Ελέγχουν τη διεύθυνση και τον τρόπο λειτουργίας μερικών από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Κύπρο. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας αλλά και τους ίδιους τους οργανισμούς των οποίων έχουν την ευθύνη. Επιλέξαμε 9+4 CEOs των οποίων τις πράξεις και τις αποφάσεις θα παρακολουθούμε κατά την τρέχουσα χρονιά, αφού ως πρωταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας γενικότερα.

 

ΠΑΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ –ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Σε συνέντευξή του στην προηγούμενη έκδοση του περιοδικού Forbes ο Πανίκος Νικολάου, ανέφερε πως η Τράπεζα Κύπρου θα είναι μία διαφορετική τράπεζα σε τρία χρόνια. Εννοούσε προφανώς τη μετεξέλιξη της τράπεζας μέσω της τεχνολογίας, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά για όλες τις τράπεζες της χώρας αλλά και της ευρωζώνης γενικότερα. 
Από τη μία οι τεχνολογικές εξελίξεις σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και οι απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή που δεν θέλει να πηγαίνει στα υποκαταστήματα για τις όποιες ανάγκες του και την ίδια ώρα εξυπηρετεί και την τράπεζα αφού πέραν του αρχικού κόστους των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, μακροπρόθεσμα, αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από εξοικονομήσεις. Βέβαια, ακόμα και για ένα μεγάλο οργανισμό όπως η Τράπεζα Κύπρου ο οποίος έχει σημαντικούς πόρους στη διάθεσή του, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οι σχεδιασμοί πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις, γρήγορα, σωστά και βιώσιμα. Ενδεχομένως αυτό να είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του Πανίκου Νικολάου. Άλλωστε, η τράπεζα δεν είναι μόνη της στο παιχνίδι. Έχει έντονο ανταγωνισμό τόσο από την Ελληνική Τράπεζα η οποία μεγάλωσε σημαντικά μετά την απορρόφηση του Συνεργατισμού όσο και από τις πιο μικρές τράπεζες, οι οποίες μπορεί να μην είναι challenger banks με τον αυστηρό όρο της φράσης, αλλά είναι κι αυτές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές διεκδικώντας όσον το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο από μία περιορισμένη αγορά.  
Η μετεξέλιξη της τράπεζας, είναι η μία πτυχή των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο Πανίκος Νικολάου. Η άλλη, αφορά στα «κληρονομικά» θέματα που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η τράπεζα. Προφανώς η κατάσταση σε σχέση με πριν μερικά χρόνια έχει εξομαλυνθεί σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν. Εκκρεμότητες όπως ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχει ακόμα στην τράπεζα παρά τη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια αλλά και το μεγάλο απόθεμα ακινήτων στη μονάδα REMU το οποίο ήταν προϊόν των μεγάλων αναδιαρθρώσεων δανείων που έκανε η τράπεζα και της ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους. 
Επίσης, για έναν οργανισμό που το 50% περίπου των εξόδων αφορούν σε κόστος προσωπικού, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι πρώτιστης σημασίας. 
To τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα εργαστεί Πανίκος Νικολάου, όπως ο ίδιος το παρουσίασε ενώπιον επενδυτών είναι: δέσμευση για επιτάχυνση μείωσης των κινδύνων οργανικά και μη, διατήρηση καλής κεφαλαιακής θέσης και περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας υποστηριζόμενη από την τεχνολογική μεταμόρφωση, ώστε να καλύψουν τη μικρότερη βάση εσόδων. 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΗΣ –ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΛΑΣΗ

