Σε ποσοστό 37,37% περιορίζεται η ιδιωτική γη, αν από το συνολικό ποσοστό 61,07% της έκτασης στις ελεύθερες περιοχές αφαιρεθεί η κρατική γη (δάση χαλίτικα, λίμνες, δρόμοι κ.λπ.) έκτασης 17,37% και οι τουρκοκυπριακές περιουσίες έκτασης 6%.

Αν ληφθεί υπόψιν το σύνολο της έκτασης της Κύπρου (ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές), η κρατική γη καλύπτει ποσοστό 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα τετραγωνικά μέτρα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η έκταση της κατεχόμενης γης ανέρχεται σε 38,93% στο οποίο περιλαμβάνεται και ποσοστό 2,73% της νεκρής ζώνης.

Τα πιο πάνω στοιχεία κατέθεσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο πρώην βουλευτής, Σοφοκλής Φυττής, επικαλούμενος στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου. Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στην επικράτεια της 5.497 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ τα κατεχόμενα καλύπτουν γη 3.254 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η νεκρή ζώνη καλύπτει έκταση 245 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι βρετανικές Βάσεις 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακούει τα εξ αμάξης το Τμήμα Δασών από Γενικό Ελεγκτή

Όσον αφορά την κατεχόμενη περιοχή, με βάση τα στοιχεία του 1964 (τα οποία δεν διαφοροποιήθηκαν πολύ ως προς την έκταση που κατείχε η κάθε κοινότητα) η ελληνοκυπριακή γη κάλυπτε έκταση 1.880 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η τουρκοκυπριακή γη 523 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η κρατική γη έχει έκταση 737 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου έχει 78 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η βακούφικη γη έχει έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ άλλη γη (όπως χαρακτηρίζεται) έχει έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με βάση τα στοιχεία της ίδιας χρονιάς (1964) στις ελεύθερες περιοχές η γη που είχε στον έλεγχο της η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν 3.304 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η τουρκοκυπριακή γη είχε έκταση 536 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η κρατική γη κάλυπτε έκταση 1.559 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η γη της Εκκλησίας είχε έκταση 98 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η βακούφικη γη 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα και άλλη κρατική γη 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Φυττής, ο οποίος ενόσω ήταν βουλευτής είχε ασχοληθεί με τη διαφύλαξη κυρίως της γεωργικής γης η οποία χανόταν υπέρ της άναρχης ανάπτυξης (μέσω κυρίως της ανέγερσης μεμονωμένων κατοικιών στην ύπαιθρο) υπέδειξε, πως μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, η αξία της «καθαρής» έκτασης ιδιωτικής γης 37,77% , αυξήθηκε 35-45 φορές, σε σχέση με την αξία της το 1974, ενώ όπως παρατήρησε, η αύξηση της αξίας της σε ορισμένες περιοχές αυξήθηκε και περισσότερο από 45 φορές. Της χθεσινής συζήτησης είχε προηγηθεί πρόταση του βουλευτή Κωστή Ευσταθίου για επιβολή τέλους τέσσερα της χιλίοις στις πωλήσεις ακινήτων και μετοχών για τη δημιουργία ταμείου μέσω του οποίου θα παραχωρείται βοήθεια στην προσπάθεια περιορισμού ή και εξάλειψης του φαινομένου καταφυγής προσφύγων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, στην οποία ξεπουλιούνται ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Ο κ. Φυττής υπέδειξε, πως στο 37,77% της γης (στις ελεύθερες περιοχές) υλοποιούνται οι διάφορες αναπτύξεις, (οικιστική, βιομηχανική, τουριστική, λιμενική, εκπαιδευτική, αθλητική κ.τ.λ.) οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση των αξιών της γης. Εξήγησε επίσης, πως οι ιδιοκτήτες αυτής της γης με μια απλή άδεια οικοδομής, και πληρωμή δικαιωμάτων ύδρευσης, ή μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος εκεί που δεν υπάρχει, κτίζουν πολυώροφα κτήρια (ακόμα και ουρανοξύστες) χωρίς να συνεισφέρουν οτιδήποτε σε κάποιο ταμείο, που να ενισχύει τους κατόχους γης στα κατεχόμενα και στη νεκρή ζώνη, που εξαιτίας της προσφυγοποίησής τους, ή την απώλεια της γης τους, είδαν την αξία της γης τους να απογειώνεται ξαφνικά. 

Αυτή η πολιτική, είπε, αποτελεί τεράστια αδικία σε βάρος των ιδιοκτητών γης (διαφόρων κατηγοριών) στα κατεχόμενα και στη νεκρή ζώνη.

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρός της, Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε σε κοροϊδία του προσφυγικού κόσμου εκ μέρους της Κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που παρέχει τη δυνατότητα οικονομικής χορηγίας για την απώλεια χρήσης κατεχόμενων περιουσιών, ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως δεν φτάνει που η Κυβέρνηση κοροϊδεύει τον προσφυγικό κόσμο εδώ και χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής, πως η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική, εφόσον θα αυξήσει τις δαπάνες του κράτους.