Με την προεκλογική εκστρατεία να έχει φτάσει στο τέλος της και τους νέους βουλευτές να αναμένουν την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για να αποφασίσουν ποιος θα κρατήσει τα ηνία του νομοθετικού σώματος, πολλά ήταν τα χρήματα που επένδυσαν τα ίδια τα κόμματα σε χορηγούμενες διαφημίσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο να δώσει την ψήφο του.

Το μέσο το οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προεκλογική διαμάχη ήταν φυσικά το Facebook, με τα ποσά να είναι τεράστια και για κάποιους να έχει δουλέψει το όλο εγχείρημα και για άλλους απλά να ήταν χάσιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Facebook, το κόμμα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα από τον Μάρτιο μέχρι το Μάη είναι το ΑΚΕΛ, με €46.823, διπλάσια σχεδόν από όσα ξόδεψε ο ΔΗΣΥ ο οποίος επένδυσε €22.635. Στην τρίτη θέση έρχεται η ΕΔΕΚ με €11.443 και στην τέταρτη θέση το ΔΗΚΟ με €4.247.

Ένας σημαντικός λόγος που το ΑΚΕΛ εμφανίζεται πρώτο με διαφορά, είναι διότι έχει αναλάβει εξολοκλήρου την προώθηση των υποψηφίων του με αποτέλεσμα να μην χορηγούν οι ίδιοι τις διαφημίσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα μικρά κόμματα, το Κίνημα Οικολόγων επένδυσε €3.872, με την Πνοή Λαού να βρίσκεται αρκετά κοντά με έξοδα €3.745. Ακολουθεί, η Αλληλεγγύη με €3.046, το Κόμμα για τα Ζώα με €1.890, η Αλλαγή Γενιάς με €1.000, η Αμμόχωστος – Για την Κύπρο με €711, το Κίνημα Αφύπνιση με €201 και η Συμμαχία Πολιτών με €115. 

Οι πρώτοι σε κάθε επαρχία

Σε σχέση με τους υποψήφιους οι οποίοι ήταν πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης, ο Ευθύμιος Δίπλαρος ο οποίος ήταν πρώτος στην επαρχία Λεμεσού, βρίσκεται στην κορυφή των χορηγούμενων διαφημίσεων, αφού ξόδεψε στο Facebook €1.486. Δεύτερος με αρκετή διαφορά ο Χαράλαμπος Πάζαρος με μόλις €275 και ακολουθεί η Αννίτα Δημητρίου με €184. Να σημειωθεί πως Μάριος Μαυρίδης και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης δεν αναγράφονται στον ακόλουθο πίνακα γιατί δεν χρησιμοποίησαν το εργαλείο των χορηγούμενων διαφημίσεων. 

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν πρώτη σε σταυρούς προτίμησης παγκύπρια, δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ σε χορηγούμενες διαφημίσεις λόγω της ρήτρας από το ΑΚΕΛ.