Ενδεχομένως πολλοί να πουν πως η κρίσιμη χρονιά για την Ελληνική Τράπεζα και τον CEO της Ιωάννη Μάτση ήταν η περσινή, όταν ολοκληρώθηκε αρχικά η αύξηση κεφαλαίου και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε και η ενσωμάτωση των εργασιών του Συνεργατισμού. Όντως, το 2019 ήταν καθοριστικό για την Ελληνική Τράπεζα, αλλά αντίστοιχα σημαντικό θα είναι και το 2020. Φέτος, η τράπεζα αναμένεται να ξεδιπλώσει τη δυναμική της και να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις θετικές συνέργειες που δημιούργησε η πρόσβαση που απέκτησε στη λιανική τραπεζική μέσω του Συνεργατισμού. Η πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμητικά πελατολόγιο σε μία οικονομία που αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς θεωρείται ισχυρό ατού, παρά το γεγονός πως ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο και δη τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα. Παράλληλα, όπως και η Τράπεζα Κύπρου, έχει να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον τραπεζικό τομέα. Πέραν από τον ρόλο της τεχνολογίας, θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων. Ήδη έχει ενημερώσει τους επιχειρηματικούς της πελάτες ότι θα επιβάλει αρνητικά επιτόκια στα πλείστα καταθετικά προϊόντα της. Θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί τα εργασιακά θέματα και κυρίως το μέτωπο που άνοιξε με την ΕΤΥΚ παραχωρώντας μονομερώς αυξήσεις στη βάση αξιολογήσεων προς το προσωπικό της. Γενικότερα, η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η Ελληνική Τράπεζα είναι πως πλέον δεν πρόκειται να ακολουθεί την Τράπεζα Κύπρου, αλλά θα παίρνει πρωτοβουλίες με βάση το συμφέρον του οργανισμού και των μετόχων του. Και εν πολλοίς, αυτή η στάση είναι αποτέλεσμα της φιλοσοφίας του CEO της, ο οποίος όπως λένε όσοι συνεργάζονται μαζί του «ξέρει να κόφκει δρόμο». Το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και την τράπεζα το 2020 είναι να βρει τον κατάλληλο δρόμο για να κλείσει ακόμα περισσότερο –και κυρίως οργανικά- την ψαλίδα με την Τράπεζα Κύπρου. Χωρίς να παραγνωρίζεται βέβαια και η διαχείριση ζητημάτων από το παρελθόν με κυριότερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εξέλιξη του project Tide, το οποίο αφορά την πώληση του μεγαλύτερου όγκου –αν όχι όλων- των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας θα είναι καθοριστικό.  

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΜΟΝΤΑΝΗΣ – M.M. MAKRONISOS MARINA LIMITED
ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

O Σταύρος Καραμοντάνης και ο Όμιλος της οικογένειας επένδυσαν πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα στο έργο της μαρίνας της Αγίας Νάπας και δεν τα παράτησαν ποτέ ακόμα κι όταν οι υπόλοιποι αρχικοί μέτοχοι του έργου, έκαναν πίσω. 
Ήταν Ιανουάριος του 2015 όταν ο επενδυτής του έργου ανηφόριζε τον λόφο του Προεδρικού μαζί με στελέχη της κυπριακής εταιρείας και ανάμεσα στους δημοσιογράφους που ήταν εκεί, το μεγάλο ερώτημα ήταν κατά πόσο αυτή τη φορά πρόκειται για κάποια σοβαρή επένδυση ή μία ακόμα από τις πολλές που είχαν εξαγγελθεί εκείνο το διάστημα και τελικά έμειναν… μακέτες και υποσχέσεις. Εξερχόμενη του Προεδρικού η αντιπροσωπεία έκανε δηλώσεις και ο γράφων βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει ένα στέλεχος της Deloitte, αν είχε εμπλοκή στην όλη διαδικασία και κατά πόσο «είναι σοβαρή περίπτωση». Εκείνος χαμογέλασε και απλώς μου είπε «google it». Ε ναι, ομολογώ πως τότε δεν ήξερα τον κ. Naguib Sawiris.  Από την πρώτη διαδικτυακή έρευνα κατέστη σαφές πως ο συγκεκριμένος επενδυτής είχε το οικονομικό εκτόπισμα για να φέρει εις πέρας τη μεγαλεπήβολη επένδυση. 
Έκτοτε έχουν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια και πλέον η μαρίνα Αγίας Νάπας και τα λιμενικά έργα έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα ολοκληρώνονται και οι εμπορικοί χώροι ενώ προχωρούν και τα οικιστικά έργα. Κι όμως, το έργο του CEO της M.M. Makronisos Marina Limited, Σταύρου Καραμοντάνη είναι ακόμα πολύ μακριά από την ολοκλήρωση. Μπορεί για όσους είναι απ’ έξω του χορού η παράσταση να τελειώνει με την ολοκλήρωση του έργου, αλλά για όσους επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια, η παράσταση τώρα εισέρχεται στο κυρίως μέρος. Τώρα είναι που θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι προσπάθειες για άντληση εσόδων μέσω της πώλησης των 220 διαμερισμάτων και των 35 επαύλεων, της εκμετάλλευσης των λιμενικών χώρων και της προσέλκυσης σκαφών αλλά και των εμπορικών χώρων. Μία μαρίνα άλλωστε, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται και παράγει διαρκώς, κάτι που έγινε αντιληπτό από τη λειτουργία της μαρίνας Λεμεσού. 

