ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ

Σημαντική αγορά με τεράστια προοπτική η Κύπρος, τονίζουν στο Insider ο  Przemek Szuder Managing Director Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης  και ο Κάμερον Μπρουκς, Director of Europe Public Sector στην AWS

Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο για άνοιγμα γραφείου στην Κύπρο υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon Web Services που μίλησαν στο Insider από το Λας Βέγκας, στο περιθώριο το AWS reinvent 2022. Συγκεκριμένα, τόσο ο Przemek Szuder Managing Director Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της AWS, όσο και Κάμερον Μπρουκς, Director of Europe Public Sector στην AWS χαρακτήρισαν την Κύπρος ως μία πολύ σημαντική και υποσχόμενη αγορά η οποία για την ώρα εξυπηρετείται όπως και η Μάλτα από το γραφείο της εταιρείας στην Ελλάδα.

O Przemek Szuder ήδη κατάφεραν να κτίσουν ένα σημαντικό πελατολόγιο κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό φέροντας ως παράδειγμα τη συνεργασία που έχουν με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την εταιρεία Trading Point που είναι στην ουσία πλατφόρμα συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος στο cloud με τη βοήθεια της Amazon Web Services

Γιατί είναι ελκυστική αγορά η Κύπρος;

Η Κύπρος όπως ανέφερε έχει αρκετές εταιρείες που χρησιμοποιούν τη χώρα ως βάση τους, έχοντας διευρυμένο πελατολόγιο στο εξωτερικό κάτι το οποίο την κάνει μία πολύ σημαντική και ελκυστική αγορά για τους ίδιους.

Χαρακτήρισε παράλληλα αδήριτη ανάγκη οι κυπριακές εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους να επενδύσουν στο cloud, καθώς αυτό θα τις βοηθήσει να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό τα λειτουργικά τους έξοδα.

Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε

Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε για να πετύχουμε τη ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, προσθέτοντας πως υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε οικογενειακές επιχειρήσεις, απόρροια του χάσματος γενεών, καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εμφανίζονται κάπως επιφυλακτικοί στο να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές. Παραδέχθηκε ωστόσο πως το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετώπισαν μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες, τονίζοντας πως θα πρέπει οι νεότερες γενιές να στείλουν το μήνυμα πως το cloud είναι το μέλλον.

Ανέφερε ακόμη πως  AWS θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για να επιτρέψει και να διευκολύνει την υιοθέτηση του cloud σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups στην Κύπρο, μέσω μιας σειράς προγραμμάτων που παρέχει η AWS, όπως το «AWSome Days».

Τυχεροί που έχουμε τον Κόκκινο

Από την πλευρά του ο Κάμερον Μπρουκς εξήρε σε δηλώσεις του τη στρατηγική και την ετοιμότητα της κυβέρνησης για τη ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, αναφέροντας πως είναι ευτύχημα για την Κύπρο να έχει τον Κυριάκο Κόκκινο στο πηδάλιο του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας.

Σε σχέση το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με την κυπριακή κυβέρνηση στις 17 Μαϊου του 2022 ανέφερε πως θα συνεργαστούν  τόσο με τον δημόσιο, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, για την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό θα γίνει όπως εξήγησε μέσω πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την ετοιμότητα του εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες cloud, την εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες για τις μελλοντικές γενιές, την ενθάρρυνση επιχειρήσεων με δυνατότητα cloud στη χώρα και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών.

Διά βίου μάθηση για το cloud

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το πως θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της άγνοιας που έχουν αρκετοί Κύπριοι για τα οφέλη που προσφέρει το cloud σημείωσε ότι η AWS δημιουργεί μια κουλτούρα διά βίου μάθησης για το εργατικό δυναμικό αφού συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρέχοντας πρόσβαση σε όλους για την ανάπτυξη cloud και τεχνικές δεξιότητες.