• Απολογισμός της πρώτης χρονιάς του εκπαιδευτικού προγράμματος με στρατηγικό συνεργάτη την Ελληνική Τράπεζα

Τα παιδιά μπορούν να φέρουν την αλλαγή, αρκεί να τους δείξουμε τον τρόπο. Αυτό ακριβώς κάνει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Net Zero for Youth (NZ4Y) που ήδη συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η Ελληνική Τράπεζα, διαχρονικός και στρατηγικός χορηγός του Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» παρουσίασε τον απολογισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος ΝΖ4Υ, το οποίο κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά ολοκληρώθηκε σε πέραν των 40 σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Ανδρέας Παπαδόπουλος, η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πραγματικότητα και η Ελληνική Τράπεζα θα κάνει ό,τι μπορεί για την επίτευξη της ευρωπαϊκής “Πράσινης Συμφωνίας”, για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινότητάς μας, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ESG, επενδύοντας σε βιώσιμες πρακτικές και στηρίζοντας πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι καθήκον και ευθύνη μας οι νέοι μας να καλλιεργήσουν βαθιά περιβαλλοντική συνείδηση ούτως ώστε να κρίνουν ορθά και να ενεργούν υπεύθυνα ως οι αυριανοί πολίτες του τόπου μας», ανέφερε. 

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε τους στόχους και τις δραστηριότητες του προγράμματος ΝΖ4Υ. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι νέοι να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση για να μπορούν να αντιληφθούν την επίδραση που έχει κάθε μας ενέργεια στο περιβάλλον και συγκεκριμένα, ως προς την κατανάλωση ενέργειας, τη χρήση του νερού και άλλων φυσικών πόρων, καθώς και τη διαχείριση των αποβλήτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έγιναν τόσο βιωματικές δραστηριότητες όσο και διαγωνισμοί γνώσεων. Συγκεκριμένα, με τη στήριξη της εταιρείας Αλιόν, μοιράστηκαν στα σχολεία 1000 άδειες γλαστρούλες με φυτόχωμα και 4 σπόρους λαχανικών, κάτω από τη δραστηριότητα ο «μαγικός κόσμος της καλλιέργειας». Στη συνέχεια έτρεξαν δύο διαγωνισμοί γνώσεων και στους μαθητές με τις πιο πολλές ορθές απαντήσεις θα απονεμηθούν βραβεία.

Επίσης, τα συμπεράσματα από ερωτηματολόγια που δόθηκαν στα παιδιά ήταν ιδιαίτερα θετικά καθώς διαφάνηκε η επιθυμία των μαθητών για περισσότερους ποδηλατοδρόμους, αλλά και περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων.

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, καθώς και τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Εταιρείας της Φύσης κ. Σταμάτη Σκαμπαρδώνη.

Ο κ. Σκαμπαρδώνης έκανε αναφορά στη συνεργασία της CYMEPA με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ΕΕΠΦ και προέβη σε σύντομη παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού υλικού «Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα στο σπίτι και στο σχολείο».

Το Διεθνές Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» λειτουργεί στην Κύπρο με εθνικό χειριστή τη CYMEPA, με τη στήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με στρατηγικό χορηγό την Ελληνική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι η ΕΕΠΦ είναι ο αντίστοιχος Εθνικός Χειριστής στην Ελλάδα.