Η Ελένη Θεοχάρους μάς συνήθισε να τα λέει έξω από τα δόντια. Δεν κρύβει τα λόγια της όσο και αν ενοχλούν, όποιον κι αν ενοχλούν. Στην παρούσα συγκυρία δεν απέκρυψε την δυσφορία της για την υπουργοποίηση Μιχάλη Γιωργάλλα, με υπόδειξη της ΕΔΕΚ δεχόμενη τη δυσφορία στελεχών της Αλληλεγγύης. Ούτε έκρυψε την πικρία της που δεν ενημερώθηκε για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν προσκλήθηκε στην τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον της Βουλής.

Δηλώνει στον «Φ» ότι δεν έχω ερμηνεία για όσα έγιναν και πως δεν γνωρίζει «γιατί παραθεωρήθηκε». «Αν όντως εξοστρακίστηκα, δεν ξέρω ποιος το αποφάσισε».  Η κ. Θεοχάρους υπογραμμίζει πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης της είπε πως η υπουργοποίηση Γιωργάλλα ήταν πρόταση της ΕΔΕΚ και ο Σιζόπουλος τής το επιβεβαίωσε. Τα ίδια είπε και ο Μάριος Καρογιάν. Μιλά για πολιτικό φλερτ Σιζόπουλου-Γιωργάλλα- Συλλούρη που χρονολογείται από το 2019 με επιχείρημα ότι ότι το πολιτικό φλερτ Συλλούρη-Γιωργάλλα-Σιζόπουλου  « όταν η ομάδα Συλλούρη στήριξε ανοικτά υποψήφιο της ΕΔΕΚ και όχι εμέ που ήμουν επίσης υποψήφια».  

-Στην εξέδρα των στηριζόντων τον νέο Πρόεδρο κατά την ανακήρυξη παρούσα, απούσα από τη νενομισμένη διαβεβαίωση αλλά και τις διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας υπό τον Ν. Χριστοδουλίδη, κυβέρνησης. Έχετε κάποιες εξηγήσεις από  ποιους και γιατί «εξοστρακιστήκατε»;

-Ποτέ δεν μού άρεσε να πηγαίνω στην τελετή ανακήρυξης του εκλεγέντος Προέδρου,  να ανεβαίνω στην εξέδρα και να φιγουράρω ανάμεσα σε υπάτους και ανθυπάτους σε ρωμαϊκή αρένα.  Πήγα μόνο μια φορά το 2013 στην ανακήρυξη του Νίκου Αναστασιάδη. Επειδή είχα διεκδικήσει κι εγώ το χρίσμα του υποψηφίου του ΔΗΣΥ και είχα χάσει. Ήταν ζήτημα αβροφροσύνης. Τις προάλλες ήταν η δεύτερη φορά, όπου κάθισα στα πίσω καθίσματα – εκεί βρήκα θέση –  και με φώναξε ο Πρόεδρος στην εξέδρα. Πήγαινα,  όμως, στην νενομισμένη διαβεβαίωση όλων των Προέδρων από το 2001 και εντεύθεν. Το θεωρούσα χρέος. Αυτή την φορά δεν με προσκάλεσε κανείς και αυτό μου το επιβεβαίωσε η Βουλή το βράδυ της παραμονής της τελετής. Γεγονός που με πόνεσε πολύ.  Επίσης κανείς δεν με προσκάλεσε στις διεργασίες συγκρότησης της νέας κυβέρνησης. Δεν έχω καμιά ερμηνεία γι’ αυτά, δεν γνωρίζω γιατί παραθεωρήθηκα. Αν όντως εξοστρακίστηκα, δεν ξέρω ποιος το αποφάσισε.      

