Οικονομική εκστρατεία με στόχο την εστίαση στην έρευνα για τον COVID-19 αλλά και άλλα λοιμώδη νοσήματα καθώς και στην προετοιμασία για πιθανές μελλοντικές επιδημίες μολυσματικών ασθενειών, εγκαινίασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η εκστρατεία φέρει τον τίτλο «Η έρευνα σώζει ζωές» και με το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα στηρίξει ερευνητικά πεδία και εργαστήρια του ακαδημαϊκού ιδρύματος για να μπορούν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και φοιτητές να διεξάγουν έρευνες αναφορικά με τις ιογενείς ή άλλες λοιμώξεις, που εν δυνάμει μπορεί να καταστούν πανδημικές. 
Ερωτηθείς κατά πόσο έχει τεθεί συγκεκριμένος οικονομικός στόχος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε πως δεν είναι εφικτό να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό, αλλά εξήγησε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η οικονομική ενίσχυση εργαστηρίων για τέτοιους σκοπούς, καθώς χρειάζονται πολύ μεγάλα κονδύλια.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, σε καιρούς κρίσης, κανένας ξένος επιστήμονας δεν θα βοηθήσει τη δική σου χώρα και να προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα να έχουμε ανεπτυγμένη ερευνητική υποδομή. Όπως επεσήμανε ο Πρύτανης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχουν ικανοί επιστήμονες, κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία και είναι σημαντικό να υπάρξει και οικονομική στήριξη, ενισχύοντας τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλεται.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον το Πανεπιστήμιο χτύπησε την πόρτα φορέων στο εξωτερικό για να συμβάλουν στην εκστρατεία, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. 
Ένα από τα εργαστήρια που στόχος είναι να ενισχυθούν από την εκστρατεία είναι και το εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο δρ Λεόντιος Κωστρίκκης. Ο «Φ» επικοινώνησε με τον κ. Κωστρίκκη σχετικά με το πώς αναμένεται να βοηθηθεί το εργαστήριο του, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κονδύλια για τις έρευνες που γίνονται. Στόχος είναι στο μέλλον να λειτουργήσει ένα Ερευνητικό Κέντρο για την εμφάνιση και επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως αυτή την περίοδο στο εργαστήριο του, στήνεται μια διαγνωστική μεθοδολογία για την οποία έχει αμερικάνικη πατέντα, και αφορά στην ανίχνευση του ιού SARS 2, ο οποίος μπορεί να αλλάξει γενετικά.
 
Εξηγώντας τους στόχους της εκστρατείας, η εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, υπογράμμισε πως πρόκειται για προσπάθεια που αποσκοπεί στην απόκτηση μόνιμης και αναγκαίας ερευνητικής υποδομής, την εργοδότηση ερευνητικού προσωπικού και σε άλλες καινοτομίες, συνδράμοντας πολλαπλώς στη θετική ανάπτυξη του τόπου. 
 
Οι δωρεές μπορούν να γίνουν μέσω κατάθεσης στην Τράπεζα Κύπρου στον λογαριασμό: CY05 0020 0195 0000 3570 1319 4276 και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας δωρεών του Πανεπιστημίου Κύπρου: http://www.ucy.ac.cy/support-ucy.