Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα φέρει ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα πραγματοποιεί αλλαγές στο Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Εξόδου του Η.Β. από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπορικός πόλεμος EE- Λονδίνου λόγω Brexit;

“Ανακοινώνω την πρόθεσή μας να εισαγάγουμε νομοθεσία εντός των επόμενων εβδομάδων με την οποία θα πραγματοποιούμε αλλαγές στο Πρωτόκολλο”, είπε η κ. Τρας, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η Βρετανή υπουργός ανέφερε ότι η νομοθεσία που θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο προς διαβούλευση “είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο”.

Το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία έχει σχεδιαστεί ώστε να μη χρειάζονται συνοριακοί και τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χώρας-μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Οι έλεγχοι γίνονται έτσι στα λιμάνια της Β. Ιρλανδίας, δημιουργώντας ντε φάκτο ένα τελωνειακό σύνορο μεταξύ του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας και της συγκεκριμένης επαρχίας, γεγονός που το Λονδίνο θεωρεί μείωση της εθνικής του κυριαρχίας.

Πηγή: Capital.gr