Σε αύξηση ρεκόρ, ύψους 6,5%, στα επιτόκιά της προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB).

Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της TCMB, υπό τη νέα κεντρική τραπεζίτη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, αποφασίστηκε το επιτόκιο αναφοράς της τράπεζας να αυξηθεί στο 15%, από 8,5%.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση υπό την Ερκάν η οποία οποίος εργάστηκε για σχεδόν μια δεκαετία στην Goldman Sachs και υπηρέτησε ως συν-διευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank στις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση ήταν ότι το καθεστώς Ερντογάν θέλει να πλημμυρίσει από ζεστό χρήμα και επ’ αυτού θεωρήθηκε σίγουρο ότι θα επιτευχθεί μια αύξηση επιτοκίων που θα ακολουθηθεί από μειώσεις επιτοκίων.

Όμως ο Μεχμέτ Σίμσεκ, ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης που επέστρεψε ως τσάρος της οικονομίας της Τουρκίας αυτό τον μήνα, σηματοδότησε ότι τάσσεται υπέρ των σταδιακών κινήσεων προς πιο συμβατικές πολιτικές για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι ξαφνικής προσαρμογής.

Πολλοί το εκλαμβάνουν ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην αύξανε τα επιτόκια τόσο απότομα όσο προέβλεπαν οι αγορές από τότε που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμόρφωσε την οικονομική του ομάδα στον απόηχο της εκλογικής νίκης τον Μάιο.

Εάν οι αυξήσεις επιτοκίων πραγματοποιηθούν σταδιακά, όπως και διαφαίνεται μετά από την τελευταία κίνηση, τότε οι εισροές χαρτοφυλακίου θα είναι πιο περιορισμένες και έτσι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα είναι διστακτικός μέχρι το επιτόκιο πολιτικής να φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Γι’ αυτό και οι προβλέψεις των οικονομολόγων για το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατέλαβαν μια ευρεία γκάμα, ξεκινώντας από την εκτίμηση της Goldman για αύξηση στο 40%, μέχρι και το 14% από τη Standard Chartered.

Η Deutsche Bank AG ανέμενε ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί αρχικά στο 20% τον Ιούνιο, στο ίδιο επίπεδο με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg σε 20 οικονομολόγους.

Ο Ερντογάν έχει διώξει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το 2019 επιδιώκοντας χαμηλότερα επιτόκια και η Ερκάν είναι η πέμπτη κάτοχος της θέσης σε τέσσερα χρόνια.

Αντικαθιστά τον Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος εφάρμοσε τις ανορθόδοξες θεωρίες του προέδρου και μείωσε τα επιτόκια ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε τριψήφιο αριθμό.

Για τον Οκάν Ακίν της AllianceBernstein, οι πιθανοί διορισμοί σε άλλες θέσεις στην TCMB και η καθοδήγησή της σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής είναι πιο σημαντικές από την ίδια την απόφαση για το επιτόκιο. “Αυτό θα δείξει στους επενδυτές ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα ληφθούν ανεξάρτητα”, δήλωσε ο αναλυτής πιστώσεων αναδυόμενων αγορών με έδρα το Λονδίνο.

Εκτός από τον νέο διοικητή, τα άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής διατήρησαν τις θέσεις τους.

Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης είχε προβλέψει ότι η TCMB θα αύξανε το επιτόκιο πολιτικής σε πάνω από 25% στη συνεδρίαση του Ιουνίου και στο 30% μέχρι το τέλος του έτους.

“Οι αγορές μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξες ως προς την τιμολόγηση μιας επιστροφής στην ομαλοποίηση της πολιτικής για την Τουρκία και θα μπορούσαν να απογοητευτούν”, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup συμπεριλαμβανομένου του Λουίς Κόστα σε έκθεσή τους αυτή την εβδομάδα.

Τα ομόλογα

Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς ομολόγων ήταν το εάν η Τουρκία θα επέστρεφε σε ορθολογικές οικονομικές πολιτικές, με ορισμένους επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για απογοήτευση.

Μετά από άνοδο τεσσάρων εβδομάδων, τα ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους στις αναδυόμενες αγορές αυτή την εβδομάδα. Και το κόστος για την ασφάλιση του χρέους της χώρας από πιθανή χρεοκοπία έχει αυξηθεί αφού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 πριν από μια εβδομάδα.