 

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΛΟΪΖΟΥ – ΟΜΙΛΟΣ LOUIS
ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ο Όμιλος Louis μπορεί αναντίλεκτα να χαρακτηριστεί ο πρωτοπόρος του κυπριακού τουρισμού σε πολλά επίπεδα. Εισερχόμενο, εξερχόμενο, ξενοδοχειακό. Αυτή η πρωτοπορία του που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες ενδεχομένως να ήταν κι αυτό που οδήγησε τον Όμιλο να υπερ-μεγεθυνθεί και όταν έφτασε η περίοδος της κρίσης η διαχείριση της κατάστασης κατέστη ιδιαίτερα δύσκολη, όπως και για πολλούς άλλους μεγάλους κυπριακούς ομίλους.
Τα προηγούμενα χρόνια και υπό την καθοδήγηση του Κωστάκη Λοΐζου, ο όμιλος κατάφερε να μειώσει σημαντικά την έκθεσή του σε δανεισμό, να περιορίσει τα μεγέθη του και να επανέλθει σε επίπεδα κερδοφορίας. Η πρόσφατη συμφωνία για πώληση πέντε ξενοδοχείων του Ομίλου, στον αμερικανικό κολοσσό Blackstone, έναντι 178 εκατ. ευρώ περίπου, θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στη βελτίωση των οικονομικών καταστάσεων, αφού εκτιμήθηκε πως θα αποφέρει κέρδος 75 εκατ. ευρώ. Όπως είχε εξαγγείλει από καιρό ο Κωστάκης Λοΐζου, η τρόπος λειτουργίας του ξενοδοχειακού τμήματος του Ομίλου θα βασίζεται περισσότερο στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων. Άρα, δεν θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τον Όμιλο να ανεγείρει ιδιόκτητα ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια. Σημειώνουμε ωστόσο, πως αναφερόμενοι σε διαχείριση ξενοδοχείων δεν εννοούμε πως ο Όμιλος πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες για να διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία τους, αλλά αντίθετα, καταβάλλει ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων και η διαχείριση γίνεται προς όφελος του ομίλου. Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 ο Όμιλος είχε συνάψει τρεις νέες συμφωνίες για μισθώσεις ξενοδοχείων στην επαρχία Πάφου. 
Βέβαια, στον τουριστικό τομέα δεν είναι όλα ρόδινα και το 2019 απέδειξε την πίεση που υπάρχει στα τουριστικά έσοδα. Το 2020 είναι εξίσου δύσκολο, αν όχι περισσότερο όπως προμηνύουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα: ένταση στο Ιράν, υλοποίηση του Brexit, ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και επιπρόσθετη πίεση από τους tour operators. Αν οι συνθήκες είναι ομαλές, το 2020 ενδεχομένως να σηματοδοτήσει και τη μόνιμη επιστροφή στην ομαλότητα για τον Όμιλο Louis ο οποίος ας μην ξεχνάμε πως ανέκτησε και τον πλήρη έλεγχο του τομέα των κρουαζιέρων του ομίλου, μέρος του οποίου είχε περάσει σε τραπεζικά χέρια για ένα διάστημα.  

ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΑΚΟΛΑΣ – ΌΜΙΛΟΣ CTC
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ

Οι εταιρείες του Ομίλου CTC ανακοίνωσαν πως η Ετήσια Γενική Συνέλευσή τους για τα αποτελέσματα του 2018 θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Κατά πάσαν πιθανότητα μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί πλήρως και η αναδιάρθρωση του δανεισμού του Ομίλου η οποία περιλαμβάνει και παραχώρηση ακινήτων αξίας 228 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έναντι μείωσης του ομιλικού χρέους. Η απαλλαγή των εταιρειών του Ομίλου από βαρίδια του παρελθόντος ήταν και ένας από τους μεγάλους στόχους που έθεσε ο Μάριος Σιακόλας, αναλαμβάννοντας  τα ηνία από τον πατέρα του προ πενταετίας σχεδόν. Άλλωστε, οι κινήσεις απομόχλευσης μέσω διάθεσης ώριμων έργων όπως το The Mall of Cyprus και η επένδυση στα καταστήματα στα δύο αεροδρόμια, ξεκίνησαν ως μέρος συγκεκριμένης στρατηγικής από το 2012 και συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα με τη διάθεση του ποσοστού που η εταιρεία ήλεγχε στη Scandia και ακόμα πιο πρόσφατα με τη πώληση του 50% που κατείχε στην εταιρεία καλλυντικών HOB House of Beauty. 
Το 2020 εκτός από το ξεκίνημα μίας νέας εικοσαετίας, θα σημάνει και μία νέα εποχή για τον Όμιλο της CTC κατά την οποία αναμένεται να επικεντρωθεί πλήρως στις τρεις κύριες εμπορικές του δραστηριότητες, που είναι η διανομή καταναλωτικών προϊόντων μέσω της CTC Argosy, στο λιανικό εμπόριο με το Συγκρότημα ERMES και τη CTC Automotive στον τομέα των οχημάτων, βαρέων μηχανημάτων, επαγγελματικών εργαλείων και ειδών φωτισμού. Ο Μάριος Σιακόλας δήλωνε πέρσι στο Insider πως και οι τρεις αυτές δραστηριότητες έχουν εξαιρετικές προοπτικές και υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για καλύτερα αποτελέσματα. Έχοντας απαλλαγεί από το 80% του τραπεζικού του δανεισμού και διαθέτοντας σημαντική ρευστότητα, ο Όμιλος καλείται να δείξει ότι διατηρεί τη δυναμική του και επιστρέφει σε κερδοφόρα πορεία. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν Όμιλο που παραδοσιακά πραγματοποιούσε κύκλο εργασιών πέραν των 300 εκατ. ευρώ.  Όντας άτομο που δεν τοποθετείται συχνά δημόσια, μέτοχοι και ανταγωνιστές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του εκτελεστικού προέδρου του Ομίλου στην επερχόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση. Με την αναδιάρθρωση να ολοκληρώνεται, θα κατορθώσει ο Μάριος Σιακόλας  να οδηγήσει τον Όμιλο στη νέα εποχή; 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ – INVEL REAL ESTATE MANAGEMENT, PRODEA INVESTMENTS
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ

