Ελάχιστη βαθμολογία, η οποία θα προκύπτει μέσα από την ικανοποίηση συγκεκριμένων προαιρετικών κριτηρίων, θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τούδε και στο εξής οι ξενοδοχειακές μονάδες για την κατάταξή τους σε… τάξεις, με βάση τα αστέρια.

Το ελάχιστο σκορ που θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα ξενοδοχεία οριστικοποιήθηκε μόλις προς ημερών και συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, με τη δημοσίευση σχετικού διατάγματος στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Πάντως, η βιομηχανία ήταν έτοιμη εδώ και καιρό για τις αλλαγές που έρχονται, αφού αυτές προβλέπονταν με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των ξενοδοχείων, το οποίο ψηφίστηκε από το 2019. Για το θέμα είχαν εξάλλου προηγηθεί σειρά συσκέψεων και διαβουλεύσεων μεταξύ του Υφυπουργείου Τουρισμού και των συνδέσμων ξενοδόχων.

Η ίδια νομοθεσία, ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος προβλέπει μια σειρά από υποχρεωτικά κριτήρια για την κατάταξη των ξενοδοχείων, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πλέον και η ικανοποίηση μιας ελάχιστης βαθμολογίας των προαιρετικών κριτηρίων για την απόκτηση αστεριών. Βάσει της νομοθεσίας, πάντως, όλα τα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν πριν την έναρξη του νέου πλαισίου έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την κατάταξη που είχαν πριν για περίοδο μέχρι και τρία χρόνια από τον Μάρτιο του 2019.

Θεωρείται, όμως, ότι αρκετές μονάδες που προέβησαν σε ανακαινίσεις στο πρόσφατο παρελθόν θα σπεύσουν να αιτηθούν νέο… αστέρι βάσει κάποιων πρόσφατων χαλαρώσεων που υπήρξαν αλλά και στη βάση και του νέου πλαισίου που έχει πλέον ξεκαθαρίσει πλήρως. Πλαίσιο το οποίο επιχειρεί να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία προς τους επισκέπτες τους με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας και τους τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Ελάχιστο σκορ βάσει κριτηρίων

Ενόψει των πιο πάνω, τα προαιρετικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η κατάταξη των ξενοδοχείων δίδουν με τη σειρά τους έμφαση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και θέτουν ελάχιστη βαθμολογία που θα πρέπει να συγκεντρώνει κάθε ξενοδοχείο όσον αφορά την ικανοποίηση των συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η βαθμολογία αυτή θα προκύπτει με το άθροισμα των βαθμών που αντιστοιχούν σε κάθε προαιρετικό κριτήριο προκειμένου να γίνεται η κατάταξη των ξενοδοχείων σε τάξεις με αστέρια όπως τις ξέρουμε σήμερα: α) πέντε αστέρων, β) τεσσάρων αστέρων, γ) τριών αστέρων, δ) δύο αστέρων, ε) ενός αστέρος και στ) άνευ αστέρος.

Βάσει του διατάγματος που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η βαθμολογία βαρύτητας των προαιρετικών κριτηρίων κατάταξης των ξενοδοχείων από 5 έως 1 αστέρων συγκεντρώνεται ως εξής:

·        Για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 5 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 5.500 βαθμών.

·        Για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 4 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 4.400 βαθμών.

·        Για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 3 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 3.300 βαθμών.

·        Για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη των 2 αστέρων απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 2.200 βαθμών.

·        Για την κατάταξη ξενοδοχείου στην τάξη του ενός αστέρα απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστο 1.100 βαθμών.

Τα ξενοδοχεία που θα εξασφαλίζουν βαθμολογία κάτω των 1100 βαθμών, θα κατατάσσονται στην τάξη χωρίς αστέρα.

119 κριτήρια και 10 κατηγορίες

Η βαθμολογία που θα χρησιμοποιείται για κατάταξη κάθε ξενοδοχείου θα προκύπτει από την ικανοποίηση των προαιρετικών κριτηρίων, 119 τον αριθμό, έκαστο εκ των οποίων έχει ξεχωριστή βαρύτητα και προσφέρει διαφορετικούς βαθμούς. Τα προαιρετικά κριτήρια χωρίζονται σε δέκα κατηγορίες: Κτιριακές εγκαταστάσεις,

υποδοχή – κοινόχρηστοι χώροι,  προδιαγραφές δωματίων, λουτρό, εστίαση, διασκέδαση – άθληση – ψυχαγωγία , λοιπές υπηρεσίες, ειδικές πιστοποιήσεις, προσωπικό και καθαριότητα-υγιεινή.

Μία από τις μεγαλύτερες βαθμολογίες συγκεντρώνει το προαιρετικό κριτήριο για παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων για ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ αφού εφόσον οι μονάδες παρέχουν κατ’ ελάχιστο πέντε εξειδικευμένες διευκολύνσεις κτιριακών προδιαγραφών ή και άλλων υπηρεσιών προς ΑμΕΑ μπορούν να συγκεντρώσουν 300 βαθμούς!

Μεγάλους βαθμούς δίνουν και τα προαιρετικά κριτήρια που αφορούν το λουτρό αφού εφόσον το σύνολο των δωματίων μιας μονάδας διαθέτει και μπανιέρα και ντουζιέρα μπορεί να πάρει μέχρι 400 βαθμούς. Αντίθετη η ύπαρξη συσκευής τηλεφώνου στο λουτρό δίδει μόλις 25 βαθμούς.