“Οι επενδυτές θα απογοητευτούν και θα απογοητευτούν από αυτό που θα γίνει”, είχε δηλώσει ο Paul Greer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International.

Τα σχόλια του Σιμσέκ υποδεικνύουν ότι “η νέα οικονομική ομάδα έχει κάπως περιορισμένο πολιτικό κεφάλαιο και επιρροή για να πραγματοποιήσει γρήγορες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και να παράσχει μια τόσο αναγκαία ώθηση της αξιοπιστίας της αγοράς”.

Οι επενδυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Σίμσεκ και Ερκάν για να αντιστρέψουν τις αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν και την επιμονή του στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τα οποία βοήθησαν στην πυροδότηση της χειρότερης πληθωριστικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών και απώθησαν τους ξένους επενδυτές στους οποίους βασίζεται η Τουρκία για να καλύψει το αιώνιο έλλειμμά της.

“Οι αγορές λειτουργούν με την υπόθεση ότι ο Σίμσεκ και η Ερκάν θα έχουν λυμένα τα χέρια στην άσκηση οικονομικής πολιτικής”, δήλωσε ο Βίκτορ Σάμπο, διευθυντής επενδύσεων στο Abrdn στο Λονδίνο.

“Οποιαδήποτε ένδειξη που υπονομεύει αυτή την υπόθεση θα μπορούσε να βλάψει τις αγορές και τα πρώτα σημάδια είναι ιδιαίτερα σημαντικά”.

Αφότου τα σχόλια του Σίμσεκ χαλιναγώγησαν την αισιοδοξία της αγοράς για στροφή πολιτικής, το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος της Τουρκίας σε δολάρια διευρύνθηκε κατά 28 μονάδες βάσης την Τρίτη στις 476 μονάδες βάσης έναντι των αμερικανικών ομολόγων.

Το spread είχε μειωθεί κατά περίπου 180 μονάδες βάσης τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με μετρητή JPMorgan Chase.

Το κόστος προστασίας των κατόχων τουρκικών ομολόγων έναντι της απειλής χρεοκοπίας τα επόμενα πέντε χρόνια διευρύνθηκε επίσης, σε περίπου 495 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης έφτασαν τα 475 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2021.

“Η πιστωτική αγορά έχει τιμολογήσει μια απότομη στροφή στις πολιτικές μετά τον διορισμό του Σίμσεκ”, δήλωσε ο Κάαν Ναζλί της Neuberger Berman, η οποία κατέχει ομόλογα της Τουρκίας.

“Χαμηλότερη του αναμένου αύξηση, πιθανότατα θα προκαλέσει απογοήτευση στις αγορές CDS και ευρωομολόγων“, είχε πει.

Η Τουρκία πούλησε 199 δισ. δολάρια και 159 τόνους χρυσού

H οικονομολόγος του Bloomberg, Σέλβα Μπαζίκι, υπολόγισε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) πούλησε περίπου 199 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως το τέλος Μαΐου 2023, ως μέρος των παρασκηνιακών παρεμβάσεων της με στόχο τη διατήρηση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Στην ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μπαζίκι ανέφερε ότι αυτό το ποσό σημαίνει ότι πωλούνταν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Με τον πιθανό αντίκτυπο των εκλογών (που έγιναν στα μέσα Μαΐου), εκτίμησε ότι το σύνολο για τον Απρίλιο-Μάιο θα έφτανε τα 52 δισ. δολάρια.

Η οικονομική διοίκηση της Τουρκίας προσπαθεί να συγκρατήσει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας με παρασκηνιακές πωλήσεις συναλλάγματος και διάφορες μη εμπορικές ρυθμίσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ανεβαίνουν μετά τις εκλογές και κάθε εβδομάδα σημειώνουν ρεκόρ όλων των εποχών.

Καθώς οι πωλήσεις εξάντλησαν γρήγορα τα αποθέματα, η TCMB εφάρμοσε μια πρόσθετη στρατηγική πώλησης χρυσού για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα τους τελευταίους μήνες.

Capital.gr