Η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Νιόβη Πετρίδου, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που άρχισε το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, εξέδωσε διάταγμα προσωποκράτησης για τους έξι εκ των εννέα υπόπτων σε σχέση με την απόπειρα φόνου σε βάρος του Δημήτρη Ανδρονίκου στην Ανθούπολη (23/4).

Για τους άλλους τρεις, για τους οποίους έγινε ξεχωριστή διαδικασία, επεφύλαξε την απόφασή της, την οποία θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι (12:00, 7/5).

Οι έξι πρώτοι μαζί με τον έναν εκ των άλλων τριών υπόπτων (επανασυνελήφθη τυπικά) ήδη τελούσαν υπό 8ήμερη προσωποκράτηση. Όσο για τους εναπομείναντες δυο, ο ένας είναι 43χρονος που καταδικάστηκε σε 17ετη κάθειρξη (9/2021) για την απόπειρα φόνου σε βάρος του Νίκου Ροδοθέου στη Λευκωσία (26/11/2018). Ο έτερος ύποπτος είναι ρουμανικής καταγωγής και είχε συλληφθεί και το προπερασμένο Σάββατο, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος. Η Αστυνομία τον συνέδεσε με τον φερόμενο εκτελεστή, παρ΄ όλο που είχε δηλώσει πως δεν τον γνωρίζει.

Τα στοιχεία που παρουσίασε το ΤΑΕ Λευκωσίας στο πλαίσιο του νέου αιτήματός του για προσωποκράτηση των εννέα προσώπων (από 22 μέχρι και 45 ετών), αφορούν κυρίως τον 1ο ύποπτο, τον 45χρονο Ι.Ι. Για τον τελευταίο, με βάση πάντα τα όσα ανέφερε εκ μέρους της ανακριτικής ομάδας, Γιάννος Γιαννακού, προέκυψε γραπτή μαρτυρία για τον ρόλο του σε σχέση με το έγκλημα.

Η εν λόγω γραπτή μαρτυρία παρουσιάζει τον 45χρονο να συνεχάρη το πρόσωπο αραβικής καταγωγής (6ος ύποπτος) που πυροβόλησε τρεις φορές το «Δημητρούι», δίνοντας του 10.000 ευρώ μέσω άλλου προσώπου και λέγοντάς στον φερόμενο εκτελεστή ότι θα του δίνει 1.500 ευρώ μηνιαίως εφ’ όρου ζωής. Σημειώνεται ότι ο 45χρονος παρουσιάζεται από την Αστυνομία να ανέλαβε την αρχηγία φατρίας της Λευκωσίας από το περασμένο φθινόπωρο και ότι ήρθε σε σύγκρουση με τον 34χρονο, ο οποίος επιχειρούσε να αναλάβει τον έλεγχο υποστατικών, κυρίως πρακτορείων στοιχημάτων.

Ο 5ος ύποπτος που παρουσιαζόταν αρχικά από το ΤΑΕ Λευκωσίας ως ο οδηγός της μοτοσικλέτας τύπου σκούτερ, στο οποίο επέβαινε ο εκτελεστής, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή νέα δικαστική διαδικασία, παρουσιάστηκε να είχε ρόλο τσιλιαδόρου κατά την εκτέλεση του σχεδίου. Ο 5ος ύποπτος φερόταν να επιχείρησε να πυροβολήσει τον 34χρονο σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, αλλά επειδή δίστασε, σύμφωνα πάντα με τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς Αστυνομίας, ανέλαβε τη δουλειά ο 6ος ύποπτος.

Στο πλαίσιο του αιτήματος της Αστυνομίας για προσωποκράτηση (αυτή τη φορά αναγνώστηκε ολόκληρο) υπάρχει σύνοψη με ξεκάθαρες αναφορές για τον ρόλο που φέρεται να είχε έκαστος εκ των βασικών υπόπτων για τη διάπραξη του εγκλήματος.

Η Δικαστής διαβάζοντας μετά τα μεσάνυχτα την απόφασή της είπε ότι ο μάρτυρας της Αστυνομίας της έκανε καλή εντύπωση, εξηγώντας ότι η μαρτυρία του δεν κλονίστηκε.