Ακριβό και σπάνιο σαν να είναι φτιαγμένο από χρυσάφι είναι το χαρτί το οποίο εμπορεύεται το τελευταίο διάστημα η αγορά αφού η παραγωγή και διάθεση χαρτιού δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις αναταραχές που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ενώ συνεχίζει να δέχεται πλήγματα εξαιτίας του Ουκρανικού αλλά και μια σειράς από άλλους παράγοντες όπως η απεργία στο φινλανδικό γίγαντα UPM.

Τις αναταράξεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά χαρτιού και στην Κύπρο κατέγραψε στον «Φ» ο Απόστολος Αποστόλου, διευθύνων σύμβουλος της Panhartico Ltd θέλοντας όπως είπε να δοθεί η ανάλογη προσοχή στο πρόβλημα αφού όπως εξήγησε όπως πολλά άλλα είδη και το χαρτί αποτελεί πρώτη ύλη για αρκετά προϊόντα της καθημερινότητας μας όπως το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας, το χαρτί που χρησιμοποιούμε για φωτοτυπίες και για εκτυπώσεις περιοδικών, εφημερίδων και βιβλίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κ. Αποστόλου είπε πως εκτός από την μεγάλη αύξηση που καταγράφει η τιμή του προϊόντος, της τάξης του 60 και 70% σε σχέση με πέρσι, φαίνεται πλέον να προκύπτει και πρόβλημα παραγωγής, χωρίς να αποκλείει στο εγγύς μέλλον να παρουσιαστούν και ελλείψεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Panhartico, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας χαρτιού στο νησί, ανέφερε πως πρόβλημα ελλείψεων άρχισε ήδη να παρουσιάζεται στην πρώτη ύλη για παραγωγή χάρτου, του απαιτούμενου πολτού που χρησιμοποιούν εργοστάσια που προμηθεύουν και την Κύπρο αλλά και χημικών τα οποία είναι επίσης απαραίτητα για το χαρτί. Συμπλήρωσε πως, ως αποτέλεσμα, η παραγωγή μειώθηκε για κάποιες ποιότητες χαρτιού, όπως χαρτί για εκτύπωση περιοδικών, εφημερίδων και βιβλίων, αλλά υπάρχει αύξηση σε χαρτόνια για την κατασκευή διαφόρων χάρτινων συσκευασιών, όπως φαρμακευτικά σκευάσματα, ως επίσης χαρτί για προσωπική χρήση, όπως χαρτί υγείας, κουζινόχαρτο και χαρτοπετσέτες.

Κατέγραψε για παράδειγμα την απεργία που άρχισε από τις αρχές του χρόνου και θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα, των εργαζομένων της UPM στη Φιλανδία, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαρτιού, με τις συντεχνίες να προειδοποιούν πως τα μέτρα τους θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής τους σύμβασης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, αρκετά εργοστάσια στο εξωτερικό μετατρέπουν τις μηχανές τους για παραγωγή χαρτονιού αντί χαρτιού, λόγω της μειωμένης ζήτησης που υπήρξε στο παρελθόν, λόγω κυρίως ψηφιοποίησης, γεγονός που επίσης μειώνει την παραγωγή. Σημείωσε ακόμα πως, πολύ πρόσφατα, η σουηδική εταιρεία STORA ENZO έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει την παραγωγή χαρτιών για εκτυπώσεις, κατά 1.7 εκ. τόνους, που αντιστοιχεί περίπου στο 9% της συνολικής παραγωγής εκτυπωτικών χαρτιών στη Δυτική Ευρώπη. Για την Κύπρο ειδικότερα, είπε ο κ. Αποστόλου, πρόβλημα προκύπτει και λόγω του Ουκρανικού, αφού αρκετοί δυτικοί προμηθευτές της αγοράς είχαν εργοστάσια στη Ρωσία και πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και να προμηθεύουν προϊόντα, όπως χαρτί φωτοτυπικής και χαρτί για κατασκευή χαρτοκιβωτίων. Επίσης, κυπριακές εταιρείες μεταποίησης, που ασχολούνται κυρίως με χαρτικά υγιεινής και χαρτί υγείας, αντιμετωπίζουν προβλήματα προμήθειας πρώτων υλών.

Ως πρώτο βήμα για αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Αποστόλου είπε πως θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση από όλους και ιδιαίτερα από το Δημόσιο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως καταναλωτή χαρτιού στο νησί. Δεν υπάρχουν, όμως, μαγικές λύσεις αναφορικά με τις διεθνείς αυξήσεις στις τιμές του χαρτιού, συμπλήρωσε. Στην Κύπρο της μικρής οικονομίας, το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο και λόγω αποστάσεων από τις χώρες που μας προμηθεύουν, εκτίμησε.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν η ανακύκλωση χαρτιού θα μπορούσε να αμβλύνει την κατάσταση εξήγησε – ως πρόεδρος και της ΔΙΧΑ, της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Χαρτιού Μη Συσκευασίας, η οποία σε συνεργασία με την Green Dot είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση χαρτιού – ότι η ανακύκλωση πάει στο εξωτερικό, αφού στην Κύπρο δεν υπάρχει εργοστάσιο που θα μπορούσε να το μετατρέψει για επαναχρησιμοποίηση.

Στήριξη του τύπου λόγω μεγάλης  αύξησης στην τιμή του χαρτιού

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κυπριακό αλλά ταλαιπωρεί όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών είχε μάλιστα συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε επισήμως μέτρα για στήριξη του Τύπου, εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου κόστους του χαρτιού. Πλήγμα τεράστιο προκύπτει και για τον ημερήσιο κυπριακό Τύπο, για την έκδοση των εφημερίδων και περιοδικών που έχουν να πληρώσουν χαρτί, 60% και 70% ακριβότερα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με κ. Αποστόλου, είναι καιρός να συζητηθεί πως ο ημερήσιος Τύπος και στην Κύπρο θα μπορούσε να βοηθηθεί, αφού η τιμή του χαρτιού, έχοντας υπόψη και διεθνείς αναλυτές, δεν αναμένεται να μειωθεί στο εγγύς μέλλον.