Της τελευταίας στιγμής παραμένουν πεισματικά πολλοί Κύπριοι σε σχέση με την ανάληψη των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2020 και χιλιάδες πολίτες έτρεχαν τα τελευταία 24 ώρα -και θα τρέχουν και σήμερα- για να  υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματος τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από το Τμήμα Φορολογίας, την τελευταία εβδομάδα συνολικά 55 χιλ. φορολογούμενοι προχώρησαν σε οριστική υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά περίπου 50 χιλιάδες οι φορολογούμενοι που επεξεργάστηκαν τη δήλωση εισοδήματος τους, ενώ μειώθηκαν και κατά 5 περίπου χιλιάδες οι φορολογικές δηλώσεις οι οποίες βρίσκονταν σε προσωρινή παραλαβή (δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να συνεχίσουν να επεξεργάζονται τις δηλώσεις εισοδήματος και να τις υποβάλουν σε κατοπινό στάδιο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανέβασαν ρυθμό οι φορολογικές δηλώσεις

Λόγω της μαζικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα του τμήματος υπερφορτίστηκε, με αποτέλεσμα να καταστεί πιο αργό. Από τις 23 Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι χθες, 240.620 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει οριστικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, από τους οποίους οι 217.530 είναι μισθωτοί και οι 23.090 αυτοεργοδοτούμενοι. Παράλληλα, άλλοι 14.030 φορολογούμενοι έχουν επεξεργαστεί τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά επέλεξαν να τις αφήσουν στην προσωρινή παραλαβή.

Πρόστιμο €100

Πάντως, οι 14.030 φορολογούμενοι αλλά και όσοι δεν υποβάλουν μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα τις φορολογικές τους δηλώσεις θα υπόκεινται σε πρόστιμο, καθώς θα θεωρούνται πως τις έχουν υποβάλει εκπρόθεσμα. Τα  προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί ότι πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι, παρόλο που συμπλήρωναν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις, τις άφηναν σε προσωρινή φύλαξη, ξεχνούσαν ή αμελούσαν να τις υποβάλουν οριστικά και στη συνέχεια καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμο €100, λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής.

Καμία πρόθεση για παράταση

Όπως μας λέχθηκε, δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να δοθεί παράταση ορισμένων εβδομάδων για να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις τους, καθώς θεωρείται πως είναι αρκετοί οι πέντε και πλέον μήνες που είχαν στη διάθεση τους οι φορολογούμενοι. Μάλιστα, σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2019, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί γύρω στις 50 χιλ. φορολογικές δηλώσεις λιγότερες. Συγκεκριμένα, για το φορολογικό έτος 2019 υποβλήθηκαν στο σύνολο τους 290.390 δηλώσεις εισοδήματος (μισθωτοί και αυτοεργοδοτούμενοι χωρίς λογαριασμούς). Εμπρόθεσμα, υποβλήθηκαν 279.210 δηλώσεις εισοδήματος και εκπρόθεσμα υποβλήθηκαν 11.180 δηλώσεις. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται σε κάποιο βαθμό στα μειωμένα (ή αφορολόγητα εισοδήματα, λόγω επιδομάτων, που είχαν χιλιάδες εργοδοτούμενοι, λόγω των μέτρων στήριξης για την πανδημία). Υπενθυμίζεται πως και για το φορολογικό έτος 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων εξαιρούνται οι φορολογούμενοι με μεικτό ετήσιο εισόδημα μέχρι €19.500.

Η καταβολή του πρόσθετου φόρου που ίσως προκύψει 

Παράλληλα με την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος καταβάλλεται και ο φόρος που θα προκύψει. Εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας, ο Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στον «Φ», κάλεσε για άλλη μια φορά τους φορολογουμένους να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και στην οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, έστω και την υστάτη. Όπως είπε, στόχος είναι να επιτευχθεί και φέτος η ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, οι ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες ισχύουν και για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου που τυχόν θα προκύψει από τον υπολογισμό του φόρου. Υπενθυμίζεται πως η καταβολή του πληρωτέου φόρου γίνεται διαδικτυακά, μέσω της Φορολογικής Πύλης (Tax Portal – https://taxportal.mof.gov.cy/), ανεξαρτήτως ημερομηνίας πληρωμής, ενώ, μέσω της ιστοσελίδας της JCCSmart (https://www.jccsmart.com) μόνο για εμπρόθεσμες πληρωμές.