Ανάσα στους αποδέκτες υπηρεσιών στοιχήματος οι οποίοι υπέστησαν οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown, δίνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο κύκλος εργασιών των αποδεκτών μειώθηκε λόγω του κλεισίματος των  πρακτορείων στοιχημάτων αλλά και της μη διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών. Οι επιπτώσεις άγγιξαν και τις δύο κατηγορίες του στοιχήματος. Δηλαδή το στοίχημα κλάσης Α που είναι το  «επίγειο» στοίχημα, όπου ο παίκτης μεταβαίνει σε αδειούχο πρακτορείο και παίζει επί τόπου το στοίχημά του καθώς και το στοίχημα κλάσης Β, που είναι «διαδικτυακό» στοίχημα.
 
Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ), σε περιπτώσεις «ανωτέρας βίας», να προβαίνει σε ενέργειες για στήριξη των αδειούχων παρόχων στοιχήματος για αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. Συγκεκριμένα η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να μεταθέτει, να επεκτείνει ή να τροποποιεί τις χρονικές προθεσμίες για την εκπλήρωση κάποιων υποχρεώσεών τους, όπως είναι η υποβολή των ετήσιων λογαριασμών και εκθέσεων του προηγούμενου έτους καθώς και η καταβολή φόρου στοιχήματος και εισφοράς.
 
Συγκεκριμένα η Αρχή θα έχει τη δυνατότητα να μεταθέτει, να επεκτείνει ή να τροποποιεί τις χρονικές προθεσμίες για την εκπλήρωση κάποιων υποχρεώσεών τους, όπως είναι η υποβολή των ετήσιων λογαριασμών και εκθέσεων του προηγούμενου έτους καθώς και η καταβολή φόρου στοιχήματος και εισφοράς. Επιπλέον με το νομοσχέδιο καταργούνται για 1 με 2 χρόνια οι κανονισμοί που αφορούν τα τέλη για την έκδοση ή ανανέωση των αδειών αποδεκτών στοιχήματος, εξουσιοδοτημένου αντιπρόσωπου.
 
Στη συνέχεια η Αρχή θα εκδώσει νέους κανονισμούς οι οποίοι θα είναι λιγότερο επαχθείς για τους αιτητές και τους αδειούχους και δεν θα επιβαρύνουν τόσο απότομα τη ρευστότητά τους όπως προβλέπουν οι σημερινοί κανονισμοί. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το κράτος λαμβάνει έσοδα από την επιβολή φόρου στοιχήματος, ο οποίος είναι 10% επί των αποδοχών του στοιχήματος αδειούχου αποδέκτη κλάσης Α’ και Β’. Επίσης, λαμβάνει εισφορές που καταβάλλουν οι αποδέκτες που παρέχουν υπηρεσίες στοιχήματος στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Η εισφορά ανέρχεται στο 3% επί των αποδοχών που είχαν τα πρακτορεία και το διαδικτυακό στοίχημα. Παράλληλα το νομοσχέδιο θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ΕΑΣ και στην ενίσχυση της λειτουργικότητάς της, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και υιοθετώντας πιο ευέλικτες διαδικασίες.
 
Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Αρχής θα έχει τη δυνατότητα να υπογράφει κάθε σημαντικό έγγραφο της ΕΑΣ και με ηλεκτρονική υπογραφή και να κοινοποιεί την πρόσκληση για συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου με ηλεκτρονικά μέσα ή προφορικώς.
 
Επίσης οι συνεδρίες της Αρχής θα μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεφώνων. Με το νομοσχέδιο η ΕΑΣ θα μπορεί να εκδίδει και να ανανεώνει ηλεκτρονικά τις άδειες των αποδεκτών οι οποίοι θα μπορούν να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο θα κοινοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς αποτελεί τεχνικό κανόνα. Προηγουμένως το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.