Σε αυξημένη επιτήρηση της αγοράς και των επιχειρήσεων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνέχεια και σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού, στο οποίο ανήκει η ΕΠΑ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Λουκία Χριστοδούλου, εξήγησε μιλώντας στον «Φ» πως, στη βάση και σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δίκτυο Ανταγωνισμού, η ΕΠΑ είναι στη διάθεση ενδιαφερομένων για παροχή πληροφόρησης σε περιπτώσεις που η κατάσταση όπως εξελίσσεται επιβάλλει συνέργειες όσον αφορά την επάρκεια προϊόντων, για παράδειγμα, τονίζοντας, όμως, την ίδια ώρα πως υπάρχει αυξημένη παρακολούθηση της αγοράς προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης της κατάστασης.

Όπως εξήγησε η κ. Χριστοδούλου, η αποστολή της ΕΠΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση η αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά η παρακολούθηση της αγοράς, προκειμένου να αποτρέπονται καρτέλ ή εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν εταιρείες στην αγορά και γενικά τη διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό και αφού εξήγησε πως απαιτείται για τυχόν καταδίκη εταιρείας επαρκή τεκμηρίωση και έρευνα, διαβεβαίωσε πως, σε συνέχεια και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού, η ΕΠΑ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εργαλεία διαθέτει προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και νόθευσης του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τη σχετική κοινή δήλωση των μελών του Δικτύου που κοινοποίησε και η ΕΠΑ «είναι ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι τα βασικά προϊόντα (π.χ. ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες) παραμένουν διαθέσιμα σε ανταγωνιστικές τιμές και ότι η τρέχουσα κρίση δεν χρησιμοποιείται σαν αφορμή για να υπονομεύσει τις συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων». Ως εκ τούτου, προστίθεται, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα εναντίον επιχειρήσεων που επωφελούνται από την τρέχουσα κατάσταση συμμετέχοντας σε καρτέλ ή κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους.

Και το καρότο

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού αναφέρει, πάντως, πως κατανοεί ότι η έκτακτη κατάσταση που διανύουμε μπορεί να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν σοβαρές διαταραχές που προκαλούνται από τις επιπτώσεις του πολέμου ή/και των κυρώσεων στην εσωτερική αγορά. Αυτό, προσθέτει, μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων προκειμένου (i) να εξασφαλιστεί η αγορά, η προμήθεια και η δίκαιη διανομή περιορισμένων προϊόντων και εισροών ή (ii) να μετριαστούν οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, αναφέρουν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ και η Κομισιόν, που αποτελούν το Δίκτυο, «μέτρα συνεργασίας που αποσκοπούν στον μετριασμό των σοβαρών οικονομικών διαταραχών στην αγορά πιθανόν είτε δεν θα ισοδυναμούν με περιορισμό του ανταγωνισμού σύμφωνα με το Άρθρο 101 ΣΛΕΕ/ 53 ΕΟΧ, είτε θα επιφέρουν βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας που πιθανότατα να αντισταθμίζουν οποιονδήποτε τέτοιο περιορισμό».