Είναι γεγονός πως πολλοί ήταν αυτοί που επένδυσαν στον τομέα των ακινήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης εκμεταλλευόμενοι την πτώση των τιμών και τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην αγορά. Κανείς όμως δεν συζητήθηκε τόσο όσο ο ιδρυτής της επενδυτικής Invel Real Estate Management, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου. Ο Κύπριος επενδυτής κατάφερε τα τελευταία χρόνια να γίνει talk of the town στην κυπριακή αγορά για τις επενδύσεις που έκανε τόσο μέσω της Invel όσο και μέσω της ελληνικής επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Prodea (πρώην Πανγαία), αλλά και για το γεγονός ότι χαίρει της εμπιστοσύνης μεγάλων διεθνών οργανισμών οι οποίοι ακολουθούν τις επενδυτικές του επιλογές. Τόσο το 2020 όσο και τα επόμενα χρόνια όλοι ανυπομονούν να δουν αν θα κάνει κι άλλες κινήσεις στην κυπριακή αγορά. Κατ’ αρχάς, όλοι αναμένουν να δουν την ανανέωση και επέκταση του Landmark (πρώην Hilton) στη Λευκωσία. Αναμένεται, επίσης, να διαφανεί εάν και πότε θα προχωρήσει η μεγάλη ανάπτυξη σε έκταση γης παρακείμενη του θερέτρου Aphrodite Hills. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Insider το 2019 (μετά από πολλή πίεση) ανέφερε ότι εξετάζουν κι άλλες επενδυτικές περιπτώσεις στην Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα, πως δεν ρισκάρουν με τα λεφτά των επενδυτών που τους εμπιστεύονται. Εκτιμάται πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η Prodea θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που μπορεί να φτάσει και τα 500 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως τότε να υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις και της ίδιας και του προέδρου της Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, τόσο για νέες επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό πως, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενδιαφέρον για το έργο Venus Rock.  

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΣ – CYFIELD GROUP OF COMPANIES
ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

«Κι άλλο έργο ο Χρυσοχός». «Μα είναι βιώσιμη όλη αυτή η επέκταση;». Μερικά μόνο από τα σχόλια που ακούγονται στους επιχειρηματικούς κύκλους της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια των κυριακάτικων καφέδων σε σχέση με τον Όμιλο Cyfield του Κυριάκου Χρυσοχού. Ο Όμιλος έχει εμπλοκή σε οποιοδήποτε μεγάλο έργο ανάπτυξης έγινε μετά κρίσης στη Λευκωσία. Από μεγάλα έργα που ανήκουν στην ίδια την εταιρεία, όπως το 360 στη Μακαρίου και το κτήριο που θα αποτελέσει τα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Σπύρου Κυπριανού μέχρι έργα για λογαριασμό τρίτων όπως η επέκταση του The Mall of Cyprus και το Central Park Residence, οι πινακίδες με το όνομα Cyfield βρίσκονται σχεδόν παντού. Και δεν είναι μόνο αυτά. Η ανέγερση οικιστικών μονάδων είναι επίσης έντονη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αθήνα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Όμιλος εισέρχεται και στον τομέα της ενέργειας μέσω της Power Energy Cyprus, η οποία στοχεύει να λειτουργήσει τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγικής μέχρι το 2021 με το συνολικό κόστος να έχει δηλωθεί πως θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος έχει έντονη παρουσία στην παραγωγή μπετόν, ασφαλτικών προϊόντων, λατομικών προϊόντων και ούτω καθ’ εξής.
Είναι ξεκάθαρο πως ο Κ. Χρυσοχός εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη ρευστότητας που υπήρχε στην αγορά την περίοδο 2013-2014 και κατόρθωσε να κυριαρχήσει στην ανάπτυξης γης και στις εργοληπτικές υπηρεσίες την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού πάλευε να επιβιώσει.  
Το ερώτημα λοιπόν για τη Cyfield του Κυριάκου Χρυσοχού για το 2020 είναι τι άλλο θα μας αποκαλύψει. Θα ανοίξει κι άλλα μεγάλα «μέτωπα» ή θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των ήδη πολλών μεγάλων σχεδιασμών που έχουν τροχοδρομηθεί;

 

