Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε χθες ένα βήμα που επιτρέπει κάποια αισιοδοξία ότι η κεντρική τράπεζα ίσως αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση της (στις 26 Οκτωβρίου, στην Αθήνα) να κάνει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της, μετά από 14 μήνες συνεχούς νομισματικής σύσφιξης.

Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την απόφαση της τράπεζας να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ακόμα και αν δεν υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα σημερινά πολύ ψηλά επιτόκια της στο ίδιο ύψος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να σταματήσουν, συντονισμένα, τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είπε συγκεκριμένα ότι καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα σχετικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ακόμη ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική».

Για να εξηγήσει το σκεπτικό για τη νέα αύξηση που επιβλήθηκε, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε λεπτομερώς στις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ.

«Όταν εξετάζει κανείς τις προβολές, βλέπει πως έχουμε ανοδική αναθεώρηση στον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024 και μικρή καθοδική αναθεώρηση για το 2025, που φυσικά έχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς είναι πολύ μακριά», εξήγησε.

«Συνολικά, με τις τελευταίες προβολές βλέπουμε ότι δεν φτάνουμε στον στόχο (του 2%) μέχρι το 2025. Η τελευταία μας απόφαση πιστεύουμε ότι θα έχει σημαντική συμβολή στην επίτευξη του στόχου μας», πρόσθεσε.

Με βάση τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,6% το 2023, 3,2% το 2024 και 2,1% το 2025. Πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση για το 2023 και το 2024 και προς τα κάτω αναθεώρηση για το 2025.