Η δημοσίευση αργά χθες του νέου διατάγματος του υπουργού Υγείας, μέσω του οποίου οριστικοποιούνται και οι πρόνοιες για την υποχρέωση επίδειξης του SafePass στους χώρους αναψυχής και εστίασης από σήμερα, στην ουσία καθιστά άνευ αντικειμένου τις προσπάθειες που θα καταβάλουν εντός της ημέρας οι επιχειρηματίες του κλάδου για να πείσουν τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να αποσύρει το μέτρο.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής αλλά και τα μέλη του συνδέσμου επώνυμων αλυσίδων εστίασης προειδοποιούσαν χθες σε ψηλούς τόνους ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το μέτρο του ελέγχου της κατοχής SafePass από τους πελάτες τους και ότι μελετούν το ενδεχόμενο μαζικών κινητοποιήσεων στη Λευκωσία, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να μετατραπούν σε αστυνομικούς, ούτε να εμπλακούν σε πιθανούς διαπληκτισμούς με άτομα που δυνατό να αρνηθούν την επίδειξη του πιστοποιητικού.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης ενημέρωσε χθες ότι αντιπροσωπεία του συνδέσμου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ώστε να του αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ανεφάρμοστο μέτρο την υποχρέωση επίδειξης SafePass και ιδιαίτερα την υποχρέωση να ελέγχουν οι ιδιοκτήτες και μέλη του προσωπικού την κατοχή του πιστοποιητικού, ζητώντας αυτή η υποχρέωση να ανατεθεί στην Αστυνομία ή σε άλλα εξουσιοδοτημένα όργανα του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωνάζουν για το SafePass και οι Επώνυμες Αλυσίδες Εστίασης

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποσύρει το μέτρο, ούτε και προτίθεται να αναθέσει τους ελέγχους αποκλειστικά στους αστυνομικούς ή σε άλλα στελέχη της κρατικής μηχανής, λόγω του μεγάλου αριθμού προσωπικού που θα απαιτούσε μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων. Συμπαραστάτη έχει πλέον η Κυβέρνηση και την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία θεωρεί νόμιμα τα νέα μέτρα.

Το υπουργείο Υγείας θεωρεί απαραίτητη την αυστηροποίηση των ελέγχων για τα άτομα που θα εισέρχονται στα κέντρα αναψυχής, καθώς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι σημαντικός αριθμός ατόμων με κορωνοϊό είχε διασκεδάσει σε γνωστούς χώρους αναψυχής και δήλωσε πλήθος επαφών σε πολυσύχναστα κλαμπς.