Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης επέλεξαν χθες να συμπεριφερθούν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ως ερευνώμενοι για την υπόθεση Al Jazeera-πολιτογραφήσεις, αντί ως πολιτικά πρόσωπα, που κατείχαν επί σειρά ετών και μέχρι πολύ πρόσφατα πολιτειακά αξιώματα.

Οι Συλλούρης και Τζιοβάνης είχαν κληθεί τον περασμένο Οκτώβριο για κατάθεση από τους ανακριτές της Αστυνομίας, οι οποίοι ερευνούν τα όσα αποκαλύφθηκαν και όσα υπονοήθηκαν μέσα από το πολύκροτο βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακριτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συλλογής πληροφοριών, αλλά δεν είναι γνωστό αν και ποιοι και γιατί θα κατηγορηθούν με απόφαση του Γ. Εισαγγελέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Με ανοικτή την υπόθεση αυτή και με τον κ. Συλλούρη να αναμένει να εξεταστεί και η δική του καταγγελία στην Αστυνομία για παράνομη βιντεογράφηση και μοντάρισμα συνομιλίας από το Al Jazeera, οι δύο πρώην αξιωματούχοι επέλεξαν να κάνουν χρήση του συνταγματικού τους δικαιώματος για σιωπή, αρνούμενοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση, σε χθεσινές χωριστές διαδικασίες. Το δικαίωμα της σιωπής άσκησε ο κ. Συλλούρης, όπως είπε, και ενώπιον των ανακριτών.

Οι προαναφερθέντες ήταν οι πρώτοι μάρτυρες που έκαναν χρήση του δικαιώματος της σιωπής ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής, Μύρων Νικολάτος, αναγνώρισε το δικαίωμα των δύο να μην απαντήσουν σε ερωτήσεις και ξεκαθάρισε ότι δεν υπόκεινται σε καμία ποινή από την επιλογή τους αυτή. Ο ίδιος, όμως, επέλεξε να υποβάλει τις ερωτήσεις που είχε προγραμματίσει. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής δεν υπέβαλαν ερωτήσεις.

Ο κ. Νικολάτος ρώτησε μεταξύ άλλων τον κ. Συλλούρη «αν εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιαστεί ως σύμβουλός του για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, «αν πήγε προσκεκλημένος σε κάποιο συνέδριο (σ.σ. για προώθηση του ΚΕΠ) και ποιος κάλυψε τα έξοδα», «αν ο ίδιος ή μέλος της οικογένειας του είχε σχέση με εργοληπτικές εταιρείες», «αν συναντήθηκε με αλλοδαπό επενδυτή ή επιχειρηματία για να συζητήσει την αίτησή του και να τον βοηθήσει να πολιτογραφηθεί», «αν αποκόμισε ο ίδιος ή άλλο μέλος της οικογένειάς του οικονομικό ή άλλο όφελος από το ΚΕΠ,«αν έχει ασκήσει πίεση από τη θέση του για την προώθηση πολιτογράφησης επενδυτή» και «ποια η σχέση του με τον πρώην γ.δ. του ΥΠΕΣ Κύπρο Κυπριανού και γιατί ανέφερε το όνομά του στο βίντεο».

Ο κ. Τζιοβάνης είπε πως παράνομα λήφθηκε το βίντεο, ότι είναι επεξεργασμένο και μονταρισμένο και ότι σε αυτό περιέχονται επιλεκτικές και αποσπασματικές αναφορές. Είπε ακόμα πως ο όμιλός του ήταν πάροχος μόνο σε μία αίτηση πολιτογράφησης. Ρωτήθηκε από τον κ. Νικολάτο μεταξύ άλλων «αν συμμετείχε σε συζητήσεις στη Βουλή για το ΚΕΠ», «αν έχει σχέση με εταιρείες παρόχων ή με εργοληπτικές εταιρείες που είχαν συμφέρον ή κέρδος από το ΚΕΠ», «αν είχε ο ίδιος προσωπικά οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος από το ΚΕΠ» και «αν άσκησε ποτέ οποιεσδήποτε πιέσεις για έγκριση αίτησης κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης σε οποιονδήποτε υπάλληλο ή κρατικό αξιωματούχο».