Το φετινό Fiscal Monitor του ΔΝΤ – ένα έγγραφο με εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών – φέρει τον τίτλο «κλιματικό σταυροδρόμι, οι δημοσιονομικές πολιτικές σε έναν κόσμο που ζεσταίνεται».

Ειδικότερα στο πρόλογο της έκθεσης, ο Βίτορ Γκασπάρ, Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, σημειώνει ότι είναι δύσκολο για όλες τις χώρες να ισοσκελίσουν τα ισοζύγια τους, λόγω της αυξανόμενης αξίωσης για δημόσιες δαπάνες, υψηλότερο χρέος, υψηλότερα επιτόκια και «πολιτικές κόκκινες γραμμές για τη φορολογία».

Πάντως το ΔΝΤ εξετάζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης, σημειώνοντας ότι η αύξηση του υφιστάμενου μείγματος πολιτικών αποφάσεων για τον στόχο των μηδενικών καθαρών εκπομπών (net zero), δηλαδή αυξημένες επιδοτήσεις και άλλες μορφές κρατικών δαπανών, θα οδηγήσει σε μια αύξηση του χρέους της τάξης των 40 με 50 ποσοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αναπτυγμένων αλλά και αναπτυσσόμενων οικονομιών μέχρι το 2050 και σημειώνει ότι η επιβολή φόρων στις εκπομπές ρύπων δεν είναι αρκετή.

Ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο σε μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, αναφέρει ο κ. Γκασπάρ, σημειώνοντας πως οι κρατικές πολιτικές θα πρέπει να παρέχουν ένα πλαίσιο που να ευνοεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.

Τέλος σημειώνεται ότι η δημόσια στήριξη θα είναι αναγκαία για να μετριάσει τις «αναπόφευκτα δαπανηρές προσαρμογές» που θα απαιτηθούν από τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις.

ΚΥΠΕ