Σε μια περίοδο που έχει ανοίξει η προεκλογική περίοδο και τα κόμματα κατεβάζουν τους υποψηφίους έχει ενδιαφέρον, πέρα από τους μισθούς, ποιες είναι οι συντάξεις που λαμβάνουν οι βουλευτές και πώς συγκρίνονται με τους ομολόγους στην Ευρώπη. Οι βουλευτές όπως και οι υπουργοί είναι οι μόνοι αξιωματούχοι που λαμβάνουν κρατική σύνταξη από το 60ό έτος της ηλικίας τους, νοουμένου ότι δεν εξακολουθούν να είναι βουλευτές ή να ασκούν οποιοδήποτε άλλο λειτούργημα ή αξίωμα στη Δημοκρατία.
Το φιλοδώρημα καταβάλλεται με τη λήξη της θητείας τους και είναι αφορολόγητο, σε αντίθεση με τα ισχύοντα για τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τους οποίους οποιοδήποτε εφάπαξ ποσό ή φιλοδώρημα κερδίζεται για την υπηρεσία τους από την 1/1/2013 και μετά υπόκειται στην επιβολή φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ο οποίος τροποποιήθηκε μετά και από υποδείξεις της τρόικας, αλλά οι βουλευτές όταν ψήφισαν τα εν λόγω νομοσχέδια εξαίρεσαν εαυτούς.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες αιτήσεις για Συντάξεις/Επιδόματα είναι υπό εξέταση
Σύμφωνα με τον περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) Νόμο 49(Ι)/1980 και τον περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμο 88(Ι)/2011, η σύνταξη και το φιλοδώρημα βουλευτή με μία βουλευτική θητεία, δηλαδή 60 μήνες, ανέρχονται σε 1.352 μηνιαίως και 75.729 αντίστοιχα, ενώ για βουλευτή που συμπλήρωσε δύο βουλευτικές θητείες, δηλαδή 120 μήνες, η σύνταξη ανέρχεται σε 3.306 μηνιαίως και το φιλοδώρημα σε 185.115. Το μηνιαίο επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες ύψους 1.025 ευρώ προορίζεται για την κάλυψη των εξόδων εργοδότησης γραμματέων από τους ίδιους τους βουλευτές.. Σημειώνεται, επίσης, ότι το επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες θεωρείται συντάξιμη απολαβή και ως εκ τούτου με την αποχώρησή τους από το βουλευτικό αξίωμα λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά 513 μηνιαίως και αύξηση στο φιλοδώρημα κατά 28.704 στην περίπτωση βουλευτών με δύο θητείες. Συντάξιμη απολαβή θεωρείται και το μηνιαίο επίδομα παραστάσεως ύψους 1.708 ευρώ που λαμβάνουν οι βουλευτές. Συνεπώς, με την αποχώρησή τους από το βουλευτικό αξίωμα λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά 973 μηνιαίως και αύξηση στο φιλοδώρημα κατά 54.481 οι βουλευτές με δύο θητείες.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιεύσει η Βουλή (στοιχεία αφορούν το 2015): Στην Ρουμανία παίρνουν σύνταξη οι βουλευτές που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη νοουμένου ότι έχουν υπηρετήσει το κοινοβούλιο για μια περίοδο και δεν έχουν επανεκλεγεί. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε οικείους του βουλευτή μετά το θάνατό του. Στην Σλοβακία για τις συντάξεις των βουλευτών ισχύουν οι πρόνοιες του γενικού συστήματος συνταξιοδότησης της χώρας. Χρηματικές αποζημιώσεις σε περίπτωση θανάτου καταβάλλονται στους οικείους νοουμένου ότι ζούσαν κάτω από την ίδια στέγη. Στην Κροατία ισχύουν οι πρόνοιες του γενικού συστήματος συνταξιοδότησης της χώρας και δεν υπάρχει καμία πρόνοια για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε οικείους του βουλευτή μετά το θάνατο του. Στην Εσθονία υπάρχει ειδικό συνταξιοδοτικό σύστημα για τους βουλευτές και το ύψος της σύνταξης είναι ανάλογο των ετών υπηρεσίας στο κοινοβούλιο. Καταβολή σύνταξης στα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας ύψους 30% του μηνιαίου μισθού σε κάθε μέλος. Στην Πορτογαλία ισχύουν οι πρόνοιες του γενικού συστήματος συνταξιοδότησης της χώρας και δεν υπάρχει καμία πρόνοια για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε οικείους του βουλευτή μετά το θάνατο του. Στην Σλοβενία για την σύνταξη ισχύουν οι πρόνοιες του γενικού συστήματος συνταξιοδότησης της χώρας και δεν υπάρχει καμία πρόνοια για καταβολή αποζημιώσεων στους οικείους.
Στην Ελλάδα δικαίωμα κοινοβουλευτικής σύνταξης έχουν οι βουλευτές που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος και έχουν υπηρετήσει το κοινοβούλιο για τουλάχιστον 8 έτη. Στην Γαλλία υπάρχουν ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης όπως και για τα επιδόματα σε οικείους μετά τον θάνατο. Στην Φιλανδία η σύνταξη καταβάλλεται μετά το 65ο έτος και υπάρχουν ειδικές διατάξεις για τα μέλη του κοινοβουλίου. Στην Σουηδία η βουλευτική σύνταξη αποτελεί συμπλήρωμα στην γενική σύνταξη που καταβάλλεται με βάση το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Στην Ιρλανδία υπάρχει ειδικό σύστημα συνταξιοδότησης, ανάλογη των ετών υπηρεσίας. Στην Αυστρία ισχύουν οι διατάξεις του γενικού συστήματος συνταξιοδότησης. Στην Γερμανία και την Ιταλία υπάρχουν ειδικές διατάξεις και ειδικό σύστημα συνταξιοδότησης αντίστοιχα.