Στην κυπριακή κουλτούρα εντάσσονται χρόνο με τον χρόνο οι ενοικιάσεις γιοτ, καθώς, πλέον, αρκετοί Κύπριοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους και χώρους για τη φιλοξενία των πάρτι τους.

Βέβαια, η μεγάλη εικόνα που θέλει του ξένους, τουρίστες ή μόνιμους κάτοικους Κύπρου, να κατέχουν το μεγάλο μερίδιο των ενοικιάσεων γιοτ δεν διαφοροποιείται, παρά την ανοδική τάση που καταγράφεται στο ενδιαφέρον από Κύπριους.

Bachelor και hens party

Φυσιολογικά η ζήτηση για ενοικιάσεις γιοτ στην Κύπρο είναι συντριπτικά μεγαλύτερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προέρχεται κυρίως από Ρώσους και κατά δεύτερο λόγο από πολλές άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και καπετάνιο της Sea Passion Yachting, Σάββα Βουτήρου, μίας εκ των 15 περίπου μεγάλων εταιρειών ενοικίασης σκαφών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κατά τους χειμερινούς μήνες η πελατεία υποχωρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αν και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της Κύπρου η καλοκαιρινή ζήτηση παίρνει παράταση μέχρι και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

«Μεγάλο ενδιαφέρον για ενοικιάσεις σκαφών υπάρχει από ξένους, είτε μόνιμους κάτοικους Κύπρου είτε τουρίστες, αν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Κύπριοι επιλέγουν να οργανώσουν τo bachelor party ή το hens party τους σε γιοτ», μας εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ενδιαφέρον για ενοικιάσεις σκαφών υπάρχει και για σκοπούς ψαρέματος.

Η ζήτηση για γιοτ τα τελευταία χρόνια είναι ελαφρώς ανοδική, όπως μας αναφέρει, καθώς γενικότερα, σε Κύπρο και εξωτερικό, είναι κάτι που εμπεδώνεται στην κουλτούρα του κόσμου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι Κύπριοι ζητούν πλέον να κάνουν διαφόρων ειδών πάρτι σε γιοτ (bachelor party, hens party, γενέθλια κτλ.).

Κόστος ενοικίασης και μακρινά ταξίδια

Οι ενοικιάσεις σκαφών, για χρονική διάρκεια τεσσάρων ωρών, έχουν κόστος το οποίο αρχίζει από τα €1.000 και φτάνει μέχρι τα €1.500, για τα μικρότερα σκάφη. Ωστόσο, ανάλογα με το μέγεθος του γιοτ η τιμή μπορεί να ανέβει μέχρι και τις €10.000, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Sea Passion Yachting. Οι ενοικιαστές, συνήθως, προτιμούν να νοικιάσουν σκάφος για έξι ώρες ενώ μια μικρότερη μερίδα επιλέγει μονοήμερη, διήμερη, τριήμερη ή και εβδομαδιαία ενοικίαση. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις των επιχειρήσεων για ενοικιάσεις σκαφών αφορούν την περιοχή ενοικίασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, λόγω και του κόστους καυσίμων, επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση. Το κόστος είναι αισθητά πιο πάνω εάν ο πελάτης θέλει να ταξιδέψει σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, σημειώνει ο κ. Σάββα Βουτήρου, προσθέτοντας ότι γενικότερα, δεν υπάρχει περιορισμός για το που μπορεί να ταξιδέψει ο κάθε πελάτης, «ωστόσο ένα μακρινό ταξίδι συνεπάγεται και ένα σημαντικό κονδύλι για τον πελάτη, αφού πέρα από το κόστος καυσίμων, υπάρχει κόστος στις σχετικές άδειες για τέτοιας εμβέλειας ταξίδια, καθώς και κόστος στάθμευσης, στα διάφορα λιμάνια».

Φύλαξη και συντήρηση

Η ιδιοκτησία ενός σκάφους απαιτεί σημαντικά κονδύλια για τις ανάγκες φύλαξης και συντήρησής του. Το παρκάρισμα και η φύλαξη γιοτ στην Μαρίνα Λεμεσού, αναλόγως μεγέθους, κοστίζει από €4.000 μέχρι και €100.000 τον χρόνο. Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης της Sea Passion Yachting, η οποία δραστηριοποιείται στην Μαρίνα Λεμεσού, το κόστος στις ιδιωτικές μαρίνες της Κύπρου είναι περίπου το ίδιο ενώ στη Μαρίνα Λάρνακας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο, καθώς για ένα μικρό γιοτ κυμαίνεται γύρω στις €3.000. Πρόκειται για προκαθορισμένα έξοδα, τα οποία επωμίζεται ο ιδιοκτήτης είτε χρησιμοποιεί το σκάφος του είτε όχι ενώ επιπρόσθετες είναι οι χρεώσεις παροχής ηλεκτρισμού και νερού, παροχής διαδικτύου, το κόστος για τη χρονιαία συντήρηση του σκάφους κ.α.

