Στη μάχη για τη διεκδίκηση του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 ρίχθηκε και επίσημα ο Δήμος Ύψωνα μαζί και με τις 8 κοινότητες που θα συναποτελούν τον νέο Δήμο Κουρίου, υπό τον συντονισμό της εταιρείας Κούριον 2030 «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη». 

Το πλαίσιο της Στρατηγικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Κούριον 2030» παρουσιάστηκε την Τρίτη (24/4), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου Ύψωνα, από τον Πρόεδρο του Οργανισμού και επιχειρηματία, Παύλο Παραδεισιώτη, τον Project Leader Μιχάλη Καρακατσάνη και τον συντονιστή του έργου, Νικόλα Βρυώνη.

Αποστολή του οργανισμού «Κούριον 2030», όπως αναφέρθηκε, είναι η αναζωογόνηση των κοινοτήτων της περιοχής του Κουρίου μέσω συνεργασιών και επενδύσεων με άξονα τον πολιτισμό, με στόχο τη βελτίωση της ευημερίας και της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κούριον 2030, Παύλος Παραδεισιώτης ανέφερε ότι στόχος δεν είναι απλά η εξασφάλιση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, αλλά «το τι θα πετύχουμε για να γίνει μέχρι το 2030 και μετά, ώστε να λέμε και να περηφανευόμαστε ότι υπάρχει ένας πραγματικά οργανωμένος αποτελεσματικός και με στρατηγική συνέχεια πολιτισμός στην περιοχή μας».

Επιδίωξη του «Κούριον 2030» είναι να υπάρχει μια κοινή ταυτότητα, μέσω του πολιτισμού, επεσήμανε από την πλευρά του ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Ύψωνα και συντονιστής του έργου, Νικόλας Βρυώνη. 

Ο project leader, Μιχάλης Καρακατσάνης, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται ανοιχτή εκδήλωση για όλες τις κοινότητες, όπου θα παρουσιαστεί το πλάνο και θα κληθούν οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια. Υποστήριξε ότι το όραμα του Δήμου Κουρίου, του δεύτερου μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Κύπρου, είναι ν’ αποτελέσει ένα συνεκτικό χώρο, όπου ο πολιτισμός, ως πηγή συμβολικού και κοινωνικού κεφαλαίου, γίνεται κατανοητός, εκτιμάται και ενισχύεται με πόρους, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ευκαιριών και των προοπτικών όλων όσοι ζουν, εργάζονται και τον επισκέπτονται.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη, ανέφερε ότι άρχισε μια «πολιτιστική χαρτογράφηση» όλων των σημείων και στοιχείων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πολιτισμό, ενώ θα ακολουθήσει, σε δεύτερη φάση, χαρτογράφηση του «ενεργού δυναμικού» της περιοχής αλλά και συγκέντρωση ιστοριών και της λαογραφίας της περιοχής.

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην όλη προσπάθεια του στρατηγικού σχεδιασμού της πρότασης του «Κούριον 2030», έχουν ήδη γίνει συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Λεμεσού και το Open Lab Athens. Η πρόταση αναμένεται να θα παρουσιαστεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση και ο φάκελος της υποψηφιότητας θα κατατεθεί αρχές Δεκεμβρίου, με όλες τις υποψήφιες πόλεις.