Ετοιμάζουν τροπολογίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να επαναφέρουν στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας. Από το νέο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, αφαιρέθηκε η επίμαχη πρόνοια για την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο ταμείο προνοίας όσων επιχειρήσεων προσφέρουν τέτοια σχέδια. Επίσης προστέθηκε επιφύλαξη με την οποία θα επιτρέπεται η μεταφορά του ταμείου σε άλλο ταμείο προνοίας ή συνταξιοδοτικό σχέδιο.
 
Παράλληλα, περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να διαλυθεί κανένα ταμείο προνοίας. Στο νομοσχέδιο περιλήφθηκε επιφύλαξη με την οποία όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στον Έφορο Ταμείων Προνοίας μέχρι τις 15 Ιανουάριου θα γίνονται αποδεκτές. Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου, τα κόμματα θα καταθέσουν τροπολογίες.
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογίες οι οποίες ουσιαστικά θα αποτυπώνουν το αρχικό νομοσχέδιο. Δεν αποκλείεται ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι είτε να συνυπογράψουν τις τροπολογίες είτε κατά την ψηφοφορία να ταχθούν υπέρ.
 
Υπενθυμίζεται πως ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στις συζητήσεις που έγιναν για το αρχικό νομοσχέδιο είχαν ξεκαθαρίσει πως είναι υπέρ της καθολικής εφαρμογής του θεσμού των ταμείων προνοίας.
 
 
Πάντως, κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως διαφωνεί με τις τροπολογίες, οι οποίες θα επαναφέρουν το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή. Παράλληλα προειδοποίησε πως η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τις τροπολογίες των κομμάτων.
 
Σε μια τέτοια εξέλιξη, μεγαλώνει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου από την Κομισιόν, καθώς η Κύπρος θα πρέπει μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου να εφαρμόσει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για ενίσχυση της εποπτείας και της διακυβέρνησης των ταμείων. Αξίζει να αναφερθεί πως η οδηγία της ΕΕ δεν αναφέρει καθολικότητα και υποχρέωση διατήρησης ταμείου προνοίας.
 
Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα το περιέλαβε η ίδια η Κυβέρνηση στο αρχικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας και Συνταξιοδοτικών Παροχών, ως ο δεύτερος πυλώνας συντάξεων. Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συζήτηση του νέο νομοσχέδιου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ εξέφρασαν την απαρέσκειά τους για την απόσυρση του προηγούμενου νομοθετήματος, καλώντας την Κυβέρνηση να επαναφέρει το προηγούμενο νομοσχέδιο. Μάλιστα, υποστήριξαν πως με τις αλλαγές που έκανε η Κυβέρνηση στο νομοσχέδιο ικανοποίησε τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους. Από την άλλη, υπέρ του νέου νομοσχεδίου τάχθηκαν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.
 
Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιάνιδου δήλωσε πως για να εφαρμοστεί η πρόνοια για καθολική εφαρμογή ταμείων προνοίας χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο. «Χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και χωρίς να είναι συμπληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί θα πάθει σοκ η αγορά» συμπλήρωσε. Υπέδειξε πως δεν μπορεί να δημιουργείται άνιση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Επίσης απαντώντας στους συνδικαλιστές ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί ο σημερινός τρόπος διαχείρισης των ταμείων προνοίας, τονίζοντας πως θα ετοιμαστούν αυστηρές οδηγίες για τη διαχείρισή τους.