– Συνομιλήσατε με τον νέο Πρόεδρο. Αυτά που ακούσατε σας ικανοποίησαν; Δεν ήταν τελικά δική του ευθύνη οι επιλογές και η απόφαση ποιοι θα του έλεγαν και θα του λεν άποψη στο πλαίσιο μιας συνεργασίας. Ή είστε μόνο ψηφοσυλλέκτες όποιο εκτόπισμα και να έχετε ως Αλληλεγγύη; 

-Όποιοι και να έκαναν υποδείξεις ή να είχαν απαιτήσεις, η ευθύνη των επιλογών βαραίνει  εξ ολοκλήρου στον Πρόεδρο. Αυτό το δήλωσε και ο ίδιος πάρα πολλές φορές. Ελπίζω οι αναλαβόντες αξιώματα να τιμήσουν τον Πρόεδρο που τους επέλεξε και να ανταποκριθούν με αυταπάρνηση στα καθήκοντα τους.  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε και θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.  Συνομίλησα μαζί του σε ολιγόλεπτη συνάντηση  λίγες ώρες πριν την αναχώρηση μου για την Συρία. Ήταν μια επίσκεψη εθιμοτυπική, για να τον συγχαρώ προσωπικά και να τον αποχαιρετήσω. Του είπα «είμαστε στην διάθεση σας να μας αξιοποιήσετε όπως κρίνετε εσείς , και εμείς θα τιμήσουμε την επιλογή σας». Δεν αντελήφθηκα ότι θα γινόταν συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να διαμοιραστούν τα υπουργεία. Δεν συζητήσαμε τίποτα αναφορικά με τον σχηματισμό της κυβέρνησης, δεν έδωσα ονόματα , δεν «απαίτησα» θέσεις.  Όπως σας είπα ήδη, προεκλογικά ο Πρόεδρος είπε πολλές φορές ότι είναι δική του ευθύνη ο σχηματισμός της κυβέρνησης. Το σεβάστηκα με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν ξέρω τί έγινε στην εν λόγω σύσκεψη, γιατί δεν ήμουν παρούσα. Δώσαμε ικανό ποσοστό στον Πρόεδρο και κυρίως την ηθική μας υπόσταση. Υποθέτω ξέρει ο Πρόεδρος ότι κάναμε σοβαρές υπερβάσεις για να τον στηρίξουμε. Ελπίζουμε να το αναγνωρίζει.   

– Στο παρασκήνιο ακούμε ότι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης λειτούργησε ως αντίβαρο σε εσάς ως πρόεδρο της Αλληλεγγύης. Ότι εκείνος ρωτήθηκε και είπε άποψη για άτομα του χώρου σας προς υπουργοποίηση.

-Αποκλείω να έπεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε τέτοια φρικτή παγίδα. Άλλωστε είναι πολύ νωπή η δήλωση του Αβέρωφ πως «το μεγαλύτερο σφάλμα στην πολιτική του καριέρα ήταν η ανάδειξη του Συλλούρη, ανθρώπου που ήταν σαρξ εκ της σαρκός του ΔΗΣΥ, στην προεδρία της Βουλής». 

Λέγονται και ακούγονται πολλά. Δεν θα εμπλακώ σε φληναφήματα και ανέξοδους βερμπαλισμούς. Άλλωστε στον τόπο μας, μπορεί πολλά εγκλήματα να μένουν ατιμώρητα αλλά τίποτα δεν μένει κρυφό. Ίσως δεν   είναι τυχαίο το γεγονός ότι το «πολιτικό γραφείο Συλλούρη» ανακοίνωσε στήριξη στον Χριστοδουλίδη μία μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Αλληλεγγύης επί τούτου. Ωστόσο,  για να λειτουργήσει κάποιος ως πολιτικό αντίβαρο πρέπει να έχει  πολιτικό  βάρος. Δεν κρίνω ότι αυτή είναι η καταλληλότερη ώρα για να μιλήσω είτε για το παρασκήνιο της εκλογής Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής, είτε για τον τρόπο που αυτό επηρέασε την Αλληλεγγύη. Και  ουδέν μέλος της Αλληλεγγύης έχει οιανδήποτε σχέση  με τον Συλλούρη. Όσοι είχαν σχέσεις μαζί του, έφυγαν εδώ και καιρό από το Κίνημα μας.   