ΤΑΚΗΣ ΦΕΙΔΙΑ – CNP CYPRUS
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
 
Οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου του 2013, έφεραν τα πάνω-κάτω στην κυπριακή οικονομία. Μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις των αποφάσεων που πάρθηκαν τότε, ήταν το γεγονός πως η Τράπεζα Κύπρου γινόταν μεγαλομέτοχος στις δύο ασφαλιστικές που μέχρι τότε ήλεγχε η Λαϊκή Τράπεζα μαζί με τον γαλλικό κολοσσό CNP Assurances. Περνώντας στον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου το 49% των CNP Cyprialife και CNP Ασφαλιστική, η τράπεζα ουσιαστικά αποκτούσε, χωρίς να το επιδιώξει, λόγο και ρόλο σε δύο από τις βασικές ανταγωνίστριες των δικών της ασφαλιστικών εταιρειών. Την αντίδρασή του εξέφρασε εξ αρχής ο γαλλικός κολοσσός CNP Assurances όσο και η CNP Cyprus με CEO τον Τάκη Φειδία. Μάλιστα, το ζήτημα έφτασε μέχρι και σε δικαστήριο για εξέταση αιτήματος αποζημιώσεων που διεκδικούσε η πλευρά της CNP, το οποίο όμως τελικά απορρίφθηκε. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που η Τράπεζα Κύπρου ήλεγχε το 49,9% των ασφαλιστικών της CNP, έγινε κατορθωτό να διατηρήσουν τα μερίδια τους και τη θέση τους στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Το 2019, Τράπεζα Κύπρου και CNP Assurances προχώρησαν σε συμφωνία με βάση την οποία ο γαλλικός όμιλος απέκτησε το 100% της CNP Cyprus και των ασφαλιστικών της εταιρειών έναντι 97,5 εκατ. ευρώ. Το 2020, οι ασφαλιστικές εταιρίες της CNP υπό τον CEO του Ομίλου Τάκη Φειδία, καλούνται να ξεδιπλώσουν τη δυναμική τους έχοντας τη στήριξη ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στον κόσμο. Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Φιλελεύθερου για το 2020, ο Τάκης Φειδία σχολιάζει πως η στρατηγική του Ομίλου βασίζεται σε τρεις άξονες: ψηφιακό μετασχηματισμό, επένδυση στην καινοτομία και συνεχής βελτίωση της «ολικής εμπειρίας του πελάτη». «Είναι γεγονός πως ο κόσμος άλλαξε και αλλάζει με ταχύτητα. Οφείλουμε να αξιοποιούμε τις προκλήσεις ώστε να γινόμαστε καλύτεροι», ήταν η χαρακτηριστική του τοποθέτηση. Τι να αναμένουμε άραγε να δούμε στην πράξη το 2020; 

 

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΕΙΡΗΝΑΡΧΟΣ – LOGICOM, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΠΗΡΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ

Βαρνάβας Ειρήναρχος. Από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα στο κυπριακό επιχειρείν. Έφτιαξε ένα κολοσσό, για τα κυπριακά δεδομένα, που ακούει στο όνομα Logicom και μάλιστα σε έναν τομέα για τον οποίο η Κύπρος δεν φημίζεται για τις επιτυχίες της, αυτόν της τεχνολογίας. Οι επικριτές του βέβαια, λένε πως στην ουσία δεν παράγει τεχνολογία αλλά πουλάει αυτήν που παράγουν μεγάλοι κολοσσοί του εξωτερικού. Όπως και να το δει κάποιος όμως, αυτό που έχει πετύχει η Logicom είναι αξιοσημείωτο. Κατάφερε να αντιπροσωπεύει και να χαίρει της εμπιστοσύνης διεθνών κολοσσών όχι μόνο στην κυπριακή αγορά, αλλά πολύ περισσότερο σε ξένες αγορές όπως αυτές της αραβικής περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, πέραν της Logicom, το ενδιαφέρον του έχει στραφεί και στις επενδύσεις. Πρώτα μέσω των επενδύσεων που έκανε στη Demetra Holdings Plc (πρώην Δήμητρα Επενδυτική) και ταυτόχρονα μέσω της έμμεσης επένδυσης στην Ελληνική Τράπεζα. Για πολλά χρόνια η «Δήμητρα» και ο Βαρνάβας Ειρήναρχος είχαν σφοδρά παράπονα από τους υπόλοιπους μετόχους της τράπεζας, αφού τους κρατούσαν εκτός Διοικητικού Συμβουλίου και εκτός των κέντρων λήψης αποφάσεων. Η ανάγκη για κεφάλαια όμως που προέκυψε στην τράπεζα μετά την απόκτηση μέρους των εργασιών του Συνεργατισμού, έφερε τη Δήμητρα και τον ίδιο σε θέση ισχύος. Κατόρθωσε να πάρει την εκπροσώπηση που διεκδικούσε στα διοικητικά δρώμενα της τράπεζας αλά το κυριότερο, σταδιακά η Δήμητρα κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό 21%. Η Logicom Services Limited ελέγχει το 29,62% της Δήμητρα. Έχοντας εισέλθει στο 2020 και με την κατάσταση στα μετοχικά της Ελληνικής να φαίνεται πως έχει κατασταλάξει, όλοι αναμένουν να δουν ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Βαρνάβα Ειρήναρχου κι αν θα το πετύχει. Αν και η αγορά έχει να λέει πως «ότι στόχο βάλει ο Ειρήναρχος, βρίσκει τρόπο να τον πετύχει». 

