Για άλλους έξι μήνες έως τον Ιούνιο του 2022 παρατείνεται η παρακολούθηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο για τον κορονοϊό και έχουν καταργηθεί εκατομμύρια διαφημίσεις με παραπλανητικό περιεχόμενο για την COVID, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αποκλεισμένες διαφημίσεις στην Κύπρο είναι 38.648, οι αποκλεισμένες προσφορές 98 και οι αποκλεισμένες διευθύνσεις URL είναι 364.

Από τον Ιανουάριο του 2020 έχουν αποκλειστεί ή καταργηθεί περισσότερες από 103 εκατομμύρια διαφημίσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό – συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων αγορών – από διαφημιστές και αγοραστές που εδρεύουν στην ΕΕ για παραβιάσεις πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών, της αξιοποίησης των παγκόσμιων ελλείψεων ιατρικών προμηθειών, της υποβολής παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με θεραπείες και ψεύτικες δόσεις εμβολίων.  

Επίσης, έχουν ανασταλεί  περισσότερο από 1.960 λογαριασμούς,  συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών από διαφημιστές που εδρεύουν στην ΕΕ, επειδή προσπάθησαν να παρακάμψουν τα συστήματα συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων και προσφορών που σχετίζονται με τον Covid.  Επίσης έχουν ληφθεί μέτρα για περισσότερες από 19.000 διευθύνσεις URL με περιεχόμενο σχετικό με τον Covid, σύμφωνα με την πολιτική   περί παραπλανητικών περιεχομένου, για επιβλαβείς ισχυρισμούς για την υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλαξε ο κώδικας διαφήμισης για το στοίχημα

Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι το YouTube επέκτεινε την πολιτική ιατρικής παραπληροφόρησης για να συμπεριλάβει ισχυρισμούς για εμβόλια που έρχονται σε αντίθεση με τη συναίνεση των τοπικών υγειονομικών αρχών ή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το TikTok αύξησε τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών / hashtag που μπορούν να ενεργοποιήσουν ετικέτες και banner που σχετίζονται με την COVID-19 και τα εμβόλια. Το Twitter ενημέρωσε την πολιτική του σχετικά με τις παραπλανητικές πληροφορίες για τα εμβόλια. Το LinkedIn της Microsoft έχει διευρύνει τη συνεργασία με παράγοντες επιρροής στην Ευρώπη για τη διάδοση έγκυρων μηνυμάτων σχετικά με τον εμβολιασμό. Η Meta / Facebook έχει ενημερώσει τις πολιτικές της παγκοσμίως σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών κατά της COVID-19, για παράδειγμα ψευδές περιεχόμενο που υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν υπάρχουν για παιδιά ή ότι είναι μη ασφαλή και μη ελεγμένα.

Πρόσφατα, 26 νέοι υποψήφιοι υπογράφοντες εντάχθηκαν στη διαδικασία σύνταξης για την ενίσχυση του κώδικα πρακτικής για την παραπληροφόρηση, η οποία αναμένεται πλέον έως τα τέλη Μαρτίου 2022. Το εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει στους υπογράφοντες να συντάξουν ένα ισχυρό μέσο με λεπτομερείς δεσμεύσεις. Η Επιτροπή προτρέπει τα υπογράφοντα μέρη να πραγματοποιήσουν την αναθεώρηση ταχέως, τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της, και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το πρόγραμμα παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες συστάσεις της ομάδας ευρωπαϊκών ρυθμιστών υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων (ERGA).

Ενέργειες για την παραπληφόρηση

Ως τον Οκτώβριο του 2021 οι ενέργειες που έγιναν για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον COVID-19 είναι:

● Το Twitter ανέστειλε 254 λογαριασμούς και αφαίρεσε 4.544 κομμάτια περιεχομένου παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο 819 λογαριασμοί ανεστάλησαν και 3.574 κομμάτια περιεχομένου αφαιρέθηκαν παγκοσμίως για παραβίαση της παραπλανητικής πολιτικής πληροφοριών για τον COVID-19. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το Twitter διέκοψε και αφαίρεσε 84 προωθούμενα Tweet σύμφωνα με την πολιτική διαφήμισης για τον COVID-19 παγκοσμίως.

● Η αναφορά του TikTok δείχνει ότι ενώ ο αριθμός των βίντεο με ετικέτα με την ετικέτα εμβόλιο μειώθηκε, ο αριθμός των βίντεο με την ετικέτα COVID αυξήθηκε δραστικά: από 1.261 τον Αύγουστο σε 6.818 τον Σεπτέμβριο και 9.948 τον Οκτώβριο. Αυτή η τάση είναι αντίθετη από τους προηγούμενους δύο μήνες, όταν ο αριθμός των βίντεο με την ετικέτα του εμβολίου αυξήθηκε και τα βίντεο με ετικέτα COVID μειώθηκαν. Το TikTok αφαίρεσε επίσης 686 βίντεο που παραβιάζουν τους όρους παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τον COVID-19 τον Σεπτέμβριο και 584 βίντεο τον Οκτώβριο.

● Η Microsoft αναφέρει ότι η εμπειρία του Bing COVID-19 είχε συνολικά 4. 003. 694 προβολές στην ΕΕ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, μια αισθητή μείωση από τον Αύγουστο, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου (1 952 412 τον Σεπτέμβριο και 2 057 282 τον Οκτώβριο) . Στη Microsoft Advertising, ο αριθμός των διαφημίσεων που παραβιάζουν τις πολιτικές διαφημίσεων COVID που απαγορεύτηκε να προσεγγίσουν χρήστες της ΕΕ έφτασε τις 435.922 τον Σεπτέμβριο και τις 909.713 τον Οκτώβριο.

● Η Google αναφέρει ότι έλαβε μέτρα για 19. 338 URL στο AdSense (+ 2.859 σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο). Ο αριθμός των διαφημίσεων που αποκλείστηκαν ή αφαιρέθηκαν που σχετίζονται με τον COVID-19 αυξήθηκε κατά περισσότερες από 500.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, με τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ισπανία (+ 252.914).

● Το Meta/Facebook αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 πάνω από 120.000 κομμάτια περιεχομένου αφαιρέθηκαν στην ΕΕ για παραβίαση των πολιτικών παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19 και τα εμβόλια στο Facebook και το Instagram (+10.000 σε σύγκριση με τον Ιούλιο). Τον Οκτώβριο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 140.000 κομμάτια περιεχομένου (-20.000 σε σύγκριση με τον Αύγουστο).