– Τελικά η πατρότητα για υπουργοποίηση του Μ. Γιωργάλλα ξέρετε εσείς σε ποιόν ανήκει;

-Μου φαίνεται πως έγινε με εξωσωματική σύλληψη, με όρο την συγκάλυψη της πατρότητας! Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μου είπε ότι ήταν πρόταση της ΕΔΕΚ και ο Σιζόπουλος μού το επιβεβαίωσε. Μου είπε ότι πρότεινε αρχικά 3 μέλη της ΕΔΕΚ που απερρίφθησαν και στην συνέχεια πρότεινε τον Γιωργάλλα. Την επαύριον ο κύριος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ δεν είχε καμία ανάμειξη. Ο Μάριος Κάρογιαν όταν ρωτήθηκε είπε πως ήταν πρόταση της ΕΔΕΚ.

 Οι λόγοι που αναζήτησα την αλήθεια για τον εν λόγω διορισμό ήσαν τρεις: 1. Διαδόθηκε αστραπιαία ότι η Αλληλεγγύη πήρε Υπουργείο, ενώ εγώ δεν γνώριζα τίποτε. 2. Ο Γιωργάλλας είχε απομακρυνθεί από την Αλληλεγγύη από την δεύτερη μέρα των βουλευτικών εκλογών και δεν είχε υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις εκλογές. 3. Στελέχη της Αλληλεγγύης διαμαρτυρήθηκαν έντονα, με τον «βάσιμο» ισχυρισμό ότι γνώριζα ονόματα και γεγονότα και το είχα αποκρύψει. Φαίνεται όμως ότι η απόφαση υπουργοποίησης του Γιωργάλλα δεν πάρθηκε την υστάτη, την Κυριακή το βράδυ. Ήταν προειλημμένη και αυτήν την πληροφορία μου μετέφερε ένας εκ των συνεργατών μου την Δευτέρα το απόγευμα. 

Ότι και να πω, αφού δεν ήμουν παρούσα, θα στηρίζεται σε ότι μου λέχθηκε. Συνεπώς, μόνο οι λαβόντες μέρος στην σύσκεψη μπορούν να σας διαφωτίσουν. Ηλικίαν έχουν, αυτούς ερωτήσατε.     

– Ο κ. Γιωργάλλας είναι Αλληλεγγύη; Και τι λέτε για την περιρρέουσα που τον θέλει να κατεβαίνει το ’24 στις ευρωεκλογές με καπέλο της ΕΔΕΚ με διορισμό ακραιφνούς ΕΔΕΚίτη στο ΥΠΑΜ;

-Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι διαπροσωπική διένεξη με τον Μάκη Γιωργάλλα. Άλλωστε η οικογένεια μου συνδέθηκε άρρηκτα με τον ήρωα Μάκη Γιωργάλλα γεγονός που δεν μού επιτρέπει πολιτικούς βανδαλισμούς. Ελπίζω αυτό να είναι σαφές και κατανοητό. Διατηρήσαμε την φιλική μας σχέση ακόμη και μετά από σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις. Όχι, δεν είναι πια Αλληλεγγύη ο Μάκης, από την επαύριον τον εκλογών είπε σε όλους ότι παρατάει την πολιτική και θα ασχοληθεί με την καριέρα του και το επάγγελμα του. Δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στο Κίνημα, ούτε και όταν ελήφθη η απόφαση για τις προεδρικές.   Η αλήθεια είναι ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές συναντηθήκαμε τυχαία μονάχα μια φορά.  Του εύχομαι καλή επιτυχία στα καθήκοντα του. Δεν ξέρω τι θα κάνει στο μέλλον αλλά γνωρίζω ότι το πολιτικό φλερτ Συλλούρη-Γιωργάλλα-Σιζόπουλου χρονολογείται. Τουλάχιστον από τις ευρωεκλογές του 2019. Τότε η ομάδα Συλλούρη στήριξε ανοικτά υποψήφιο της ΕΔΕΚ και όχι εμέ που ήμουν επίσης υποψήφια. Τότε ήταν που ο Συλλούρης επεδίωξε μια παταγώδη αποτυχία μου για να μπορέσει να με αμφισβητήσει και να διεκδικήσει μέσω δικού του ανθρώπου την προεδρία της Αλληλεγγύης. Δεν του βγήκε και συνέχισε τις προσπάθειες του μέχρι τις εκλογές του 2021. Βεβαίως στον δρόμο τον βρήκε ο Al Jazeera. Το συναπάντημα τούτο δυστυχώς το πλήρωσα εγώ και η Αλληλεγγύη.  Αν θα συνεχιστούν οι ραδιουργίες δεν το γνωρίζω, αλλά και τίποτα δεν αποκλείω. Αλλά, αν σήμερα η ΕΔΕΚ δεν είχε αποδεκτό προς υπουργοποίηση άτομο , θα βρει μέσα στην συνεχιζόμενη φθορά της;  Άστε που δεν συμπληρώνονται 18 μήνες μέχρι τον Μάϊο του 2024 και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα εκλέξει ευρωβουλευτή.    

