Οι διάφορες προκλήσεις, τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής χρονικής συγκυρίας, με κυριότερη τη συνέχιση της πολεμικής σύγκρουσης στον ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς διαφαινόμενο ορατό τέλος, καθώς και η πρόσφατη σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς και λοιπών δρώντων στην περιοχή της Α. Μεσογείου, έθεσαν σε όλους τους οργανισμούς και κράτη ζητήματα ανθεκτικότητας, στρατηγικών επιλογών και επιχειρησιακών πολιτικών, σηματοδοτώντας παράλληλα ένα μέλλον αβεβαιότητας, αλλά και, υπό προϋποθέσεις, νέων ευκαιριών.

Επιγραμματικά, μπορούμε να κατατάξουμε τις προκλήσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση για την νέα χρονιά σε τέσσερις άξονες – πυλώνες περαιτέρω ανάπτυξης και στρατηγικών επιλογών.

• Αύξηση της διεθνοποίησης της ακαδημαϊκής κοινότητας παράλληλα με την προσφορά ανταγωνιστικών υπηρεσιών και Προγραμμάτων Σπουδών με βέλτιστους διεθνείς δείκτες ποιότητας και ακαδημαϊκής αριστείας, υπό το πρίσμα μάλιστα των διαφαινόμενων αλλαγών της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και των συνεπειών τους στα Κυπριακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Καθηγητής Σκλιάς Παντελής Πρύτανης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος

• Ενεργότερη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτογενούς έρευνας και καινοτομίας, της κινητικότητας του ακαδημαϊκού προσωπικού και μεγαλύτερη διασύνδεση της academia με τις τοπικές και διεθνοποιημένες αγορές εργασίας.

• Έμφαση στην παροχή καινοτόμου γνώσης μέσω της δημιουργίας Προγραμμάτων Σπουδών αιχμής γνώσης στα σύγχρονα επιστημονικά πεδία της οικονομίας της γνώσης, με πλήρη διασύνδεση των νέων εργασιακών μοντέλων στο διεθνές επίπεδο. Η δημιουργία επίσης και παροχή νέων Προγραμμάτων Σπουδών απευθυνόμενα – μέσω της Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης- σε ενηλίκους, είναι μια σημαντική πρόκληση για όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχοντας τη δυνατότητα κινητοποίησης και χρήσης σημαντικών πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.

• Εκσυγχρονισμός του επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και πλήρη ενσωμάτωση και επέκταση των τεχνολογικών καινοτομιών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στην λειτουργία τους και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, οι αυξημένες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων στο διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, στις ψηφιακές υποδομές του, στην ενσωμάτωση νέων καινοτόμων τεχνολογιών στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία, στην εναρμόνιση των Προγραμμάτων Σπουδών – μέσω της αυστηρής διαδικασίας αξιολόγηση ς- με τα βέλτιστα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, διασφάλισαν τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, συνεχίζοντας παράλληλα την στήριξη και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής της τοπικής κοινωνίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην πατρίδα μας.

Ως αποτέλεσμα, μας δόθηκε η δυνατότητα της αύξησης του διεθνούς αποτυπώματος του πανεπιστημίου μας με την ένταξη και συμμετοχή σε σειρά Διεθνών Ευρωπαϊκών δικτύων Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (EURASHE), της Ένωσης Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNIMED), της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association/EUA), καθώς και η παροχή νέων ποιοτικών Προγραμμάτων Σπουδών μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου σε συνεπίβλεψη με σημαντικά πανεπιστήμια του ευρωπαϊκού χώρου και η συμμετοχή σε διεθνή consortia για υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια EMERGE“.

Γεγονός παραμένει πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάδυση νέων αναγκών στην σύγχρονη κοινωνία δημιουργεί διαρκώς νέες προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της πρωτογενούς ακαδημαϊκής ερευνητικής δραστηριότητας του ακαδημαϊκού προσωπικού μας παράγοντας νέα γνώση αιχμής, με εξωστρέφεια και διεθνή αναγνώριση και με νέα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία απευθύνονται στη διεθνή φοιτητική κοινότητα και ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της 4IR (Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης), στη νέα ψηφιακή εποχή και το νέο γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον των παγκοσμίων αγορών.

Εκ παραλλήλου, όμως, όπως προαναφέραμε με την αβεβαιότητα ως προς την πορεία και κατάληξη των πολεμικών συγκρούσεων, που πιθανόν δημιουργήσουν νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας, την υπάρχουσα κρίση στην ενέργεια και την τροφοδοτική αλυσίδα, καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, έχει καθυστερήσει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις εθνικές οικονομίες και οικονομικές πολιτικές, τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά στην πατρίδα μας, αλλά και διεθνώς με δυσμενή επίπτωση κατ΄επέκταση στα χρηματοοικονομικά δεδομένα και πόρους των Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες και αβέβαιο περιβάλλον, καθόσον αφορά τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνολικά, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος ειδικότερα, αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας και συνοχής για την πατρίδα μας και εν δυνάμει πολύτιμο μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης για τις μέλλουσες δύσκολες ημέρες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. 26843300
[email protected]
Λεωφόρος Δανάης 2, Πάφος, 8042