Τους επόμενους μήνες αναμένονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Παγκόσμιο Φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε σχέση με τη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς. Σημειώνεται πως η αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ είχαν συναντήσεις με το Τμήμα Φορολογίας και με άλλους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη αξιολόγηση της χώρας, οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ είχαν διαπιστώσει πως η Κύπρος είχε κάνει βήματα προόδου σε σχέση με το κοινό πρότυπο αναφοράς για την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα και τη φορολογική διαφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνολικά €11 εκατ. επέστρεψε το Τμήμα Φορολογίας

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αξιολόγησε την Κύπρο σε «ευρέως συμμορφούμενη» με το πρότυπο, ανατρέποντας ουσιαστικά την αρνητική αξιολόγηση του 2015, όπου ο οργανισμός την είχε βαθμολογήσει ως «μη συμμορφούμενη» με την εφαρμογή του προτύπου. Η προηγούμενη αξιολόγηση κατέδειξε πως το  κυπριακό φορολογικό σύστημα είναι πιο αξιόπιστο.

Ενίσχυση της εικόνας 

Στο μεταξύ, σε επιθετικές φορολογικές δράσεις προχώρησε πέρσι το Τμήμα Φορολογίας για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και για την ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου. Κάθε χρόνο οι φορολογικές αρχές όλων των χωρών εφαρμόζουν συγκεκριμένους διεθνείς κανονισμούς και ευρωπαϊκές οδηγίες και παράλληλα υπογράφουν συμφωνίες με τα οποίες ανταλλάζουν πληροφορίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, στα πλαίσια εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Διοικητικής Συνεργασίας, το τμήμα οφείλει να τηρεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τόσο στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όσο και στην απάντηση αιτημάτων. Πέρσι η συμμόρφωση της φορολογικής αρχής έφτασε το 73%. Το Τμήμα Φορολογίας με γνώμονα τη διαφάνεια και την αποτροπή της απώλειας εσόδων συνεργάστηκε με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών.  

Συγκεκριμένα, προχώρησε σε εννέα ελέγχους σε τραπεζικά ιδρύματα σχετικά με την υποχρέωση τους για εφαρμογή της οδηγίας DAC 2, FATCA και CRS reporting-due diligence obligations. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε γι’ αυτόν τον σκοπό σε ελέγχους στις τράπεζες.

Παράλληλα προχώρησε στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών και διεθνών συμβάσεων. Το Τμήμα Φορολογίας ανταποκρίθηκε σε 1,8 εκατ. αιτήματα αποστέλλοντας πληροφορίες που ζήτησαν άλλες χώρες και παρέλαβε στοιχεία μετά από 441 χιλ. αιτήματα που απέστειλε. Η ανταλλαγή πληροφοριών αφορά πηγές εισοδήματος (εισόδημα από μισθούς, ακίνητη ιδιοκτησία, ασφαλιστικά συμβόλαια), χρηματοοικονομικές πληροφορίες, εκ των προτέρων αποφάσεις για διασυνοριακές συναλλαγές και διασυνοριακές συναλλαγές.

Την ίδια ώρα οι κυπριακές Αρχές διαχειρίστηκαν εκατοντάδες αιτήματα ξένων φορολογικών Αρχών. Ο αρμόδιος Κλάδος Διεθνών Φορολογικών Θεμάτων κλήθηκε και διαχειρίστηκε το 2019 584 αιτήματα άλλων χωρών για θέματα άμεσης φορολογίας και 812 εισερχόμενα αιτήματα το 2018. Βάσει της νομοθεσίας ανταλλάσσονται πληροφορίες για άμεση φορολογία μέσω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διοικητική συνεργασία και της σύμβασης για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε θέματα φορολογίας. Όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα έμμεσης φορολογίας ο Κλάδος Διοικητικής Συνεργασίας (CLO), πέρσι παρέλαβε 406 συνολικά αιτήματα από άλλα κράτη-μέλη ενώ απέστειλε σε αυτά 136 μηνύματα.