Aκόμη να κάμει σάλτο ο Πρόεδρος για να πηδήξει το πήχυ

– Είπατε για τις συνομιλίες σας με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τη σημείωσή του ότι τον πιλάτευαν να σας διορίσει Υπουργό Υγείας. Και ότι αναμένατε να σας δοθεί χαρτοφυλάκιο. Έχετε εξήγηση γιατί δεν σας δόθηκε τελικά χαρτοφυλάκιο; Μιλήσατε κατόπιν όλων  αυτών για να ξεκαθαρίσετε το τοπίο ως εταίροι; Ή δεν είστε πλέον πολιτικοί εταίροι;

-Από την ώρα που ο Πρόεδρος έθεσε ηλικιακά κριτήρια για τους υπουργούς του και απέκλεισε ταυτόχρονα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, γνώριζα ότι δεν θα μου δινόταν η ευκαιρία. Δεν τηρούσα τις προδιαγραφές.  Είχα την ευγενή φιλοδοξία, να αξιοποιήσω την εμπειρία και την γνώση μου. Αυτό μόνο. Αλλά δεν ήταν και δεν είναι ζήτημα καταξίωσης για μένα. Δόξα τω Θεώ , έχω κάνει  πολλά για τα οποία αισθάνομαι υπερήφανη. Κι έχω να κάνω άλλα τόσα σε άλλους τομείς. Βεβαίως τα άλλα στα οποία αναφέρεστε ήταν ένας αστεϊσμός του Προέδρου, όπου γελώντας μού είπε στην μία και μοναδική συνάντηση που είχαμε, διαρκείας δέκα λεπτών, ότι «κάποια άτομα του λένε να με διορίσει υπουργό και να πάψω να τον πιλατεύω». Έφυγα γελώντας κι εγώ.   Και αυτό το διευκρίνισα δημοσίως εξ αρχής.  Όντως, δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα και παραινέσεις να ζητήσω το Υπουργείο Υγείας αλλά δεν το έπραξα. Ρωτήστε τον Πρόεδρο. Δεν γνωρίζω επίσης τί μας θεωρεί ο Πρόεδρος, αν μας θεωρεί εταίρους ή όχι, εμείς θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση,  δίνοντας και ευρύ περιθώριο ανοχής  πριν διατυπώσουμε κριτική. Άλλωστε ο Πρόεδρος δήλωσε πολλάκις ότι επιδιώκει την κριτική. 

-Πάμε στη μεγάλη εικόνα. Εξαιρετικά ψηλές οι προσδοκίες του κόσμου από το νέο Πρόεδρο. Εσείς τι αξιολόγηση κάνετε; Πέρασε ή όχι κάτω από τον πήχυ;

-Ακόμη δεν έχει πάρει σάλτο για να πηδήξει τον πήχυ. Η κυβέρνηση και το κυβερνητικό σχήμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, και συνεπώς είναι άδικο να προβαίνω από τώρα σε κριτική. Για την διαβόητη σύσκεψη με τους τρεις επιφανείς συνεργάτες του, υποθέτω θα υπάρξει κάποια διευκρίνιση. Από την άλλη, πάντοτε ο λαός έχει μεγάλες προσδοκίες και περιμένει πολλά από μια νέα κυβέρνηση. Και αυτοί που έλαβαν μέρος και στήριξαν τον εκλεγέντα, και αυτοί που τον πολέμησαν, και αυτοί που αδιαφόρησαν αλλά επιμένουν να κάνουν την πιο σκληρή και άτεγκτη κριτική.  Εύχομαι από καρδιάς ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του, να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αδικαίωτου κόσμου, του αδικημένου πολίτη, του εγκαταλελειμμένου και ξεχασμένου ανθρώπου. Όπως είπα, δεν μπορώ να κρίνω μια κυβέρνηση που ακόμη δεν έχει συμπληρώσει την σύνθεση της και πλείστους εκ των υπουργών της δεν τους γνωρίζω. Ούτε τους συνάντησα ποτέ.  Γνωρίζω βέβαια τις κακοτοπιές που θα αντιμετωπίσουν μερικοί. 

