Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Τζέικομπ Ρότσιλντ όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τα αίτια θανάτου.

“Ο πατέρας μας υπήρξε ένα σημείο αναφοράς στις ζωές πολλών ανθρώπων, ένας εξαιρετικά επιτυχημένος χρηματοδότης, ένας “πρωταθλητής’ των τεχνών και του πολιτισμού, ένας αφοσιωμένος δημόσιος υπάλληλος” αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας σημειώνοντας παράλληλα πολλές φιλανθρωπικές του δράσεις. 

Κληρονόμος έβδομης γενιάς της φημισμένης τραπεζικής δυναστείας, ο Ρότσιλντ άφησε την N.M. Rothschild & Sons Ltd. το 1980 για να επικεντρωθεί στο Rothschild Investment Trust (RΙΤ) μετά την παραίτησή του από την οικογενειακή εταιρεία λόγω διαφωνίας σχετικά με την κατεύθυνσή της. H RIT είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά καταπιστεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου με καθαρά περιουσιακά στοιχεία 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Νοεμβρίου.

Μαζί με τη RIT, συνίδρυσε τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων St. James’s Place Plc και αποτέλεσε μέρος μιας τριάδας που ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από τρεις δεκαετίες σε μια εχθρική προσφορά εξαγοράς ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ματαιώθηκε για την British American Tobacco Plc, η οποία εάν είχε επιτυχία θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές όλων των εποχών.

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ ήταν επίσης ένας από τους κορυφαίους φιλάνθρωπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόεδρος των διοικητικών συμβουλίων της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ταμείου Λοταρίας Εθνικής Κληρονομιάς.

Ως γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, ανακαίνισε το Spencer House στο Λονδίνο και ήταν ο εγκέφαλος της πενταετούς αποκατάστασης του Waddesdon Manor, της εξοχικής κατοικίας του 19ου αιώνα στο Buckinghamshire που χτίστηκε από έναν από τους πολλούς πλούσιους προγόνους του, από το 1990 έως το 1995.

Του απονεμήθηκε το παράσημο της Αξίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ II το 2002. Το παράσημο δίνεται για υπηρεσία στον τομέα των τεχνών, της μάθησης, της λογοτεχνίας και της επιστήμης και περιορίζεται σε αριθμό σε 24 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ρότσιλντ ήταν μεταξύ των σπάνιων ανθρώπων που είχαν ζωγραφίσει τόσο ο Λούσιαν Φρόιντ όσο και ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

Forbes