Οι μαρίνες της Κύπρου

Η ανάπτυξη μαρίνων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι οποίες συνοδεύονται ή θα συνοδεύονται από όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανέσεις, είναι ένας ακόμα λόγος που συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος των Κυπρίων για τα γιοτ και ειδικότερα για ενοικιάσεις.  Η Μαρίνα Λεμεσού είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της Κύπρου και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Κυπρίων. Βρίσκεται δυτικά του παλιού λιμανιού της πόλης και διαθέτει συνολικά 930 θέσεις ελλιμενισμού, από τις οποίες 630 θέσεις ελλιμενισμού στον θαλάσσιο χώρο και 300 θέσεις για επισκευή, συντήρηση, αποθήκευση κτλ. στον χερσαίο χώρο στο καρνάγιο. Η Μαρίνα Λεμεσού δέχθηκε τα πρώτα σκάφη της το 2013 ενώ η επίσημη λειτουργία της άρχισε το καλοκαίρι του 2014. Έχει δυνατότητα ελλιμενισμού mega yachts 115 μέτρων.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μαρίνες της Κύπρου, η υλοποίηση των οποίων θα μας επιτρέψει να θέσουμε ψηλότερα τον πήχη, στοχεύοντας στο να καταστεί η Κύπρος ένας διεθνής προορισμός για μαρίνες και περιφερειακός κόμβος για σκάφη, η Μαρίνα Αγίας Νάπας, στην περιοχή Αγίας Θέκλας, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από το καλοκαίρι του 2020 και με την ολοκλήρωση του έργου θα παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού σε 600 σκάφη (450 θέσεις ελλιμενισμού στον θαλάσσιο χώρο και 150 θέσεις για επισκευή και συντήρηση στον χερσαίο χώρο στο καρνάγιο). Στο υφιστάμενο στάδιο διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας έχει, επίσης, δυνατότητα ελλιμενισμού mega yachts, μέχρι 60 μέτρα.

Παράλληλα, η Μαρίνα Παραλιμνίου, η οποία θα κατασκευαστεί στην περιοχή Περνέρα, στο χώρο του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Νικολάου, θα μπορεί να φιλοξενήσει 300 σκάφη στον θαλάσσιο χώρο. Τα πρώτα κατασκευαστικά έργα, για το έργο που θα κοστίσει κοντά στα €110 εκατ., έχουν ήδη αρχίσει.

Η Μαρίνα Λάρνακας, η οποία σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει 450 σκάφη (350 θέσεις ελλιμενισμού στον θαλάσσιο χώρο και 100 θέσεις για συντήρηση), με την υλοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης στην Κύπρο (ύψους €1,2 δισεκατομμυρίου), που αφορά το λιμάνι και τη μαρίνα της πόλης, θα αυξήσει τους χώρους ελλιμενισμού της στους 1.000.

Η ιστορική St Raphael Marina

Η St Raphael Marina είναι η ιστορικότερη μαρίνα της Κύπρου. Άνοιξε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1986 και ήταν η πρώτη μεγάλη εμπορική μαρίνα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Με δυναμικότητα 237 θέσεων, μπορούσε να δεχτεί γιοτ μήκους μέχρι 30 μέτρα. Το project κόστισε περίπου 25 εκατ. λίρες, ένα τεράστιο ποσό για την τότε εποχή, το οποίο επενδύθηκε από το εξωτερικό.

Μαρίνα Πάφου: Ιστορία εμποδίων

Η υλοποίηση του έργου της Μαρίνας Πάφου, η οποία όταν επιτευχθεί θα δώσει εκ νέου ώθηση στην Κύπρο όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα αλλά και γενικότερα στην οικονομία, πάει πίσω στο 1991, ωστόσο οι διάφορες νομικές διαδικασίες που προέκυψαν, οι αντιδικίες κοινοπραξιών και οι αλλαγές των σχεδιασμών του κράτους έβαλαν το έργο στον πάγο. Πρόκειται για μαρίνα η οποία θα έχει δυναμικότητα 1.000 θέσεων ελλιμενισμού (650 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και 350 θέσεις για σκοπούς επισκευής), καθώς και δυνατότητα ελλιμενισμού mega yachts, η οποία μένει στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ οι υπόλοιπες παραλιακές περιοχές της Κύπρου απέκτησαν ή θα αποκτήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια τη δική τους μαρίνα, το πολύ σημαντικό αυτό έργο για ολόκληρη την επαρχία είναι άγνωστο ακόμη πότε θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε να είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Κύπρο, αφού βρίσκεται σε στρατηγική θέση και σε σημείο προσέλκυσης σκαφών από το Αιγαίο.

Προσπάθεια προσέλκυσης σύγχρονων σκαφών αναψυχής 

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης σύγχρονων και ποιοτικών σκαφών αναψυχής στο Κυπριακό Νηολόγιο (θαλαμηγούς, yachts και mega yachts) το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναθεώρησε την κυβερνητική πολιτική νηολόγησης πλοίων, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν τεχνικά πρότυπα για τέσσερις κατηγορίες σκαφών, με τα οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται για τη νηολόγηση τους. Τα νέα τεχνικά πρότυπα έθεσαν κανόνες για τεχνικά θέματα τα οποία δεν ρυθμίζονταν από την εθνική νομοθεσία, τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τη διεθνή νομοθεσία.

Τα νέα τεχνικά πρότυπα, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ από τον Απρίλιο, αφορούν σκάφη με μήκος γραμμής φορτώσεως άνω των 24 μέτρων και κάτω των 500 GT τα οποία εμπλέκονται σε εμπορικές δραστηριότητες ως φορτηγά πλοία, σε εμπορικές δραστηριότητες και μεταφέρουν μέχρι και 12 επιβάτες για σκοπούς αναψυχής ή χρησιμοποιούνται ιδιωτικά για αναψυχή, χωρίς να εμπλέκονται σε εμπορικές δραστηριότητες και μεταφέρουν μέχρι και 12 επιβάτες.

Παράλληλα, αφορούν σκάφη τα οποία εμπλέκονται σε εμπορικές δραστηριότητες και μεταφέρουν από 13 μέχρι 36 επιβάτες για σκοπούς αναψυχής.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, φέτος στο κυπριακό νηολόγιο είναι εγγεγραμμένα 9.091 σκάφης αναψυχής, σε σύγκριση με 8.715 που ήταν το 2020.