Εκ των πραγμάτων ο ΔΗΣΥ έχει διασπαστεί

 -Αντιδράσατε σε όσα έγιναν με παραίτηση από την προεδρία της Αλληλεγγύης. Τελικά αναθεωρήσατε; 

-Ξεκαθαρίζω ότι η παραίτηση μου έγινε για λόγους ευθιξίας λόγω της αντίδρασης των στελεχών της Αλληλεγγύης και της αμφισβήτησης της ειλικρίνειας μου όσον αφορά την ενημέρωση μου για τις διαδικασίες σχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. Παραμένω υπηρεσιακά, λόγω πρακτικών δυσχερειών (διαχείρισης των κονδυλίων της Αλληλεγγύης και άλλων συναφών ζητημάτων), μέχρι της 23ης Απριλίου που θα διεξαχθούν εκλογές ανάδειξης νέου εκτελεστικού συμβουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοχάρους: Η Αλληλεγγύη δεν έχει υπουργό στην κυβέρνηση

– Η Αλληλεγγύη θα παραμείνει στο κομματικό σκηνικό; Η εκλογή Ν. Χριστοδουλίδη δημιουργεί προϋποθέσεις για συνένωση σε ένα πυλώνα του ενδιάμεσου χώρου;

-Ναι, γίνονται διεργασίες για ένα ευρύ πατριωτικό μέτωπο δυνάμεων με εθνική και κοινωνική συνείδηση. Και είναι εκπληκτική η σύμπλευση και η ταυτότητα απόψεων που παρατηρείται. 

– Τις εξελίξεις στο ΔΗΣΥ τις παρακολουθείτε; Έχετε άποψη για τη σύγκρουση αβερωφικών- αναστασιαδικών; Η διεκδίκηση της συναγερμικής προεδρίας από δύο νέους πολιτικούς τι σάς λέει;

-Φυσικά. Εκ των πραγμάτων ο ΔΗΣΥ έχει διασπαστεί. Ο διχασμός οδηγεί σε φυγόκεντρες τάσεις. Και δεν νομίζω ότι οι δύο νεαροί και φερέλπιδες υποψήφιοι θα μπορέσουν να δράσουν ως ο συνεκτική ιστός που θα συγκρατήσει την αποφλοίωση του Συναγερμού που ήδη φυλλοροεί. Αν, όπως υποθέτω εκείνος/η που θα  εκλεγεί επιδιώξει αγαστή συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο, αυτό πιθανόν να αποτρέψει την πλήρη διάσπαση.  

Ο Πρόεδρος οφείλει να αποκόψει τα σεσηπότα μέλη!    

– Ξέρετε ότι η προεδρική αναμέτρηση «γέννησε» ένα ζήτημα που αφορά τα κόμματα και τους κομματικούς. Απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, μίασμα σε κάθε τι κομματικό. Αντί να διορθωθεί εκ των ένδον ότι κακό, φτάνουμε στο άλλο άκρο, να θεωρούνται όλοι κακοί… Υπάρχει λύση; Διορθωτικές κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν από τα ίδια τα κόμματα;

-Αυτό το φαινόμενο το ζω συνεχώς , με εξάρσεις κάθε 2 χρόνια, από το 1991 που επέστρεψα στην Κύπρο. Αναθεματίζονται κόμματα και πολιτικοί, επανεκλέγονται και ανακυκλούνται, καταψύχονται για λίγο και επαναφέρονται στην πολιτική ζωή και η κατάσταση διαιωνίζεται. Πολιτικά αναρριχητικά, χωρίς κορμό, χωρίς κόκκαλο σκαρφαλώνουν επάνω σε στιβαρούς κορμούς και υπερβαίνουν τις σκιές τους.  Ο πολίτης δεν μπορεί να απομακρυνθεί από την κομματική θαλπωρή. Ο μισός πληθυσμός, απαξιοί την πολιτική, δεν συμμετέχει, οι επιτήδειοι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή και κινούν τα νήματα, η ατιμωρησία δημιουργεί πρόσκαιρη αγανάκτηση που εξαφανίζεται όταν ικανοποιηθεί ένα αίτημα. Και τα σκάνδαλα συσσωρεύονται και η σήψη κατατρώγει τις σάρκες μας. Ο Πρόεδρος οφείλει να αποκόψει τα σεσηπότα μέλη!    

