Οι τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών, μετά την απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρέασαν την παραγωγή και τις προμήθειες του βασικού τροφίμου της Ασίας, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται τον ΟΗΕ.

“Η τιμή των παγκόσμιων τιμών του ρυζιού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική“, δήλωσε στο CNBC ο Qingfeng Zhang, ανώτερος διευθυντής της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης. “Αυτό που φαίνεται να είναι σαφές είναι ότι η αστάθεια των τιμών των τροφίμων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες”.

Εκτός από την Ινδία, ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν σχετικά ήπιος στην Ασία μέχρι στιγμής φέτος.

Όμως μια σειρά παραγόντων ενισχύει τους φόβους ότι η έλλειψη εφοδιασμού σε ρύζι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μια ευρεία αύξηση των τιμών σε άλλα είδη διατροφής στην Ασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επηρεάζει εκατομμύρια η απαγόρευση στις εξαγωγές ρυζιού από Ινδία

Μεταξύ των απραγόντων είναι το ακραίο κλίμα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μαζί με την εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, η απόσυρση της Ρωσίας από την συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και οι προστατευτικές πολιτικές για τα τρόφιμα με τη μορφή εμπορικών περιορισμών.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στον ανατολικό και κεντρικό ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός που φέρνει άγριες καιρικές συνθήκες που έχουν προκαλέσει καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης των τιμών των τροφίμων την περίοδο 2010-2012, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης υπολόγισε ότι μια αύξηση των διεθνών τιμών των τροφίμων κατά 30% το 2011 μεταφράστηκε σε άνοδο 10% στις τιμές των τροφίμων για την αναπτυσσόμενη Ασία και μείωσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για ορισμένες χώρες-εισαγωγείς τροφίμων στην περιοχή.

Τονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη, η Τράπεζα ανέφερε τότε ότι μια αύξηση των εγχώριων τιμών των τροφίμων κατά 10% στην αναπτυσσόμενη Ασία θα ωθούσε 64,4 εκατ. άτομα στη φτώχεια, με βάση το όριο της φτώχειας των 1,25 δολαρίων την ημέρα. Αυτό σήμαινε αύξηση του ποσοστού φτώχειας από 27% σε 29% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αποθέματα ρυζιού

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες ασιατικές χώρες θα μπορέσουν να αντέξουν ένα σοκ στην προσφορά μόνο του ρυζιού.

“Οι τιμές έχουν σίγουρα εκτοξευθεί, και αυτό ενισχύει την ανησυχία”, δήλωσε η Erica Tay, οικονομολόγος της Maybank που ασχολείται με την Ταϊλάνδη και την Κίνα. “Αλλά αν κοιτάξετε τους συνολικούς αριθμούς προσφοράς και ζήτησης, οι ασιατικές χώρες είναι σε πολύ καλή θέση για να ξεπεράσουν αυτό το σοκ τιμών και προσφοράς στην αγορά ρυζιού”. Η ίδια σημείωσε ακόμη το γεγονός ότι μερικές χώρες της περιοχής – όπως η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Μιανμάρ και η Καμπότζη – είναι καθαροί εξαγωγείς. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά ρυζιού στον κόσμο, εισάγει μόνο το 1% των αναγκών της σε ρύζι κυρίως από το Βιετνάμ και τη Μιανμάρ, οπότε “πλήττεται πολύ ελάχιστα” από οποιαδήποτε έλλειψη εφοδιασμού από την Ινδία, πρόσθεσε η Tay.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η παγκόσμια έλλειψη ρυζιού είναι εδώ

Επιπλέον, αυτή η άνοδος των τιμών του ρυζιού συμβαίνει εν μέσω της γενικευμένης μείωσης των τιμών των τροφίμων. Οι τιμές των τροφίμων στο σύνολό τους, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών, έχουν μειωθεί κατά περίπου 23% από το αποκορύφωμά τους τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την Tay.

Οι προμήθειες ρυζιού στην Κίνα απειλούνται μετά την αύξηση των επιπέδων συναγερμού για πλημμύρες σε τρεις επαρχίες, οι οποίες συνήθως αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής ρυζιού της χώρας. Ωστόσο, η Tay σημείωσε ότι τα αποθέματα ρυζιού της χώρας ανέρχονται κατ’ ελάχιστο σε οκτώ μήνες των ετήσιων αναγκών της.

“Πρόκειται για μια από τις κληρονομιές του Covid”, δήλωσε η Tay. “Οι χώρες συνειδητοποιούν ότι είτε πρόκειται για εμπορικές διαταραχές είτε για διαταραχές του γεωργικού εφοδιασμού, πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαταραχές. Έχουν μάθει πραγματικά από τα τελευταία τρία χρόνια να συγκεντρώνουν αποθέματα”.

Η Κίνα έχει επίσης διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την επισιτιστική ασφάλεια. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θεωρεί την ανάγκη εισαγωγής τροφίμων ως πηγή κινδύνου για την εθνική ασφάλεια.

Οι όποιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα μεταφραστούν σε πληθωρισμό τροφίμων μόνο προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν λένε να μειωθούν οι τιμές τροφίμων σε Κύπρο και ΕΕ

Η Nomura ανέφερε τις Φιλιππίνες ως τη χώρα που είναι “πιο ευάλωτη” σε μια αύξηση των τιμών των τροφίμων, λόγω του υψηλού μεριδίου των τροφίμων στο καλάθι του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στο 34,8% – μόνο το ρύζι αντιπροσωπεύει το 8,9% του καλαθιού.

Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα είναι αναμφίβολα αυτά που θα πληγούν περισσότερο, είτε βρίσκονται σε ανεπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Paul Hughes, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global στον τομέα της γεωργίας και διευθυντής ερευνών. “Τα νοικοκυριά αυτά τείνουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τρόφιμα. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περικόψουν τις δαπάνες τους από αλλού, αν είναι αυτό εφικτό”, ανέφερε ο Hughes.

Capital.gr