Με τη μετοχή της Tesla να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε τροχιά να ξεπεράσει το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, Έλον Μασκ, βρίσκεται μια ανάσα από την είσπραξη της πρώτης δόσης της αμοιβής του σε δικαιώματα απόκτησης μετοχών, ύψους 346 εκατ. δολαρίων, που προβλέπει το γενναιόδωρο πακέτο αποδοχών του το οποίο συνδέεται με την επίδοση του τίτλου, όπως μετέδωσε το Reuters την Τρίτη.

Η Tesla συγκαταλέγεται στις μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη αυτής της εβδομάδας, οδηγώντας τον Nasdaq υψηλότερα, καθώς αυξήθηκε σχεδόν κατά 10%, με τον τίτλο να ξεπερνά το ορόσημο των 500 δολαρίων ανά μετοχή για πρώτη φορά τη Δευτέρα.

Η μετοχή συνέχισε την ανοδική της πορεία και την Τρίτη, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν κατά 2%, μέχρι την ώρα που γραφόταν το παρόν άρθρο. Εάν κερδίσει μερικές ακόμα ποσοστιαίες μονάδες, η χρηματιστηριακή αξία της Tesla θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.

Εάν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για ένα μήνα, κατά μέσο όρο, και για ένα εξάμηνο, ο Μασκ θα κατοχυρώσει την πρώτη δόση του δικαιώματος απόκτησης μετοχών (stock options) που προβλέπει το πακέτο αποδοχών του, γεγονός που θα του επιτρέψει να αυξήσει το ποσοστό μετοχών της Tesla που κατέχει, σύμφωνα με το Reuters.

Επί του παρόντος, ο Μασκ δεν λαμβάνει ούτε μισθό ούτε bonus σε ρευστό – “αμείβεται” μόνο με δικαιώματα απόκτησης μετοχών που συνδέονται με την εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης της Tesla και τα ορόσημα που επιτυγχάνει η εταιρεία όσον αφορά την ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου αποδοχών που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, οι επόμενες δόσεις stock options τίθενται σε ισχύ κάθε φορά που η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξάνεται κατά 50 δισ. δολάρια – επομένως εάν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 650 δισ. δολάρια, ο Μασκ θα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το μέγιστο ποσό, το οποίο θα μπορούσε να ανέρχεται έως και σε 56 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Σήμερα, ο Μασκ κατέχει περίπου 34 εκατ. μετοχές της Tesla ή το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Με βάση το πακέτο αποδοχών του, εάν λάβει όλες τις δόσεις των δικαιωμάτων που προβλέπονται, τότε μπορεί να αποκτήσει επιπλέον 20,3 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον Μασκ στο τιμόνι της, η Tesla έχει καταφέρει να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της από κάτι λιγότερο των 4 δισ. δολαρίων που ήταν το 2012 σε περίπου 97 δισ. δολάρια σήμερα. 

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του Forbes, η περιουσία του Μασκ ανέρχεται σε περίπου 31 δισ. δολάρια.

Ο τίτλος της Tesla έχει πατήσει “γκάζι”, υπερδιπλασιάζοντας την αξία του κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2020 έχει σημειώνει άλμα της τάξης του 25%. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έφτασε τα 89 δισ. δολάρια για πρώτη φορά, ξεπερνώντας την χρηματιστηριακή αξία που έχουν μαζί η General Motors και η Ford. Το ράλι των μετοχών της Tesla οφείλεται στα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη τρίτου τριμήνου, στις ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων το τέταρτο τρίμηνο και στην επιτυχία του νέου εργοστασίου της στην Κίνα.

Εάν, λοιπόν, ο Μασκ λάβει το σύνολο του πακέτου αποδοχών του, η “αμοιβή” του θα ξεπεράσει αυτήν οποιουδήποτε άλλου επικεφαλής αμερικανικής εταιρείας, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Για παράδειγμα, ο ιδρυτής της Snap, Έβαν Σπίγκελ, έλαβε το ποσό των 638 εκατ. δολαρίων μετά την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2017, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney, Ρόμπερτ Άιγκερ έλαβε μετοχές αξίας περίπου 150 εκατ. δολαρίων το 2018.

Του Sergei Klebnikov

Πηγή: Forbes