Αν δεν εκτρέψει τον Αλφειό και τον Πηνειό δεν θα εκπλύνει την κόπρο…

– Τι γεύση σας αφήνουν όλα αυτά που έγιναν την ώρα που ο κόσμος επένδυσε σε ένα νέο άνθρωπο από τον οποίο ανέμεναν ότι θα έκλεινε το βιβλίο του παλαιοκομματισμού και θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο στη βάση των κριτηρίων που ο ίδιος έθεσε και ο ίδιος παραβίασε;

-«Δεν μπορείς να γλυκάνεις την θάλασσα με νερό μισό δράμι» γράφει ο Σεφέρης και «δεν μπορείς να ξεριζώσεις ποτέ τον άρκαστη τον λυσσιάρη» γράφει ο Μόντης. Ο Πρόεδρος έχει μπροστά του τον στάβλο του Αυγείου  και αν δεν εκτρέψει τον Αλφειό και τον Πηνειό δεν θα εκπλύνει την κόπρο, δεν θα τον αποκαθαίρει. Όσο κι αν είναι νέος έχει περάσει μέσα από την δυσωδία του παλαιοκομματισμού και την γνωρίζει.  Ελπίζω να συνεχίσει να παλεύει εναντίον της αθλιότητος του κομματισμού. Εναντίον της κυπριακής νοοτροπίας, της κομματικής αγκύλωσης. Αλλά επειδή κι εγώ είμαι ανάμεσα σε όλους αυτούς που επένδυσαν σε τούτον δω τον νέο άνθρωπο, τον οποίο και εκλέξαμε,   ας μου επιτραπεί μια ευγενική υπόδειξη: Η έννοια του παλαιοκομματισμού δεν είναι συναφής, δεν είναι συνυφασμένη  με την ηλικία του ατόμου. Και ο αποκλεισμός των γερόντων δεν συνιστά νίκη κατά του παλαιοκομματισμού. Το έζησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν οι σκανδιναβικές χώρες, οι βαλτικές δημοκρατίες, ακόμη και η Γερμανία έστειλαν νεαρά παιδιά στο Κοινοβούλιο και υποχρεώθηκαν να τα αποσύρουν μέσα σε λίγους μήνες. Κι εγώ γνωρίζω έφηβους 70 χρονών και γέρους 25.Και θυμάμαι πάντοτε το φοβερό μυαλό του Παναγιωτάκη του Κανελλόπουλου που στα 90 του άστραφτε και βρόνταγε. 

  – Τι απαιτήσεις έχετε από το νέο Πρόεδρο και τι δείγματα γραφής;

-Να υλοποιήσει το πρόγραμμα του, μη υποχωρώντας σε δυσχέρειες και αντιξοότητες. Αναμένω την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου  ως πρώτο δείγμα γραφής. 

Αναμένω να θυμάται πάντα,  να μην ξεχνάει ποτέ ότι ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσει κάτι φοβερό κατά της Κύπρου, τους αμέσως επόμενους μήνες. Το «θερκό» είναι πολύ πιο επικίνδυνο την ώρα που ξεψυχά. Αναμένω να εκσυγχρονίσει το κράτος και τους θεσμούς. Αυτό το θεωρώ ως το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης προσπάθειας, διότι αυτή την βδομάδα που μεσολάβησε, είδα ισχυρά συναγερμικά στελέχη (που διαγκωνίζονται τώρα ποιος θα πείσει ότι στήριξε τον Πρόεδρο πιο πολύ), να διεκδικούν θέσεις και προαγωγές. Το κράτος για πολύ καιρό ακόμη θα βρίσκεται στα χέρια αυτωνών.