 

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 
Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το συγκεκριμένο θέμα. Πρώτα και κύρια γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και κατά δεύτερο επειδή οι εξελίξεις είναι διαρκείς. 

ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ – CYTA
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ

Είναι γεγονός πως όταν άνοιγε η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, πολλοί ανέμεναν πως η Cyta θα δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα. Η πάροδος του χρόνου όμως έδειξε πως ο ημικρατικός οργανισμός κατόρθωσε να διατηρήσει σημαντικά μερίδια σε όλους τους τομείς και σίγουρα σε υψηλότερα ποσοστά από αυτά που εκτιμούσαν οι γνώστες του τομέα. Έτσι, σήμερα η Cyta θεωρείται ο βασικός παίκτης του τομέα. Ωστόσο, η πίεση για τον οργανισμό, τα ηνία του οποίου ανέλαβε πριν από ένα χρόνο ο Ανδρέας Νεοκλέους, κορυφώνεται ακόμα περισσότερο, αφού ο ανταγωνισμός έχει πλέον ωριμάσει, στηρίζεται από ξένα κεφάλαια και τεχνογνωσία και θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να κερδίσει έδαφος. Και συνήθως αυτός που τίθεται στο στόχαστρο όλων είναι αυτός που έχει τη μερίδα του λέοντος. Ο Ανδρέας Νεοκλέους λοιπόν, καλείται να οδηγήσει τον οργανισμό μέσα στο 2020 υλοποιώντας μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις που είναι στα σκαριά, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία  της στην αγορά αλλά κυρίως τα μερίδια χωρίς την ίδια ώρα να επηρεάζεται δυσμενώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Κι όλα αυτά εν μέσω συζητήσεων για ενδεχόμενη μερική ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Συζήτηση που πάντα δημιουργεί πολιτικές προστριβές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζει και επιχειρησιακά.  

 

ΘΑΝΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ – EPIC
ΕΠΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Όταν η Monaco Telecom αποκτούσε την ΜΤΝ Κύπρου από τον ομώνυμο νοτιοαφρικανικό όμιλο, εμπιστεύτηκε το πηδάλιο του οργανισμού σε ένα υφιστάμενο στέλεχος αντί να φέρει κάποιο εξωτερικό πρόσωπο. Ο ρόλος του CEO ανατέθηκε στον Θάνο Χρονόπουλο και μαζί με το ρόλο τού ανατέθηκε και η ευθύνη να οδηγήσει την εταιρεία σε νέα εποχή. Η μετονομασία σε epic μπορεί να ήταν αυτό που κράτησε ο απλός κόσμος και ο μέσος καταναλωτής αλλά το πλάνο αλλαγών στην τηλεπικοινωνιακή  εταιρεία ήταν μεγάλο και βρίσκεται υπό διαρκή εξέλιξη. 
«Great network. Great Value» το μότο της epic. Μότο που κρύβει επικοινωνιακούς κινδύνους σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, ωστόσο, ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Άλλωστε, ο Όμιλος NJJ Holding του δισεκατομμυριούχο Xavier Niel είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Θάνος Χρονόπουλος καλείται το 2020 να προχωρήσει ακόμα περισσότερο με την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας και ταυτόχρονα με πλήρη εμπέδωση του νέου brand της εταιρείας το οποίο είναι αυτό που εν τέλει θα διακόψει οποιοδήποτε συσχετισμό με την ΜΤΝ. Αλήθεια, ποιος θυμάται σήμερα την Areeba; 

