Κόκκινη γραμμή για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να αποτελεί νομοσχέδιο με το οποίο βελτιώνεται το πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων εκτός του τραπεζικού τομέα και ενδυναμώνεται η δευτερογενής αγορά δανείων.

Σημείο αιχμής αποτελεί η πρόνοια με την οποία τα στοιχεία που διατηρούν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και μη πιστωτικά ιδρύματα σχετικά με δάνεια, να μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως τεκμήριο σε περιπτώσεις εκδίκασης υποθέσεων.

Ήδη  οι τράπεζες εφαρμόζουν αυτή την πρακτική όταν καταλήγουν υποθέσεις στα δικαστήρια. Κατά την χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία είπε πως με το νομοσχέδιο το βάρος της απόδειξης μετατίθεται στον δανειολήπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Το μορατόριουμ προστατεύει τις τράπεζες το 2020

Όπως είπε, το νομοσχέδιο είναι αναγκαίο λόγω της πρακτικής δυσκολίας απόδειξης του χρέους από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και για σκοπούς ίσης μεταχείρισής τους με τα πιστωτικά ιδρύματα. Από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε πως θα δίνεται το δικαίωμα και σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, όταν καταχωρηθεί αγωγή εναντίον δανειολήπτη, να προσκομίζουν τα δικά τους βιβλία για να μπορούν να αποδείξουν την υπόθεσή τους.

Ενώπιον της επιτροπής η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, Δήμητρα Πλατή, εξήγησε πως σήμερα οι εγγραφές που περιλαμβάνονται στα βιβλία των τραπεζών είναι αποδεκτές ως μαχητό τεκμήριο στο δικαστήριο.

Υπέδειξε  επίσης πως όταν η τράπεζα προσκομίσει μια κατάσταση με  καταχωρήσεις μετά θα πρέπει ο δανειολήπτης να τις αμφισβητήσει. Παράλληλα υποστήριξε, όταν μια εταιρεία προχωρήσει στην αγορά δανείων από τράπεζες τότε συνεχίζουν τα στοιχεία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε τον προβληματισμό για το θέμα της αναδρομικότητας, τονίζοντας πως οι υποθέσεις του 2007 εκδικάζονται τώρα. Επίσης ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν έχει ως σκοπό να υπάρξει ίση μεταχείριση. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απαντώντας στο ΑΚΕΛ είπε, πως δεν τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τα στοιχεία που θα παρουσίαζε η τράπεζα.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι εάν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο, η εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων θα πρέπει  να βρει και άλλα επιχειρήματα για να στηρίξει την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε πως το νομοσχέδιο ευνοεί τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Η βουλευτής Άννα Θεολόγου, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο θα δοθεί κάλυψη στις εταιρείες που εξαγοράζουν τα δάνεια των δανειοληπτών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων αυτά θα παραμείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών. «Είναι μια αναγκαιότατα  να φύγουν τα ΜΕΔ από τις τράπεζες. Αυτός είναι ο σκοπός των νομοθετικών ρυθμίσεων» είπε.