Η UBS κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία ζημία της μετά από σχεδόν έξι χρόνια, καθώς η ενσωμάτωση της Credit Suisse επιβαρύνει τις επιδόσεις της ελβετικής τράπεζας.

Ειδικότερα, η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 785 εκατ. δολαρίων για το γ’  τρίμηνο, υψηλότερα από τις αναμενόμενες ζημίες ύψους 444 εκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ζημία οφείλεται στα έξοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της Credit Suisse, με την τράπεζα να καταγράφει υποκείμενα λειτουργικά κέρδη προ φόρων ύψους 844 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εξαιρουμένων των επιπτώσεων που σχετίζονται με την εξαγορά, η UBS ανακοίνωσε υποκείμενα κέρδη ύψους 844 εκατ. δολαρίων.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 11,7 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 23% από τα 9,54 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης κεφαλαίων CET1, που αποτελεί μέτρο της ρευστότητας των τραπεζών, ήταν 14,4%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η UBS ολοκλήρωσε την εξαγορά του εγχώριου αντιπάλου της τον Ιούνιο και ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι τερμάτισε τη συμφωνία προστασίας ζημιών ύψους 9 δισ. ελβετικών φράγκων και ένα backstop δημόσιας ρευστότητας 100 δισ. ελβετικών φράγκων που τέθηκαν σε εφαρμογή όταν συμφωνήθηκε η διάσωση της Credit Suisse τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της τράπεζας είχαν εκτιναχθεί στο υψηλότερο σημείο τους από τα τέλη του 2008 τον Αύγουστο, αφού τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου κατέγραφαν καθαρά κέρδη ύψους 28,88 δισ. δολαρίων ως αποτέλεσμα της αρνητικής υπεραξίας για την εξαγορά της Credit Suisse.

Η UBS πλήρωσε 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,33 δισ. δολάρια) για να αποκτήσει την Credit Suisse τον Μάρτιο, σε μια συμφωνία που διαμεσολάβησαν οι ελβετικές αρχές για να αποτραπεί η κατάρρευση της ιστορικής ιστορικού αλλά σκανδαλώδους τράπεζας.

Από τότε η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει ελαφρώς, αλλά εξακολουθεί να σημειώνει αύξηση άνω του 27% από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, επιδιώκει να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα εδώ και δεκαετίες, περικόπτοντας περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε κόστος και προετοιμάζοντας την τράπεζα για μια στρατηγική αναδιαμόρφωση που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο. Οι μετοχές της τράπεζας έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη φέτος, καθώς οι επενδυτές υποστηρίζουν το σχέδιο του Ερμότι να ενσωματώσει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της Credit Suisse και να κλείσει τις υπόλοιπες.

Capital.gr