Το 95% των πελατών της Τράπεζας που έκαναν χρήση του εργαλείου για αναστολής καταβολής δόσεων και τόκων ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2021 τόνισε στο Insider πηγή του Συγκροτήματος.

«Σε σχέση με το μορατόριουμ, το 61% των 5.9 δισ. είχαν δόση μέχρι τις 15 Φεβ. Από αυτούς, το 95% κατέβαλε δόση κανονικά. Η εικόνα είναι ενθαρρυντική, και παρακολουθούμε στενά το επόμενο κομμάτι, ύψους €0.7 δισ. που είναι προγραμματισμένο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου είναι πολύ στενή και προληπτική επικοινωνία με πελάτες που κρίθηκε πως θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, άρχισε να γίνεται από το Φθινόπωρο του 2020 Έτσι, υπήρξε χρόνος για προληπτικές κινήσεις, οι οποίες σήμερα αντικατοπτρίζονται στα υψηλά ποσοστά επιστροφής στις δόσεις», είπε.

 Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εξαιρετικά σημαντικό ήταν το ότι οι δόσεις που ήταν προγραμματισμένες για την αρχή του έτους αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό νοικοκυριά/ιδιώτες και μικρούς/μικρομεσαίους.

«‘Έτσι, άρχισε να γίνεται ορατή η κατάσταση στις ομάδες δανειοληπτών που είχαν και την πιο μεγάλη επίπτωση από την πανδημία και ήταν πιο ευάλωτοι. Δεν έχουν δόση ακόμα οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου και του επικίνδυνου τουρισμού .Ωστόσο, εκεί υπάρχει αρκετά καλή ορατότητα και η ανάλυση μέχρι σήμερα είναι θετική. (υπάρχουν σημαντικά πλεονάσματα ρευστότητας στους συγκεκριμένους πελάτες, οι οποίοι έχουν αναλυθεί ένας προς έναν)», υπογράμμισε.

Γενικότερα στην Τράπεζα Κύπρου προσβλέπουν σε επανεκκίνηση της οικονομίας, όχι με θεαματικά άλματα αλλά με σταθερά βήματα που θα επαναφέρουν το ΑΕΠ και την απασχόληση σε πορεία ανόδου.

«Η εικόνα δικαιολογεί αισιοδοξία αλλά θέλει ακόμα πολλή προσοχή.  Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η πιστωτική επέκταση μέσα στο έτος. Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς άνω του 50% στα νέα δάνεια, αφού θα προσπαθήσει να ξεπεράσει το 1.4δισ. ευρώ του 2020. Με αυτό τον φρέσκο δανεισμό θα συνεχίσει να συμβάλει στην επανεκκίνηση και ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.», κατέληξε η ίδια πηγή.