Πριν καν αρχίσουν να διενεργούνται… καταργούνται και μάλιστα με νόμο οι μυστικές επισκέψεις σε τουριστικά καταλύματα, που θα αποτελούσαν εργαλείο για αξιολόγηση και κατάταξη των ξενοδοχείων. Την κατάργησή τους προβλέπουν οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής, αλλάζοντας τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο, αλλά και με τους σχετικούς κανονισμούς που συνοδεύουν τη νομοθεσία.
Όπως γράψαμε ξανά, πλέον τις μυστικές επισκέψεις που θα γίνονταν με αγορά υπηρεσιών και όχι από λειτουργούς του υφυπουργείου αναλαμβάνουν οι… τουρίστες, μέσω των διαφόρων σχολίων που θα αναρτούν σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, στη βάση και των όσων προβλέπει και η νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πήρε την άδεια και ξαναπετά η TUS Air
Ήδη το υφυπουργείο Τουρισμού ανάθεσε στην εταιρεία Reputize Ltd, με έδρα το Λονδίνο, τη συλλογή στοιχείων μέσω του διαδικτύου, όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε κλάδους του τουρισμού. Η πλατφόρμα και το λογισμικό που ανέπτυξε η Reputize θα συλλέγει στοιχεία από μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων, όπως είναι το Facebook, το Instagram, η Booking.com, το TripAdvisor κι άλλα διαδικτυακά μέσα, στα οποία αναρτώνται κριτικές και αξιολογήσεις από τουρίστες, θα τα προωθεί στο υφυπουργείο, το οποίο με τη σειρά του θα προβαίνει σε συστάσεις και παρατηρήσεις. Ενόψει του πιο πάνω, το υφυπουργείο ενημέρωσε τη Βουλή πως η διενέργεια μυστικών επισκέψεων στα ξενοδοχεία, που προβλεπόταν μια φορά ανά τριετία, θα ήταν πλεονασμός, χωρίς προστιθέμενη αξία.
Επιτροπή για χαλαρώσεις
Η κατάργηση, πάντως, των μυστικών επισκέψεων στα ξενοδοχεία δεν είναι η μόνη αλλαγή που υπήρξε στο πλαίσιο αδειοδότησης και κατάταξης των ξενοδοχείων, αφού με την τροποποίηση της νομοθεσίας παραχωρήθηκε στον υφυπουργό Τουρισμού η δυνατότητα έγκρισης, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του διευθυντή ή του ξενοδοχείου ή του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία, για περιορισμένης έκτασης χαλαρώσεις, των απαιτούμενων προϋποθέσεων για κατάταξη του ξενοδοχείου σε μια από τις προβλεπόμενες με βάση τον νόμο τάξεις.
Συγκεκριμένα, με νέο άρθρο στη νομοθεσία προβλέπεται πως «ο υφυπουργός, για σκοπούς κατάταξης ξενοδοχείου σε τάξη, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του διευθυντή ή του επιχειρηματία, δύναται να εγκρίνει περιορισμένης εκτάσεως χαλαρώσεις, εφόσον τα ξενοδοχεία κατά τα λοιπά υπερτερούν των καθορισμένων ελάχιστων προϋποθέσεων για κατάταξη σε τάξη, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 4 και καθορίζεται σε Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου».
Μετά από εισήγηση των μελών της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής που έγινε δεκτή από το υφυπουργείο και πλέον αναφέρεται και στη νομοθεσία, για άσκηση του δικαιώματος αυτού θα συσταθεί επιτροπή την οποία θα συμβουλεύεται.
Ως εκ τούτου, η νομοθεσία αναφέρει πως ο υφυπουργός θα διορίσει συμβουλευτική επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον γ.δ. του υφυπουργείου του ως πρόεδρο, «τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του υφυπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο τουυπουργείου Εσωτερικών». Στις συνεδρίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής θα παρακάθονται και δύο εκπρόσωποι των συνδέσμων ξενοδόχων, τους οποίους επίσης θα διορίζει ο υφυπουργός με το καθεστώς του παρατηρητή για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία θα καθορίζεται στο έγγραφο διορισμού τους.
Δικαιολογημένες οι χαλαρώσεις στην κατάταξη λέει το Υφυπουργείο
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή το υφυπουργείο για ψήφιση των πιο πάνω αλλαγών αυτές ζητούνται «για αντιμετώπιση μεμονωμένων περιπτώσεων ξενοδοχείων που αιτούνται -στοιχειοθετημένα και με επαρκή αιτιολογία- περιορισμένης χαλάρωσης επί των κανονισμών, επιχειρήσεις οι οποίες κατά τα λοιπά, υπερτερούν των καθορισμένων προϋποθέσεων για κατάταξη τους σε μια υπό του Άρθρου 4 του Νόμου προβλεπομένων τάξεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα από το υφυπουργείο Τουρισμού αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη καθώς και συνεχή βελτίωση του ξενοδοχειακού προϊόντος με νέες επενδύσεις». Τέλος, σημειώνουμε πως με τιςαλλαγές που εγκρίθηκαν και τέθηκαν σε ισχύ διευκρινίζεται επίσης ότι τα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων διαχωρίζονται σε υποχρεωτικά και σε προαιρετικά.