Έτοιμο να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις τράπεζες για συμμετοχή τους στο Σχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος για τις κρατικές εγγυήσεις προβλέπει την παραχώρηση δανείων με κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ., ωστόσο τελικά ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής επτά τράπεζες, για να δώσουν δάνεια ύψους €510 εκατ. σε αυτοεργοδοτουμένους και επιχειρήσεις. Κάτι το οποίο προκάλεσε την έκπληξη του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και τον προβληματισμό των κομμάτων, που πόνταραν πολλά στο συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτούμενων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στον «Φ» πως όντως μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €510 εκατ., επισημαίνοντας όμως ότι, εάν τους επόμενους μήνες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από υποψήφιους δανειολήπτες για να λάβουν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, είναι δεδομένο πως θα επανεκκινήσει και πάλι η διαδικασία και θα ζητηθεί νέο ενδιαφέρον από τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια των €510 εκατ. για τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι τράπεζες να παραχωρήσουν αφορούν δάνεια €153 εκατ. προς αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις (30% του αιτούμενου ποσού), δάνεια €280 εκατ. προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (55% του αιτούμενου ποσού) και δάνεια €76.5 εκατ. θα διοχετευθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις (15% του αιτούμενου ποσού). Ωστόσο, η νομοθεσία προβλέπει την παραχώρηση δανείων €300 εκατ. προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, την έκδοση δανείων €550 εκατ. προς τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και δάνεια €150 εκατ. στις  μεγάλες επιχειρήσεις. Το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων ισχύει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα τα δάνεια να εγκρίνονται μέχρι τέλος Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις αλλά και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι που επιθυμούν να επωφεληθούν του σχεδίου θα πρέπει να απευθύνονται στις τράπεζες και να διεκδικούν τη χορήγηση δανείων με κυβερνητική εγγύηση. Υπενθυμίζεται πως οι αιτητές θα πρέπει να προσκομίζουν στις τράπεζες βεβαιώσεις πως έχουν εξοφλήσει ή συμμετέχουν σε σχέδιο ρύθμισης των οφειλών τους στον Φόρο και στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.