Καλούς βαθμούς στα ξενοδοχεία δίδουν και τα… εστιατόρια

Μεγάλη βαρύτητα στην κατάταξη των ξενοδοχείων θα δίδεται και βάσει των υπηρεσιών εστίασης που προσφέρει κάθε μονάδα. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη καταστήματος μαζικής εστίασης σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να δώσει στο πλαίσιο κατάταξης του μέχρι και 400 βαθμούς (200 ανά κατάστημα). Επιπρόσθετα, μεγάλη βαθμολογία συγκεντρώνει και η ύπαρξη κι άλλων καταστημάτων εστίασης που προσφέρουν διαφορετικού τύπου φαγητό και διαφορετικές κουζίνες αφού κάθε ένα από αυτά μπορεί να προσθέσει σε κάθε μονάδα 200 επιπλέον βαθμούς με μέγιστη βαθμολογία τα 800.

Το 24ωρο room service, αν και υποχρεωτικό για τα πεντάστερα ξενοδοχεία, αποτελεί και προαιρετικό κριτήριο, που μπορεί να προσφέρει 200 βαθμούς σε κάθε μονάδα ενώ η 12ωρη υπηρεσία δωματίου συγκεντρώνει 100 βαθμούς.

Τα εξωτερικά μπαρ σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να δώσουν σε κάθε μονάδα μέχρι και 150 βαθμούς με μέγιστο τους 450 – σε περίπτωση λειτουργίας πέραν του ενός μπαρ.

Στην κατηγορία της διασκέδασης, άθλησης και ψυχαγωγίας η ύπαρξη οργανωμένου παιδότοπου – για τον οποίο θα απαιτείται και σχετική πιστοποίηση- μπορεί να δώσει σε κάθε μονάδα μέχρι και 100 βαθμούς. Οι εξωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι υποχρεωτικές για πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία – με εξαίρεση τα αστικά ξενοδοχεία και όσα λειτουργούν σε παραδοσιακές οικοδομές-  μπορούν να δώσουν μέχρι και 200 βαθμούς στο πλαίσιο κατάταξης των μονάδων, ενώ η ύπαρξη κλειστής κοινόχρηστης θερμαινόμενης πισίνας μέχρι και 300 βαθμούς.

Βαθμούς βάσει των προαιρετικών κριτηρίων του υφυπουργείου Τουρισμού δίδουν και οι ιδιωτικές πισίνες που λειτουργούν σε ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, εφόσον τουλάχιστον το 20% των δωματίων ενός ξενοδοχείου διαθέτει ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές μπορεί μία μονάδα να πάρει 100 βαθμούς ενώ εφόσον το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20% μπορεί να λάβει 200 βαθμούς.

Η λειτουργία κέντρων αναζωογόνησης τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο υπηρεσίες όπως sauna, steam bath και jacuzzi και δύο είδη θεραπειών ή μασάζ μπορεί να δώσει στα ξενοδοχεία 250 βαθμούς. Αν μια μονάδα λειτουργεί θέατρο ή κινηματογράφο μπορεί να πάρει άλλους 100 βαθμούς.

Βαθμούς στις ξενοδοχειακές μονάδες δίνουν και τα διάφορα πιστοποιητικά που διαθέτουν όπως αυτά που αφορούν τη διαχείριση ποιότητας αλλά και την ανάπτυξη διαφόρων περιβαλλοντικών προτύπων αφού το κάθε πιστοποιητικό «παίρνει» μέχρι και 50 βαθμούς.

Σημαντική βαρύτητα δίνουν τα προαιρετικά κριτήρια και στα θέματα του προσωπικού, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως εργαλείο μάλιστα προσέλκυσης στη βιομηχανία μεγαλύτερου αριθμού αποφοίτων τουριστικών σχολών αλλά και για συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού. Για το τελευταίο τα προαιρετικά κριτήρια για κατάταξη των ξενοδοχείων πριμοδοτούν με 100 βαθμούς τα ξενοδοχεία των οποίων το 10% τουλάχιστον του προσωπικού τους συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με τον τουρισμό και την ασφάλεια διάρκειας μεγαλύτερης των 20 ωρών σε ετήσια βάση.

Επίσης, τα κριτήρια δίδουν 100 βαθμούς σε κάθε ξενοδοχείο που το 75% του προσωπικού πρώτης γραμμή τους έχει αποδεδειγμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Εφόσον δε, το 50% του προσωπικού μιας ξενοδοχειακής μονάδες είναι απόφοιτοι τουριστικών σχολών τότε το ξενοδοχείο λαμβάνει 150 βαθμούς. Όσο μειώνεται το πιο πάνω ποσοστό, μειώνεται και η σχετική βαθμολογία η οποία περιορίζεται στους 75 βαθμούς για ξενοδοχεία των οποίων το 30% του προσωπικού τους είναι απόφοιτοι τουριστικών σχολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφυπουργείο Τουρισμού έχει ετοιμάσει σχετικό εργαλείο στην ιστοσελίδα του στο οποίο κάθε ξενοδοχείο μπορεί να υπολογίσει μέσω ειδικής φόρμας excel τη βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώσει βάσει των νέων προαιρετικών κριτηρίων που ισχύουν στη βιομηχανία.