Σημαντικά ερευνητικά κέντρα αριστείας και εργαστήρια, τα οποία αποτελούν βασικό άξονα παραγωγής καινοτόμου θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας που αποσκοπεί στην ενίσχυση και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό δημόσιο πανεπιστήμιο που συγκρίνεται με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις ψηλές θέσεις που καταλαμβάνει στις σημαντικότερες, παγκοσμίου φήμης, λίστες κατάταξης πανεπιστήμιων, όπως των Times Higher Education, QS και Shangai. Το ΤΕΠΑΚ έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα πλούσιο και πολυδιάστατο έργο στο τρίπτυχο εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία, γνωστό ως «τρίγωνο της γνώσης».

Με στόχο την ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της χώρας μας, λειτουργούν σήμερα στο ΤΕΠΑΚ μια σειρά από σημαντικά ερευνητικά κέντρα αριστείας και εργαστήρια, τα οποία αποτελούν βασικό άξονα παραγωγής καινοτόμου θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας που αποσκοπεί στην ενίσχυση και αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης. Οι θεματικοί τομείς στους οποίους το ΤΕΠΑΚ αναπτύσσει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και διαθέτει ανταγωνιστική τεχνογνωσία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πεδία όπως, είναι η ρομποτική και η υπολογιστική νοημοσύνη, η τηλεϊατρική, η εικονική πραγματικότητα και τα γραφικά υπολογιστών, η περιβαλλοντική βιοχημεία και η βιοτεχνολογία, η τεχνολογία τροφίμων, η μηχανική υλικών και ρευστών, η γεωπληροφορική και η δορυφορική τηλεπισκόπηση, η νανοτεχνολογία, η επιδημιολογία και η αποκατάσταση λόγου.

Ένα απ’ αυτά τα ερευνητικά εργαστήρια είναι και το εργαστήριο Ρομποτικής Αυτομάτου Ελέγχου και Συστημάτων Αποφάσεων (RCDS Lab) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών. Το εν λόγω εργαστήριο είναι το πρώτο εργαστήριο ρομποτικής στην Κύπρο, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hub – DIH). Το εργαστήριο έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει εξωτερικά χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες αξίας άνω των 26 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συμμετέχει σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης τεχνολογίας, καινοτομίας και εμπορικοποίησης που κάνουν χρήση εναέριων, επίγειων, θαλάσσιων, και υπόγειων ρομπότ και συναφών τεχνολογιών. Το προσωπικό του RCDS έχει δεκαετίες συνδυασμένης εμπειρίας στη ρομποτική, στην τεχνολογία, στην ανάπτυξη προϊόντων και στην επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία. Το εργαστήριο έχει συνάψει συνεργασίες με εμπορικούς φορείς όλων των μεγεθών (startups έως πολυεθνικές) καθώς και με ακαδημαϊκούς και κρατικούς φορείς και ΜΚΟ.

Μερικά από τα παραδείγματα του έργου του εργαστηρίου, με άμεση εφαρμογή στην οικονομία και την κοινωνία, αποτελούν ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ρομπότ για την αυτόνομη επιθεώρηση και συντήρηση πλοίων, η ανάπτυξη λογισμικού για την, σε πραγματικό χρόνο, βέλτιστη διαχείριση ενδοεργοστασιακής ρομποτικής εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως και η επιχειρηματική υποστήριξη στην ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων για τον καθαρισμό φωτοβολταϊκών πλαισίων και την τοπογραφική καταγραφή και επιθεώρηση αυτοκινητοδρόμων.

Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των Τμημάτων του Πανεπιστημίου αναπτύσσουν πλούσια ερευνητική δραστηριότητα, κυρίως με δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και συνεδρίων και τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και έργα. Τα ακόλουθα είναι μόνο μερικά παραδείγματα του σημαντικού έργου που επιτελείται από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών συμμετέχουν, ανάμεσα σε άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, σε αριθμό έργων έρευνας και ανάπτυξης του ΙΔΕΚ, με συντονιστή την νεοφυή επιχείρηση AMDM Ltd, η οποία παράγει σύνθετα υλικά και νανο-υλικά υψηλής τεχνολογίας. Ο ρόλος του ΤΕΠΑΚ είναι στον πειραματικό έλεγχο για τον σχεδιασμό των νέων υλικών και την κατανόηση της συμπεριφοράς και αντοχής τους.