 

 

ΕΡΜΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ – PRIMETEL
ΑΞΙΟΜΑΧΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Η Primetel συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό παίκτη στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ο οποίος επίσης επενδύει σημαντικά, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των δικτύου οπτικών ινών. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και φαίνεται να έχει τη στήριξη ξένων επενδυτών και συγκεκριμένα του επενδυτικού ταμείου Signal Capital Partners. 
Ο Ερμής Στεφάνου καλείται κι αυτός να καθοδηγήσει την εταιρεία μέσα στο 2020 ώστε να αυξήσει τα μερίδια της στην αγορά και να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της σε όλους τους τομείς υπηρεσιών που παρέχει. Άλλωστε, η εταιρεία δηλώνει πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην αγορά. Στην προσπάθεια της Primetel για αύξηση των μεριδίων της, το τηλεοπτικό περιεχόμενο θα παίξει το δικό του ρόλο ειδικά μετά και τη συνεργασία με την Cablenet όσον αφορά την ανταλλαγή  αθλητικού περιεχομένου. Κανείς δεν αντιλέγει πως το 2020 ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες θα είναι ακόμα πιο έντονος. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Primetel θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πόσο θα κατορθώσει να αυξήσει τα μεγέθη τη νέα χρονιά. 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΙΑΚΟΛΑΣ – CABLENET
ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ

Το 2019 ήταν η χρονιά που η Cablenet έκανε το μεγάλο άνοιγμα όσον αφορά το τηλεοπτικό της περιεχόμενο, με τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων κατόπιν της εξασφάλισης των σχετικών δικαιωμάτων και της συμφωνίας με ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Ταυτόχρονα εξασφάλισε και τα δικαιώματα ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ακόμα πιο σημαντική, ενδεχομένως να ήταν η συμφωνία με την Primetel ώστε να μεταδίδουν η μία το αθλητικό περιεχόμενο της άλλης. 
Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης της εταιρείας και του Νικόλα Σιακόλα αναμένεται να κριθεί εκ του αποτελέσματος, αφού η όλη επένδυση ήταν μεγάλη. Πάντως, η Cablenet διατηρεί ικανοποιητικά μερίδια με αυξητικές τάσεις ενώ υπερηφανεύεται πως είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών. Το 2020 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα δούμε το πραγματικό μπάσιμο της εταιρείας και στην κινητή τηλεφωνία. 
Πάντως, ο Νικόλας Σιακόλας, δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει πως είναι ανοικτοί σε συνεργασίες με άλλους παρόχους σε σχέση με την ανάπτυξη των δικτύων, καθώς θεωρεί πως θα βοηθήσουν και τις εταιρείες αλλά θα ευνοήσουν και τους καταναλωτές. 
Η Cablenet χαίρει της στήριξης του τελικού μετόχου της, Tunisie Telecom η οποία ελέγχει το 65% της μαλτέζικης GO η οποία πρόσφατα αύξηση το ποσοστό της στην Cablenet στο 60,26% με τον Νικόλα Σιακόλα ωστόσο, να διατηρεί δικαίωμα μέχρι τον Μάρτιο να αυξήσει εκ νέου το ποσοστό του στο 49%. 
Ενδιαφέρουσα λοιπόν και για την Cablenet η τρέχουσα χρονιά σε πολλά επίπεδα με τον Νικόλα Σιακόλα να πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Το ρεπορτάζ είναι από το Insider Ιανουαρίου. Την Κυριακή 23/2 κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Insider μαζί με τον Φιλελεύθερο