Κλείδωσε, όπως όλα δείχνουν, η έκδοση ενός «πράσινου διαβατηρίου», με στόχο τη διευκόλυνση της επανεκκίνησης των ταξιδιών και της τουριστικής βιομηχανίας, με τους 27 της ΕΕ να δεσμεύονται για κυκλοφορία των σχετικών ταξιδιωτικών πιστοποιητικών πριν το καλοκαίρι.
Όπως μεταδόθηκε χθες από το ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται σχετικό τηλεγράφημα του Ρόιτερς, που με τη σειρά του επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως χθες στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο. Τα εν λόγω πράσινα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ’ αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ. Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ. Όπως έγινε επίσης γνωστό χθες, οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές -αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ- τους πρεσβευτές των χωρών μελών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.
Ψηφιακά ή σε χαρτί
Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27, που επικαλείται το Ρόιτερς, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν. Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει και προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για παροχή διευκολύνσεων για ταξίδια, οι οποίες διευκολύνσεις θα αποφασίζονται από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.
Για το θέμα των διακρίσεων, το POLITICΟ έγραψε προχθές, επικαλούμενο προσχέδιο εγγράφου των 27, ότι «η κατοχή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση δικαιωμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας», που σημαίνει ότι δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Αυτή η διάκριση έγινε «για να τονιστεί η αρχή της μη διάκρισης, ιδίως έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων», σημειώνει το κείμενο.
Εμείς και οι Ρώσοι
Στο μεταξύ, βάσει των όσων ανακοινώθηκαν χθες, δεν αποκλείεται να διευκολυνθεί και η λήψη αποφάσεων από τη χώρα μας, όσον αφορά το ενδεχόμενο παροχής διευκολύνσεων προς του Ρώσους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, οι χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους. Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.
Σε χθεσινές δηλώσεις της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», μετά την ανακοίνωση της διαπραγματευτικής θέσης του Συμβουλίου για τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσον αφορά το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό. «Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός: μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού έως τον Ιούνιο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι. Το πιστοποιητικό θα γίνει αποδεκτό σε όλη την ΕΕ και είναι διαθέσιμο για όλους. Προς το παρόν πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί αλλά είναι καιρός να προετοιμαστούμε!», ανέφερε. Αδάμος Αδάμου