Το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων προ- ωθεί εκπαίδευση και έρευνα στην αειφόρα παραγωγή τροφίμων μέσα από καινοτόμα συστήματα παραγωγής και μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης συστημάτων τροφίμων που διασφαλίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, την ασφάλεια τους αλλά και συνεισφέρουν στην σταθερότητα της επισιτιστικής αλυσίδας. Καινοτόμες έρευνες και αποτελέσματα παράγονται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και σε πολλούς επιμέρους κλάδους όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η πιστοποίηση της αυθεντικότητας των τροφίμων, ο έλεγχος της ασφάλειας και η αξιοποίηση της βιοδραστικότητας πολλών φυσικών προϊόντων, τα οποία ενσωματώνονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος, καινοτομία αναπτύσσεται μέσα από έρευνα σε νέες τεχνολογίες μάθησης για τους τομείς των γεωπονικών επιστημών και της επιστήμης τροφίμων καθώς και μέσα από πρωτοποριακές προσεγγίσεις εκπαίδευσης σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας χρησιμοποιώντας τις προσεγγίσεις του preincubation και του reverse incubation.

Εξάλλου, το ΤΕΠΑΚ, καινοτομώντας για άλλη μια φορά και αφουγκραζόμενο την ανάγκη της πολιτείας και κοινωνίας για αντιμετώπιση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και προώθησης της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο, έχει εισαγάγει και θα προσφέρει από το επόμενο εξάμηνο το μάθημα με τίτλο «Διαχείριση Προσωπικών Χρηματοοικονομικών Πόρων».

Το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί και σε θέματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, προωθώντας και εφαρμόζοντας φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρακτικές, ενώ μέσα από την καθημερινή του λειτουργία παράγει έργο που σχετίζεται με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απώτερο στόχο να καθιερωθεί ως ένα πράσινο Πανεπιστήμιο που επενδύει στον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης, συντονίζει τον κόμβο κλιματικής καινοτομίας της Κύπρου, που αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης πρωτοβουλίας της ΕΕ για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, ΕΙΤ Climate-KIC. Στο πλαίσιο αυτό το πανεπιστήμιο συμμετέχει στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε Γυμνάσια – Λύκεια, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές με στόχο να τους βοηθήσει να αναπτύξουν δεξιότητες καινοτομίας συστημάτων (systems innovation) και πράσινης επιχειρηματικότητας.

Το Πανεπιστήμιο, ως ο φυσικός σύμμαχος της πολιτείας και της κοινωνίας συνδράμει, με τις υποδομές και το καταξιωμένο και υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό που διαθέτει, για την ταχύτερη και την, όσο το δυνατόν, ομαλότερη μετάβαση της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας στη νέα ψηφιακή εποχή και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με βάση την «4η βιομηχανική επανάσταση». Το ΤΕΠΑΚ έγινε πρόσφατα ο πρώτος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο που εφάρμοσε πλήρως την ηλεκτρονική υπογραφή, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα τόσο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιό μας όσο και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών στην Κύπρο, καθιστώντας το ένα πρότυπο δημόσιου οργανισμού που εφαρμόζει επιτυχώς τις ψηφιακές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, το ΤΕΠΑΚ παραμένει ένα ανθρωποκεντρικό Πανεπιστημίο, με ευαισθησίες στα θέματα της συμπερίληψης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ισότητας των φύλων. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει θεσπίσει Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και της Παρενόχλησης στην πανεπιστημιακή κοινότητα και έχει καταρτίσει Σχέδιο Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Plan).

Το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει, με την ίδια συνέπεια και αφοσίωση, να επιτελεί το έργο και την αποστολή που του έχει εναποθέσει η πολιτεία, επενδύοντας στην ανάπτυξη της επιστημονικής εκπαίδευσης, της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας.

Μέσω των προσφερόμενων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών του, το ΤΕΠΑΚ παρέχει τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους φοιτητές του να αποτελέσουν μέρος των προαναφερθέντων καινοτομιών. Οι Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί φοιτητές εργάζονται πλάι-πλάι με το διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό για να δημιουργήσουν τις καινοτομίες του μέλλοντος.

Οι αιτήσεις για τα προσφερόμενα Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα υποβάλλονται την περίοδο τέλος Φεβρουαρίου 2022- μέσα Απριλίου 2022 μέσω του συνδέσμου https://www.cut.ac.cy/studies/masters/applying/

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Υπηρεσία Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδός Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 30, Λεμεσός, 3036, Κύπρος | Ταχ. Θυρίδα 50329, Λεμεσός, 3603, Κύπρος

www.cut.ac.cy