Το βάρος των δυσβάστακτων επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει, από τη μία τα ακραία καιρικά φαινόμενα και από την άλλη η αύξηση του κόστους παραγωγής και εμπορίας, καλούνται να σηκώσουν οι πατατοπαραγωγοί, που απευθύνουν ξανά δραματική έκκληση στην Κυβέρνηση για βοήθεια. Ήδη άρχισαν να επηρεάζονται οι εξαγωγές πατατών, ενώ μετ’ εμποδίων γίνεται και η αποστολή, διά θαλάσσης, των λίγων ποσοτήτων που απέμειναν. 

Οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι εάν δεν τύχουν άμεσης βοήθειας, τον επόμενο χρόνο η πλειοψηφία τους δεν θα μπορέσει να φυτέψει. «Δεν υπάρχει πιθανότητα οι πατατοπαραγωγοί να αντέξουν όλο αυτό το κακό που έγινε, έχουμε μεγάλη ζημιά», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπός τους, Ανδρέας Κάρυος, προσθέτοντας πως αίτημά τους είναι το κράτος, να καλύψει «το επιπλέον κόστος της πανδημίας, του πολέμου και του παγετού».  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Έσβησε» τις καλλιέργειες ο παγετός

Η κατάθεση των δηλώσεων για τις ζημιές στις καλλιέργειες πατατών, που προκάλεσε το ακραίο ψύχος τον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Όπως εκτιμάται, λόγω του παγετού επηρεάστηκε περίπου το 60% της παραγωγής παγκύπρια, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται στις επαρχίες Λευκωσίας και ελεύθερης Αμμοχώστου. 

Η άμεση επίπτωση αυτών των ζημιών, είναι η μείωση των ποσοτήτων πατατών που θα διατεθούν για εξαγωγές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, που αποτελούν τις πέντε μεγάλες αγορές. Υπό άλλες συνθήκες, το σύνολο της εξαγωγής για την ανοιξιάτικη εσοδεία, θα ήταν 80.000 τόνοι πατατών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα σταλούν μόλις 35.000 τόνοι, με τη μείωση να αγγίζει το 60%. «Δεν μπορούμε να στείλουμε τις ποσότητες που μας ζητούν. Αντί να στείλουμε 1.000 τόνους την εβδομάδα, στέλνουμε 300. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε αυτές τις αγορές, επειδή θα αναζητήσουν ποσότητες από άλλες χώρες. Αυτό θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε ο κ. Κάρυος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μειώθηκαν και τα πλοία που έρχονται στην Κύπρο για να παραλάβουν πατάτες και άλλα αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο, οι εταιρείες πλέον, λόγω του κόστους, αποστέλλουν πλοία στη Μεσόγειο, μόνον εάν συμπληρώνονται συγκεκριμένες ποσότητες προϊόντων. «Εάν αυτό το πλοίο γεμίσει μέχρι το Ισραήλ, τότε δεν έρχεται στην Κύπρο. Μας λένε ετοιμάστε κοντέινερ και θα περάσουμε από το λιμάνι της Λεμεσού. Τα ετοιμάζουμε και εάν γεμίσει στο Ισραήλ, δεν έρχονται να πάρουν τα προϊόντα μας και περιμένουμε άλλο πλοίο για να δούμε πόσες ποσότητες μπορεί να πάρει».

Πέραν τούτου, αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατακόρυφα και οι τιμές για τα μεταφορικά, με τους αγρότες να μην μπορούν να αυξήσουν τις τιμές, αφού σε τέτοια περίπτωση θα κινδυνεύσουν να χάσουν τους πελάτες τους. «Αναγκαζόμαστε να αφήνουμε τις τιμές μας όπως ήταν και το κόστος μεταφέρεται όλο στον παραγωγό. Σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής λόγω των καταστροφών, σημαίνει πως όσα και να πάρουμε, θα μείνουμε με μεγάλη ζημιά», υπέδειξε ο κ. Κάρυος.