεί αυτόματα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Επιδόματος Τέκνου. Από το μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν 33.669 οικογένειες και 54.318 μαθητές, στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και σύνθεσης της οικογένειας.

Η απόφαση σχετικά με την εφάπαξ χορηγία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη δράση, καθώς εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για στήριξη νοικοκυριών από τις επιπτώσεις που προκαλεί ο παγκόσμιος πληθωρισμός, και είναι επιπρόσθετη των άλλων μέτρων που υλοποιούνται από την κυβέρνηση. Μοναδικό κριτήριο για την παραχώρηση των εφάπαξ χορηγιών τόσο τον Ιούνιο όσο και τώρα ήταν η στόχευση των πραγματικά ευάλωτων οικογενειών, βάσει της σύνθεσης και των εισοδημάτων έκαστου νοικοκυριού.