Χειρότερη από πέρσι είναι η απορρόφηση των αναπτυξιακών δαπανών από τα υπουργεία και τα κυβερνητικά τμήματα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχει χρησιμοποιηθεί μόλις το 32% των αναπτυξιακών κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021, έναντι 35% κατά το τέλος του περσινού Σεπτεμβρίου.

Από το €1,04 δισ. που έχουν στη διάθεση τους τα υπουργεία και τα άλλα τμήματα, έχουν δαπανήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, φέτος, το 1/3 των δαπανών, που αντιστοιχεί €339,3 εκατ. Πέρσι, έως τον Σεπτέμβριο, είχαν δαπανηθεί €325,2 εκατ., από συνολικά κονδύλια €942,3 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταφέρουν την ανάπτυξη για πιο κάτω

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία έχουν προωθηθεί στη Βουλή, είναι δεδομένο ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα παραμείνουν αναξιοποίητα για άλλη μια φορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κυρίως εξαιτίας του μη σωστού προγραμματισμού από τα αρμόδια τμήματα. Για παράδειγμα, πέρσι η χρονιά είχε κλείσει με την απορρόφηση των αναπτυξιακών κονδυλίων να φτάνει στο 65% (από συνολικές δαπάνες €942,3 εκατ. είχαν χρησιμοποιηθεί €615,4 εκατ.), ενώ εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού είχε ανέβει κατά 30%. Κάτι που δείχνει ότι, εάν υπουργεία και άλλα κρατικά τμήματα προχωρούσαν σε καλύτερο συντονισμό, το ποσοστό αξιοποίησης των αναπτυξιακών κονδυλιών θα ήταν μεγαλύτερο.

Η πορεία υλοποίησης

Από το σύνολο των αναπτυξιακών κονδυλίων που έχουν χρησιμοποιηθεί το εννιάμηνο του 2021, το ποσοστό υλοποίησης των κεφαλαιουχικών δαπανών ήταν 29% (σε σχέση με 38% το 2020), δηλαδή δαπανήθηκε ποσό €216,1 εκατ. από σύνολο €748,8 εκατ., ενώ των άλλων αναπτυξιακών δαπανών ήταν 41% (σε σχέση με 29% πέρσι), δηλαδή έχει χρησιμοποιηθεί ποσό €123,1 εκατ. από €299,2 εκατ.

Αναλυτικά, από τα κονδύλια που αξιοποιήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο, όσον αφορά  τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, το μεγαλύτερο ποσοστό υλοποίησης είχαν τα έργα που σχετίζονται με τη βελτίωση και την κατασκευή δρόμων, όπου δαπανήθηκε το 43% των σχετικών κονδυλίων. Συγκεκριμένα, από συνολικό προϋπολογισμό €88,9 εκατ. έχουν αντληθεί κονδύλια ύψους €38,2 εκατ. Ακολουθούν τα κονδύλια για την ανέγερση, επέκταση και βελτίωση κτηρίων, όπου έχει αξιοποιηθεί το 41% κονδυλίων, δηλαδή €40,9 εκατ., από συνολικό ποσό €100,7 εκατ. Παράλληλα, έχει αντληθεί το 35% των κονδυλίων για την αγορά σταθερών και κινητών μηχανημάτων, δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί €6,2 εκατ. από συνολικό ποσό €18 εκατ. Όσον αφορά τα άλλα έργα, αξιοποιήθηκε το 33% των δαπανών, δηλαδή €1,9 εκατ. από €6,1 εκατ. που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Επιπρόσθετα, δαπανήθηκε το 30% των χρημάτων που σχετίζονται με την αγορά άλλων στοιχείων ενεργητικού και συγκεκριμένα €760 χιλ. από τα €2,5 εκατ. που έχουν προϋπολογισθεί.

Δαπάνες για αγορά εξοπλισμού και έργα υποδομής 

Για την αγορά γης και κτηρίων, το ποσοστό υλοποίησης είναι 28%, δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί €12,7 εκατ. από τα €45 εκατ. Το 27% κονδυλίων έχουν απορροφηθεί για την αγορά εξοπλισμού, δηλαδή δαπανήθηκε ποσό €15,6 εκατ. από σύνολο €57,8 εκατ. Επίσης, το ποσοστό υλοποίησης για έργα υποδομής έφτασε το 26%, στο 24% για έργα από συγχρηματοδοτούμενους πόρους και στο 18% για τα κατασκευαστικά έργα.

Στο μεταξύ, οι «άλλες αναπτυξιακές δαπάνες» έφτασαν στο 41%. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί το 51% των δαπανών που αφορούν μεταβιβάσεις εσωτερικού και 45% των κοινωνικών παροχών. Τέλος, η αξιοποίηση των υπόλοιπων κονδυλίων στη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών κυμάνθηκε από 3% μέχρι 38%.